Raportul Helsinki asupra schismei din Biserica Ortodoxă Sârbă
nr. 71/ noiembrie 2010 (format PDF/ eng.)
Iata cateva dintre ideile exprimate in acest raport de catre Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Serbia:
– Schisma din Biserica Ortodoxa Sarba este vazuta prin prisma conjucturii politice: partidul de guvernamant este Pro UE, iar opozitia, sprijinita de rusi, este nationalista, ideologica si impotriva integrarii tarii in structurile euro-atlantice (p. 2).
– Serbia a fost pusa de ONU sa aleaga intre Kosovo si integrarea ei in Europa. In acest sens, conducerea actuala a Bisericii sprijina discret puterea in actiunile ei de integrare europeana (p. 2).
– Episcopul Artemie a refuzat sprijinul acordat de Uniunea Europeana pentru reconstruirea bisericilor din Kosovo, distruse in urma conflictului din 2004 (p. 2-3).
– Episcopului Artemie i s-au descoperit, de o comisie financiar-contabila a Bisericii Sarbe, o serie de nereguli financiare si legate de vanzarea unor propietati ale Eparhiei (p. 3).
– Intre sustinatorii care l-au ajutat pe Episcopul Artemie sa ocupe cu forta Manastirea Potok din nordul provinciei Kosovo se numara si Milan Ivanovici, cel mai radical lider politic din nordul provinciei Kosovska Mitrovica (p. 3).
– Interventia Politiei din Kosovo de recuperare a controlului asupra Manastirii Potok s-a realizat doar cu ofiteri sarbi. Datorita acestei interventii, dar si a hotararii prompte a Sinodului de depunere din treapta a Episcopului Artemie, liderii politici din nordul provinciei Kosovo s-au distantat de Artemie (p. 4).
– Opozitia raliata in jurul lui Vojislav Koštunica a sustinut mereu “rebeliunea” Episcopului Artmeie manifestata impotriva Sinodului si a patriarhului Irineu (p. 4).
– Milan Ivanovici si alti lideri nationalisti au trimis o scrisoare publica Patriarhiei de sustinere a Episcopului Artmeie, in care au spus ca Biserica, alaturi de alte institutii, a ajuns sa fie si ea tinta atacurilor politicii internationale anti-sarbesti (p. 4).
– Episcopul Artemie considera ca inlaturarea sa se datoreaza unei directive a Pentagonului, care are ca interes recunoasterea independentei provinciei Kosovo (p. 4).
– Episcopul Artemie a fost invitat in luna octombrie a.c. sa vorbeasca la o conferinta internationala tinuta in Rusia despre genocidul impotriva sarbilor. Patriarhul Irineu l-a impiedicat insa sa participe (p. 4).
– Sunt indicatii cum ca factorul rusesc a fost implicat in ocuparea cu forta a manastirilor din nordul provinciei Kosovo de catre Episcopul Artemie si sustinatorii sai. Radmila Trajković, lider proeminent din Kosovo, a declarat ca are informatii cum ca printre sustinatorii de acolo ai lui Artmeie au fost si reprezentanti ai “altor biserici ortodoxe” (p. 5).
– Inainte de ocuparea celor doua manastiri kosovare, Aleksandr Konuzin, ambasadorul Rusiei la Belgard, l-a vizitat pe Artemie la manastirea sa de exil – Sisatovac, iar apoi, la doua zile dupa depunerea lui din treapta, l-a primit la Belgrad, invocand interesul pe care-l are cu privire la recentele evenimente desfasurate in Eparhia Raska si Prizren (p. 5).
– Publicatia Pečat afirma ca o eventuala vizita a Papei in Serbia ar produce o noua si nefolositoare divizare intre sarbi (nationalisti) si sustinatorii Patriarhiei. Biserica Ortodoxa Rusa se opune venirii Papei in Serbia si incearca sa impiedice aceasta venire. Teologul rus Vladimir Vasilik a spus ca nici ecumenismul si nici pacifismul nu se regasesc la Sf. Sava si ca, dimpotriva, acela a facut tot posibilul sa apere Biserica Sarba de catolicism, pentru care pacifismul echivala cu sinuciderea (p. 5).
– Organizatiile de extrema dreapta isi fundamenteaza politica pe “sarbism”, “ortodoxie” si cultul Sf. Sava. Anumiti sinodali impartasesc acest “sistem de valori”, care justifica si incurajeaza xenofobia, anti-europenizarea, nationalismul si lupta impotriva paradelor homosexualilor (p. 5).
– Cunoscut pentru pozitia sa conservatoare si atitudinile anti-europene manifestate, Episcopul Amfilohie Radović nu l-a sustinut pe Episcopul Artemie in demersul sau, sustinand ca acesta trebuie sa se supuna hotararilor Sinodului indiferent de orice: “Juramantul si natura atributiilor unui episcop cer respectul si ascultarea fata de Sinod” (p. 6).
Concluziile raportului:
– Se creioneaza din ce in ce mai mult liniile conservatoare si pro-europene existente in Biserica Sarba.
– Fara sprijinul puternic venit din Vest, fortele de reforma ar fi expuse la atacuri din partea nationalistilor (opozitiei), care sunt formati din grupurile de extrema dreapta si aripa filo-rusa. Atat Biserica Ortodoxa Rusa, cat si Biserica Ortodoxa Sarba, impartasesc aceeasi viziune asupra ecumenismului si a relatiilor pe care trebuie sa le aiba cu Vaticanul.
– Cu toate acestea, Biserica Sarba a sustinut mereu relatiile cu Vaticanul. Exista o factiune in Biserica Sarba, din care face parte si Episcopul Amfilohie, care a fost mereu deschisa dialogului cu Vaticanul.
– Statul a jucat un rol important in prevenirea schismei in Biserica Sarba. Prin felul solutionarii incidentelor petrecute in Eparhia din Kosovo, Patriarhul Irineu si-a aratat sprijinul pe care-l ofera conducerii Statului de schimbare a politicii privind Uniunea Europeana.
dan.camen.
Sursa: http://theologhia.wordpress.com/2010/12/14/raportul-helsinki-asupra-schismei-din-biserica-ortodoxa-sarba/