POLITICIENII PRETIND IGNORAREA DOGMELOR BISERICII NOASTRE ÎN DIALOGURILE TEOLOGICE CU PAPISTAŞII

POLITICIENII PRETIND IGNORAREA DOGMELOR BISERICII NOASTRE

ÎN DIALOGURILE TEOLOGICE CU PAPISTAŞII

După cum rezultă din declaraţia comună

a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei întrunită la Paris

aici   Mitropolitul Iosif (A.I.O)  http://www.livemedia.gr/default.aspx?action=showMedia&id=9048&albumid=255  și Secretarul general al C.N.B reverendul Daniel Buda(A.I.O) → http://www.livemedia.gr/default.aspx?action=showMedia&id=9049&albumid=255 (ENGLEZA, GREACA, RUSA)

Recent a avut loc la Paris a 18-a întâlnire a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (A.I.O.) la care au participat parlamentari din 20 de parlamente. Dintre aceştia au făcut parte şi parlamentari greci ai PASOK şi ai Noii Demoncraţii. La adunare s-a discutat tema „Criza economică şi chestiunea valorilor”. Adunarea ar fi trecut neobservată dacă în declaraţia comună nu ar fi atras atenţia ceva ce întâlnim şi în comunicatele care se emit în urma conferinţelor inter-religioase sau a dialogurilor teologice cu papistaşii sau cu alţi eretici. Unul dintre mesaje este promovarea valorilor care contribuie la înţelegerea reciprocă a indivizilor şi a popoarelor cu o tradiţie şi cu o viaţă religioasă diferită. Prin urmare, atunci când au aprobat declaraţia comună, parlamentarii greci au ţinut seama de situaţia care predomină în centrele urbane ale oraşelor greceşti şi mai ales de situaţia care predomină în Atena datorită miilor de emigranţi ilegali? Sau au ţinut seama de faptul că de dragul nevoilor religioase ale emigranţilor care trăiesc ilegal în ţara noastră au fost anulate drepturile religioase ale ortodocşilor şi s-a alterat identitatea ortodoxă a Greciei şi a grecilor? Un alt mesaj al declaraţiei comune vizează dialogul teologic al ortodocşilor cu papistaşii. Parlamentarii intervin şi cer ca dialogul să înceteze să mai fie sinonim cu dogmatismul rigid. În vederea promovării dialogului, ne cer să ignorăm dogmele Bisericii noastre, pe care se întemeiază credinţa ortodoxă şi să punem „apă în vinul nostru”. Aceşti politicieni, care au eşuat în a servi democraţia, instituţiile, statul de drept, dar şi în a proteja averea statului, acum fac sugestii despre cum trebuie să evolueze dialogurile teologice dintre papistaşi şi ortodocşi. Modul în care fac aceste recomandări indică faptul că ei se supun centrelor de decizii care direcţionează dialogul.

 Corespondenţa de presă

 Anexăm corespondenţa de presă a Agenţiei Ateniene de Ştiri din data de 23 iunie de la Paris, cu privire la lucrările Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei. Textul este următorul:

 „S-au definitivat azi la Paris lucrările celei de a 18-a întâlniri anuale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, care a avut ca temă «Criza economică şi chestiunea valorilor».

A.I.O. este o organizaţie politică de parlamentari din partea a 20 de parlamente, având ca (…) nucleu al poziţiilor lor credinţa comună creştin-ortodoxă.

 «Având ca nucleu al întâlnirii noastre tradiţia teologică şi credinţa», explică parlamentarul Mihalis Pantoulas, şeful delegaţiei Parlamentului Grec, «considerăm oportun să discutăm în jurul temei crizei economice care îl preocupă pe om şi mai mult decât pe toţi pe omul neajutorat.

S-au făcut propuneri care s-au exprimat într-o declaraţie comună pe care parlamentarii o vor transmite Parlamentelor lor naţionale. Este vorba de un demers comun, a adăugat, o măsură prin care organizaţia noastră va face presiuni pentru a se pune în mişcare procedurile corespunzătoare şi la nivelul Parlamentelor naţionale, având ca scop aşezarea omului, şi mai presus de toate a omului neajutorat, ca prioritate în toate aceste acţiuni».

În plus, subliniază: «Criza economică îi atinge mai ales pe cei care nu au şi nu deţin. Noi facem presiuni asupra Parlamentelor noastre naţionale ca să ţină seama în intervenţiile lor şi de această categorie de cetăţeni».

La observaţia APE-BE că în cazul crizei greceşti, printre “cei care deţin” se numără şi Biserica Ortodoxă, domnul Pantoulas a menţionat că există o intervenţie indirectă referitoare la liderii religioşi, care să determine “o identitate între cuvinte şi fapte”.

«Bisericile joacă un rol», a explicat. «Ca să aibă însă un conţinut substanţial intervenţia acestora, va trebui să existe o identitate între vorbă şi fapte şi să se elimine viaţa luxoasă a liderilor religioşi, pentru că altfel, doar cu vorba, cetăţenii nu pot fi convinşi. Ei cer de la Biserică să materializeze în fapte conţinutul vorbelor», a conchis parlamentarul, recunoscând în acelaşi timp că «în toată Grecia există o lucrare discretă a Bisericii la nivelul solidarităţii sociale care însă nu face publică».

Prin declaraţia comună a A.I.O., parlamentarii participanţi se obligă să acţioneze la nivel naţional pentru propagarea valorilor organizaţiei, pe care le exprimă după cum urmează:

 –                           Se subliniază pericolul slăbirii sistemului socio-cultural în situaţia în care economia devine tot mai mult epicentrul vieţii sociale, ca unică valoare şi preocuparea exclusivă pentru producţie şi consum, excluzând valorile morale şi religioase.

–                           Consideră că discursul teologic trebuie să înceteze să mai fie sinonim dogmatismului rigid, monologului fără deschidere spre dialog, care-şi revendică valabilitatea în orice condiţii, fără posibilitatea nici unei concesii.

–                          Parlamentarii sunt chemaţi să promoveze valorile care contribuie la solidaritatea indivizilor şi a popoarelor cu tradiţie şi viaţă religioasă diferită.

–                           Entităţile religioase şi în primul rând religiile monoteiste trebuie să se afle în mod activ de partea celor slabi, apărând interesul celor mulţi.

 Din delegaţia elenă au făcut parte următorii parlamentari: Mihalis Pantoulas (PASOK), şeful delegaţiei, Anastasios Neratzis (Noua Democraţie), locţiitor de secretar general al A.I.O., Savvas Eminidis (PASOK), casierul A.I.O., Maria Skrafnaki (PASOK), Simeon Kedikoglou (PASOK), preşedintele comisiei de mass-media a A.I.O.

Ὀρθόδοξος Τύπος, 8 iulie 2011, nr. 1886, p. 4

Traducere Anna Theodorou

COMUNICAT DE PRESĂ 
Privind participarea la cea de-a XVIII-a Conferinţă internaţională anuală a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia (AIO) (Paris, 21-24 iunie 2011)

În perioada 21-24 iunie 2011, la Paris, va avea loc cea de-a XVIII-a Conferinţă anuală a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO) cu tema “Valorile religioase în contextul crizei economice”.

La această acţiune Camera Deputaţilor urmează să fie reprezentată de domnii deputaţi Cristian Sorin Dumitrescu (PSD), preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi preşedintele Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României şi Miron Ignat (Grup parlamentar al minorităţilor naţionale), membru în trei comisii de specialitate ale AIO respectiv, Comisia drepturilor omului şi problemele familiei, Comisia pe probleme internaţionale şi interparlamentare şi Comisia pe probleme de comunicare şi mass-media.

COMUNICAT DE PRESĂ

privind participarea la cea de-a VII-a Conferinţă anuală a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia (AIO)
(Dubrovnik, Croaţia, 14-17 februarie 2011)

În perioada 14-17 februarie 2011, la Dubrovnik, Croaţia, va avea loc cea de-a VII-a Conferinţă anuală a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO) cu tema “Rezultatul proiectului multicultural în Europa contemporană şi problemele identităţii spirituale ale popoarelor”, organizată de AIO şi Fundaţia Internaţională a Uniunii Ţărilor Ortodoxe (IFUOCN).

Camera Deputaţilor urmează să fie reprezentată la această acţiune de domnul deputat Miron Ignat (Grup parlamentar al minorităţilor naţionale).

Cu ocazia conferinţei precedente a AIO, domnul deputat Miron Ignat a fost ales membru în trei comisii de specialitate respectiv, Comisia drepturilor omului şi problemele familiei, Comisia pe probleme internaţionale şi interparlamentare şi Comisia pe probleme de comunicare şi mass-media şi a fost desemnat de către Comitetul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei să conducă lucrările Comisiei drepturilor omului şi problemele familiei şi să prezinte un raport în cadrul Comisiei pe probleme de comunicare şi mass-media cu prilejul reuniunilor de la Dubrovnik.

CameraDeputatilorhttp://www.cdep.ro/relatii_publice/site2.text_presa?pid=6295&catg=100&timp=2011&asoc=D20080004

Sursa:http://graiulortodox.wordpress.com/