Patriarhul României a oficiat Sfinţirea cea mare a apei
[slideshow]
Peste 3000 de credincioşi au fost prezenţi astăzi, 6 ianuarie, pe Dealul Patriarhiei. În ziua sărbătorii Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfinţirea cea mare a apei, în faţa Reşedinţei patriarhale, împreună cu Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcopi Vicari Patriarhali, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ca în fiecare an, încă din Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheaţă de aproximativ trei metri înălţime, împodobită cu flori, cetină de brad şi busuioc.
De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de aproximativ 8000 de litri de apă din fântâna Maicii Domnului – realizată printr-un foraj de mare adâncime în parcul Reședinței patriarhale.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit credincioşilor despre importanţa acestei slujbe care se oficiază doar de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei şi în ziua Botezului Domnului.
‘Sfântul Simeon Tesaloniceanul spune că sărbătoarea aceasta a Botezului Domnului şi sfinţirea cea mare a Apei înseamnă reînnoirea Botezului Domnului, adică actualizarea lui. Noi participăm la Botezul Domnului în mod duhovniceşte ca şi când am fi fost prezenţi la Apele Iordanului. Această zi sfântă şi mare înseamnă şi reînnoirea harului de la Botezul nostru, dar în acelaşi timp ne arată destinaţia sau calea noastră în viaţă. Într-una din rugăciuni se spune ‘Că ne-ai deschis nouă cale spre mântuire prin Botezul în Iordan. Deci, Hristos, prin Botezul Său ne-a deschis calea mântuirii’, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.’
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat şi diferenţa dintre Agheasma mare şi Agheasma mică.
„Această apă sfinţită este izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, iertare de păcate vindecare de boli, alungarea demonilor, sfinţire şi curăţire a sufletelor şi a trupurilor şi pentru orice altă trebuinţă. Iată de ce apa această, numită Agheasma mare se ia pe nemâncate; astăzi o luăm înainte de a lua masa, şi opt zile la rând începând cu ziua de mâine, până în data de 14 ianuarie, numită Odovania sau încheierea timpului Sărbătorii Botezului Domnului. De ce opt zile? Pentru că cifra 8 înseamnă veşnicia. Deci, apa aceasta sfinţită care ne aduce aminte de Botezul Domnului, de botezul nostru, ne cheamă la iubire şi viaţă veşnică în lumina Preasfintei Treimi. Această apă se foloseşte atunci când cineva este bolnav, atunci când cineva nu poate primi Sfânta Împărtăşanie, dar duhovnicul îi recomandă să guste din această apă sfinţită”, a spus Patriarhul României.
Credincioşii gustă din Agheasma mare timp de 8 zile, de la Bobotează până pe 14 ianuarie, atunci când Biserica prăznuieşte Odovania Praznicului Botezului Domnului.
Sursa: BASILICA. ro
Busuieocul Pf Sale seamana cu o mare sticla de sampanie pe care o tine de gat.