Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: PREDICĂ DESPRE POLITICIENI ŞI POLITICI (2012)

 

Predică despre politicieni și politici

[21 noiembrie 2012]

 

 

Iubiții mei,

politicianul ortodox e reprezentantul nostru în conducerea țării!

Și trebuie să îl ajutăm să-și conștientizeze rolul și responsabilitățile sale eclesiale și cetățenești.

Iar dacă țara arată cumva…e pentru că noi am creat și trimis în Parlamentul României politicieni/ oameni politici de o anume factură.

Adică ne seamănă

Sunt frivoli sau indiferențirapaci sau flegmatici…ca alegerile noastre pripite…sau făcutela întâmplare

Iar cum unii dintre ortodocși sunt refractari vieții politice și nu-i interesează implicarea pentru drepturile lor cetățenești…și cum nici Facultatea de Drept, nici cea de Științe Politice, nici cea de Finanțe-Bănci etc. nu predau materia numită Caracter…a cere politicienilor caracter doar la TV și în presă înseamnă a cere ce nu aidat.

Mai pe scurt: cine îi creează pe cei care ne reprezintă la nivel politic?

Dacă Biserica nu se implică în formarea lor…cine altcineva îi poate modela caracterologicpe politicieni?

Da, Biserica nu poate fi partinică/ ideologică…pentru că ea e deasupra vieții pur istorice!

Ea e plină de transcendență, de viața lui Dumnezeu cel în Treime.

Ea sădește în toți viață și sănătate duhovnicească, înțelepciune și echilibru, bucurie și caracter, loialitate față de anumite crezuri și curaj bun.

Însă Biserica trebuie să-i clădească și să-i modeleze pe politicienii care sunt fiii ei…și aceștia trebuie să ne reprezinte valorile și crezurile în Parlament.

Pentru că demnitatea omului, unicitatea și valorile sale, viața lui intimădrepturile șilibertățile lui, îndatoririle lui cetățenești interesează Biserica, pentru că Biserica le promovează în harul lui Dumnezeu.

De aceea Biserica, în mod transparent, colaborează cu instituțiile statului și promoveazăechilibrul și înțelegerea între oameni…pentru că e factor de coeziunede unitate statală și suprastatală.

Atât la nivel național, cât și la nivel global, Biserica Ortodoxă are vocația echilibrului și a înduhovnicirii oamenilor și a relațiilor dintre ei.

Căci ce înseamnă să ai politici pentru mediu, pentru sănătate, pentru dezvoltare durabilă, pentru educație, pentru cultură…decât să ai privire de perspectivă asupra nevoilor oamenilor?

Politica reală e în favoarea oamenilor, pentru că asigură climatul social de dezvoltare armonioasă a oamenilor.

Dar politicile sunt implementate de către politicieni, de către oameni care au o experiență umană și profesională în spate…dar și o credință religioasă.

Și Biserica trebuie să se concentreze, pe viitor, asupra formării îndeaproape a viitorilor oameni politici…pentru că avem nevoie și de Putere și de Opoziție creștină.

Bineînțeles, într-un stat plural/ democratic, cum e România…politicienii nu sunt numaiortodocși. Ei au diverse credințe sau nicio credință la modul angajat…

Însă românii ortodocși, majoritari în România, trebuie să-și aleagă politicieni care să fie șicreștini veritabili, creștini onești și cu coloană vertebrală…pentru ca să le reprezinteetosul/ modul de a fi în Parlament.

Pentru că politicianul, ca reprezentant al unui număr de alegători, trebuie să știe limba, credința, istoria, experiența, doleanțele, nevoile, aspirațiile celor care l-au ales.

De aceea se face campanie electorală: pentru ca oamenii să-și întâlnească potențialii reprezentanți și să îi aleagă în cunoștință de cauză.

Dar pentru a-l cunoaște pe reprezentantul tău, pe cel pe care vrei să îl alegi și îl vei alege…trebuie să te intereseze viața politică și, implicit, sănătatea vieții sociale din România.

Pentru că politicile de azi…îi vizează, în mod viguros, pe cei de mâine.

Regimul comunist a ales pentru cetățenii lui…și avem, de la el, blocuri trase la xerox, sovietizate, un anumit învățământ, o anumită sănătate publică, un anumit mod de a călători.

Democrația noastră de 22 de ani încearcă să schimbe anumite lucruri…și, în loc să se înmulțească cele bune, ca locurile de muncă, spațiile verzi și de relaxare, spațiile culturale și de sănătate, nivelul de trai, nivelul de a călători, nivelul instituțiilor etc. …prolifereazălucrurile disolutive: violența, drogurile, analfabetismul, sărăcia, prostituția, obscenitatea, dezcreștinarea…

Pentru a pune România pe făgașul bun avem nevoie de muncă, de credință, de cultură, de excelență…adică de reprezentanți valorici și de oameni care să își asume rolul social la modul serios.

Avem nevoie de politici pentru oameni, de colaborare între toate instituțiile statului și între cetățeni și instituții…cu gândul că tot ce se face se face pentru noi…și nu împotriva noastră.

Însă, dacă primul nostru gând e că politicianul e corupt, are sprijin ocultnu ne vrea binele…și ne derobăm de grija lui…el, fiind pe cont propriu, neverificat de noi…bineînțeles că își face de cap.

Și dacă își face de cap…iar noi îl lăsăm să își facă de cap…dacă nu protestăm pentru neregulile pe care le face, dacă nu suntem vehemenți împotriva nedreptății…nedreptatea crește.

Și datoria externă crește…

Și șomajul crește…

Și violența și debandada cresc peste tot…iar un rău care nu e curmat la timp devine o cangrenă

Dar pentru a se găsi soluțiipractice…e nevoie ca politicienii să fie duși la Biserică!

Sau, mai bine-zis, să aibă viața și grija Bisericii în inima lor…pentru că sunt fiii Bisericii și, ca noi toți, vor da…și vom da seama de ceea ce am făcut…dar și de ceea ce n-am făcut…dar puteam să facem

De la vârsta de când am avut dreptul să votez…am votat.

Am votat de fiecare dată!

Și de fiecare dată până acum, pentru că m-am rugat și am chibzuit, nu am votat, așa, la întâmplare…am fost de partea bună a lucrurilor…

Pentru că trebuie să votezi realist și în favoarea celor mulți…nu a ta în primul rând!

Iar cine își vinde votul pe mai nimic…arată că nu se simte parte integrantă din neamul românesc…ci un individ izolat, fără relații cu nația română…și care se gândește în primul rând la sine…și nu la toți.

Însă votul e pentru toți…cum și Constituția e pentru toți!

Pentru că la baza legilor umane stă voia lui Dumnezeu și comuniunea…realitatea că toți suntem fiii lui Dumnezeu și viața și traiul pe pământ ne este comun.

De aceea binele comun nu e o sintagmă goală, fără conținut, ci însăși expresia normalitățiiunei societăți!

Fapt pentru care se pedepsesc încălcările, injustițiile, erorile, ororile sociale și se încurajează munca, cooperarea, echilibrul, creația…tocmai pentru că se vizează interesul comun al locuitorilor unei țări.

Dar dacă nu vezi decât egoist…de aceea nu alegi ce trebuie!

Politicianul trebuie să fie un om capabil să înțeleagă oamenii și să lucreze în favoarea lor.

El trebuie ales în mod responsabilajutat pas cu pas, sfătuit și corijat în mod constructiv…pentru ca să își facă bine treaba.

Iar acum, în această campanie electorală, dacă vrem altceva…dacă vrem lucruri serioase…trebuie să știm să le formulăm în fața reprezentanților noștri și să ne ținem de ei pentru ca acele lucruri să devină realități.

Dar să nu batem apa în piuă decât că nouă ne trebuie un podeț, un trotuar sau un parc…ci să vizăm lucruri care rămân la modul efigial: o clădire, o Biserică, un proiect medical sau cultural, ceva…care să rămână mult timp după cei 4 ani de mandat…Amin!

Sursa: TPA

5 comentarii la „Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: PREDICĂ DESPRE POLITICIENI ŞI POLITICI (2012)”

  1. Da părinte, doar că în cei 22 de ani de demonocrație ”originală” noi nu am schimbat sistemul. Prin împușcarea președintelui de la acea vreme și a soției lui, în Sfânta zi a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, nu s-a schimbat un sistem. Am continuat același sistem bazat pe minciună, doar mai perfid și mai viclean pentru că și-a luat masca ”democrației” sub directa îndrumare a lacheilor masono-securisto-sionisto-comuniști noile vechi iude ale neamului românesc.
    Nu am putut pune în aplicare punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, că doar ”nu putem îndrepta o nedreptate printr-o altă nedreptate” (citat din întâiul liber cugetător al țării). Ca și cum nedreptatea de a-i îndepărta din sistem timp de 10 ani pe foștii tovarăși se putea compara cu nedreptatea Aiudului, Piteștiului, Gherlei, Canalului, Bărăganului și câte altor asemenea lor în care a fost distrusă elita României și au fost omorâți sute de mii de români care nu aveau altă vină decât aceea de a fi români, de a avea credință în Domnul Nostru Iisus Hristos la care nu s-au învoit să renunțe preferând martiriul și de a fi printre cei mai harnici și mai destoinici oameni ai neamului nostru, adică ”chiaburi”.
    Faptul că tovarășul Iliescu a fost votat cu peste 80% din voturile exprimate de români arată clar că mașina de vot a sistemului a rămas aceeași cu cea de după război când partidul comunist (numărând vreo 8000 de membri în România) a ”câștigat” alegerile. S-au folosit de acestă mașină de vot în care nu contează cine și ce votează, contează cine numără voturile și mai ales cine întocmește procesele verbale. Ne miram la acea vreme cum se poate că toți cei pe care îi cunoaștem și cu care am discutat, nu l-au votat pe tovarășul și totuși a înregistrat un scor … demn de așa o mașină de vot.
    Părerea mea este că până când nu vom demonta această mașinărie, voturile românilor vor fi total distorsionate. Nu cu turismul electoral și cu ce încearcă oficioasele de sistem să ne distragă atenția se fraudează alegerile.
    Demontarea acestei mașinării poate fi făcută acționând exact pe dos de cum acționează sistemul adică prin urmărirea electronică a votului, in extenso prin monitorizarea electronică totală a sistemului, administrației și nu prin urmărirea electronică a omului.
    Prin urmare politicianul român nu este reprezentantul nostru, este reprezentantul unui sistem importat și re-importat și re-actualizat, de la URSS la UESSR. Dacă ar fi reprezentantul nostru, când ar ajunge la el o cerere semnată de mult mai puțini decât crerea pentru ca românii să aibă opțiune, alternativă la actele biometrice de orice fel, cerere care a ajuns la tovarășul președinte Băsescu semnată olograf de peste un milion de români, ar aduce măcar în discuție doleanțele românilor, ceea ce nu se întâmplă. ‘om fi bătut atâția oameni apa în piuă ? Opțiunea este opusă egoismului.
    Și am fi fost mult mai mulți dacă biserica ar fi fost biserică și nu instituție de stat care să păstreze un ”echilibru” corect politic.
    Mă simt reprezentat și apărat de ÎPS Bartolomeu Anania, fie-i țărâna ușoară, care în adunarea sinodală de la Cluj a condamnat actele biometrice. Am văzut că a fost mustrat la București pentru această îndrăzneală. De ce nu pot să simt același lucru față de conducerea BOR ? Mă simt reprezentat și apărat de marii duhovnici ai neamului care înainte de a vorbi și-au făcut ”stagiul” de mucenicie prin penitenciarele mai sus enumerate. Cunoașteți răspunsul meu, al cui cuvânt îl voi asculta dintre cuvântul unui duhovnic al neamului și cuvântul unui reprezentant al bisericii ca ”instituție de stat”, făcând echilibru și armonie corecte politic cu slujitorii tatălui minciunii. Cuvântul unui duhovnic al neamului în viață mai poate fi schimbat însă cuvântul unui duhovnic al neamului plecat la Domnul nu mai poate fi schimbat devenind moștenire transmisă din tată în fiu.
    Prima măsură ”democratică” a ”noului” regim postdecembrist a fost legalizarea avorturilor. Nu am auzit vocea bisericii iar astăzi observ un ”echilibru” între numărul de avorturi de atunci și până acum și populația României. Vai de sufletele noastre și ale neamului nostru.
    Părinte, biserica suntem noi, oamenii, nu zidurile bisericilor, nu alocările de la buget, nu politicul, nu sistemul care v-a integrat ca ”instituție”. Întoarceți-vă deci fața către noi. V-am dat doar două exemple care nu se încadrează la ”bătutul apei în piuă” în care n-am văzut reacția bisericii, decât a ”instituției”. Încă n-am pomenit nimic despre ecumenism, despre citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare și despre atitudinea BOR pe aceste subiecte. Mi-e teamă că Domnul nostru Iisus Hristos nu va fi îngăduitor față de poziții de ”echilibru”, căldicele, la Judecată.
    Iertați și binecuvântați.
    Doamne ajută !

  2. Politicianul nu mai are cruce la gat ,are niste lucruri care se folosesc in trigonometrie si geometrie. Asa ca?????? Ma uitam la celebrele filme Fratii jderi, Vlad Tepes si Dacii -filme comuniste dar au niste mesaje!!! si scot in evidenta atitudinea voievozilor fata de expansiunile otomane si tatare. Un citat din Vlad tepes -Iata cum a ajuns tara datorita dezbinarilor voastre smintite.Iata cum a ajuns Romania in 20 de ani datorita dezbinarilor lor smintite.Tot in Vald tepes -Poate ar fi bine sa ne cumparam libertatea zice un boier !La care domnul Tarii zice -libertatea nu poate fi cumparata .Zice boierul -pretul este mic .La care domnitorul -Pretul este mic? O sa creasca si pretul libertatii va fi libertatea insasi .sa ne fereasca dumnezeu de clipa acea .Ia priviti !!!! A venit clipa aceea. Biserica prin preotii ei nu I-a mustrat pe Irozii veacului cand trebuia.

  3. Sarmisegetuza e pierduta a zis Deceneu.Nimic nu este pierdut niciodata .Dar eu ,dar voi suntem morti? Atata timp cat va mai exista in tara asta un dac care va voi sa traiasca liber,vom lupta pentru acest pamant scump si frumos .Daca nu vom mai avea cetati ne vom bate in ruinele lor–Asa graia Amza Pellea intruchipandu-l pe Decebal

    Unde este duhul acela?

  4. Hai In Occident dupa mofturi si placeri ,dupa averi si pofte si patimi.Am distrus neamul ,identitatea lui ,traditiile lui,ne-am astupat eroii si sfintii si inca o facem ca nu sunt bine vazuti in Strasbourg sau la Bruxelles ,ca nu este corect politic dar corect dumnezesc cum este? Aiud ,Gherla ,Pitesti, Tg Ocna,Targusor .Degeaba scriem despre ei cate un rand printr-un ziar ,facem un simpozion dar cand il luam concret ,concret pe parintelel Lacatusu din Giulesti si ii dam cinstea cuvenita? Parintilor este fratele nostru din Sfantul Altar ,este cel chemat la preainalta treapta a preotiei ca si noi,este cel care a ridicat Sfantul Agnet strigand ,Sa luam aminte Sfintele Sfintilor!!,,.Si noi ce facem pentru el? Ca sta de ani buni in fata neamului acesta ,a ierarhiei si a mirenilor! Scot ucrainenii sfinti saptamanal din morminte si ii canonizeaza . Of Doamne cat de slab sunt!!!

  5. ECLEZIASTUL
    de pr. Savatie Bastovoi
    E vreme s-arunci pietre şi vreme să le strîngi,
    E vreme ca să urli şi vreme e să plîngi.
    E vreme să iubeşti, dar şi să te desparţi.
    E vreme pentru pace şi vreme să te baţi.

    E vreme să vorbeşti şi vreme să asculţi.
    E vreme să fii jertfă şi vreme e să lupţi.
    E vreme pentru toate şi nu te întrista:
    Tu hotărăşti ce vrei să faci cu viaţa ta!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: