Patriarhul României şi-a sărbătorit onomastica
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României şi-a sărbătorit onomastica astăzi, 17 decembrie 2013, în ziua de cinstire a Sfântului Proroc Daniel.
După Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum oficiate în Catedrala Patriarhală, de la orele 12:30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a avut loc un moment festiv moderat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal.
Evenimentul a debutat printr-un program de colinde şi tradiţii de Crăciun susţinut de Grupul coral „Căluşarii din Romos”, format din elevii olimpici de la liceele din Judeţul Hunedoara. Grupul a fost însoţit de cadre didactice şi oficialităţi hunedorene. Programul a continuat prin colindele interpretate de Grupul bucovinean „Ai lui Ştefan, noi oşteni” din Vicovul de Sus, județul Suceava.
Cu acest prilej au fost transmise mai multe mesaje de felicitare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, mesajul de felicitare al domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, a fost citit de către dl. Consilier de Stat Gheorghe-Răzvan Murgeanu. Mesajul domnului Victor Ponta, Primul Ministrul României, a fost transmis de către Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, iar mesajul domnului Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost citit de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. De asemenea, domnul Mihnea Costoiu, Ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică a transmis mesajul său de felicitare Patriarhului Românei.
În încheierea evenimentului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre personalitatea marcantă a Sfântului Proroc Daniel: „Este o bucurie când împreună cu sfinţii aducem laudă lui Dumnezeu rugând pe sfinţi să ne ajute să fim împlinitori ai voii lui Dumnezeu după cum ei au fost împlinitori în timpul lor. Sfântul Proroc Daniel este un sfătuitor prin harul lui Dumnezeu nu doar prin înţelepciune proprie şi profeţiile sale inspirate au fost şi rezultatul rugăciunilor, dar şi rezultatul fidelităţii în vremuri grele. Acest proroc a trăit în exil şi prin înţelepciune de la Dumnezeu primită şi prin multă rugăciune şi evlavie cultivată a devenit sfătuitor pentru patru împăraţi”.
De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că tinerii colindători sunt misionari ai credinţei ortodoxe: „Sunt deosebit de importante aceste colinde pentru că sunt program-tradiţie. Numai când un program devine tradiţie este un program verificat în timp. De aceea, noi le mulţumim şi ne bucurăm că tinerii transmit acum ceea ce au primit de la bunici, de la părinţi şi că, în această legătură între generaţii, se cultivă conştiinţa românească, se cultivă credinţa creştină şi se cultivă şi iubirea de frumuseţe. Ortodoxia nu este doar religia adevărului, ci şi a frumuseţii, a slavei iubirii Preasfintei Treimi, iar persoana care exprimă comuniunea în forme diferite de frumuseţe vizuală ca trimitere spre frumuseţea nevăzută cerească este o mărturisitoare. Aceşti copii sunt misionari, ei transmit credinţa aşa cum îngerii au cântat la Betleem Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace şi întru oameni bunăvoire”.
În Sala Europa Christiana au fost prezenţi miniştrii, parlamentari, academicieni, ierarhi, personalități ale vieții publice românești, membrii Permanențelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părinții protopopi de la cele nouă protopopiate din Bucureşti, Prahova şi Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul şi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucureşti, preoți şi credincioși.