Preafericitul Patriarh Chiril: Postul cel Mare este un timp deosebit, când trebuie să ne gândim la corespunderea cuvintelor şi a faptelelor (2013)

Preafericitul Patriarh Chiril:

Postul cel Mare este un timp deosebit, când trebuie să ne gândim la corespunderea cuvintelor şi a faptelelor

Preafericitul Patriarh Chiril: Postul cel Mare este un timp deosebit, când trebuie să ne gândim la corespunderea cuvintelor şi a faptelelor

„Cu cât mai sârguincios vom lucra asupra a noi înşine, străduindu-ne ca faptele noastre să coincidă întotdeauna cu spusele noastre, cu atât mai tare va fi influenţa noastră asupra lumii înconjurătoare”, a spus Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril în timpul agapiei frăţeşti, care a avut loc la 7 aprilie 2013, după terminarea Te Deum-ului, oficiat la Catedrala mare de la mănăstirea stavropighială Donskoi, or. Moscova.

„Preoţii ţin predici foarte înţelepte şi necesare pentru oameni. Biserica adoptă în ultimul timp documente extrem de importante, care au o putere interioară, duhovnicească, intelectuală destul de mare, ca să influenţeze asupra conştiinţei oamenilor. Toate acestea trebuie făcute cu încă mai mult efort şi sârguinţă. Concomitent noi trebuie să ţinem minte despre faptul ca cele spuse de noi niciodată nu trebuie să intre în discrepanţă cu faptele noastre”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ruse.

Este necesar să controlăm în permanenţă propriile cuvinte, „să nu vorbim în plus, să nu ispitim pe oameni”. Sunt bine cunoscute multe istorii din moştenirea sfinţilor părinţi şi din operele folclorice, „care vorbesc despre faptul că cuvintele, fără a fi întărite de fapte, aduc mai multe daune, decât foloase”, a amintit Preafericitul Stăpân.

Conform cuvintelor Sanctităţii Sale, Postul cel Mare, care „pentru fiecare este un timp al autoîncercării şi perfecţionării în măsura puterilor, este un timp deosebit pentru slujitorii bisericii, când trebuie să gândim la faptul cât de mult cuvintele, rostite de noi, corespund vieţii noastre şi faptelor noastre”.

„Insistând asupra necesităţii evoluţiei ştiinţei teologice, a culturii creştine, a dialogului cu societatea, a utilizării mijloacelor de informare în masă, a efectuării unui număr mare de lucrări de restaurare, de construcţie, de creare a noilor parohii, a noilor eparhii, noi trebuie să avem în centrul la toate acestea ceea, despre ce am vorbit adineaori. Şi dacă toate aceste eforturi vor fi adunate într-un singur punct, care uneşte cuvintele şi faptele, noi într-adevăr vom schimba lumea. Dar dacă aceasta nu se va produce, atunci noi nu vom putea să ne realizăm sarcinile noastre istorice”, a conchis Preafericitul Patriarh.

Patriarchia.ru