Sărbătorile lunii ianuarie

Sărbătorile lunii ianuarie

 

Prima lună a anului, cunoscută în popor şi cu numele de „Gerar”, este bogată în sărbători.

La 1 ianuarie, Biserica a prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului. Tot în prima zi a anului, creştinii ortodocşi l-au cinstit pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită, ca în fiecare an, la 6 ianuarie. În toate lăcaşurile de cult ortodoxe, cu ocazia marelui Praznic al Epifaniei, se săvârşeşte Slujba Aghesmei Mari. Slujba sfinţirii apei se poate face atât în Ajun, cât şi în dimineaţa zilei de Bobotează şi aminteşte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului. La 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Pe 10 ianuarie, în calendar este menţionat Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Sfântul este prăznuit în mod deosebit în judeţul Bacău, dar şi în Capitală, o parte din moaştele sale aflându-se la Mănăstirea „Christiana”. Cuviosul Antonie cel Mare, ocrotitor al multor lăcaşuri de cult din ţara noastră, este cinstit la 17 ianuarie. Pe 21 ianuarie este pomenit Cuviosul Maxim Mărturisitorul, iar pe 25, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul și pe Sf. Ier. Bretanion Episcopul Tomisului.

În penultima zi a lunii ianuarie, Biserica noastră face pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, zi în care toate instituţiile de învăţământ teologic ortodoxe îşi vor sărbători ocrotitorii.

Un comentariu la „Sărbătorile lunii ianuarie

  1. Pr. Conf. Univ. Dr. Dumitru Măcăilă

    Dar de ce nu sunt menționați Sfinții Athanasie și Chiril pe 18 ianuarie, dar mai ales, Sf. Marc Eugenicul pe 19 ianuarie, unul din stâlpii Ortodoxiei, sărbătorit ca atare, împreună cu Sf. Grigorie Palama și Sf. Fotie cel Mare, în prima duminică din noiembrie prin decizia Sf. Sinod al BOR de acum 2 ani? Ca să nu mai pomenesc faptul că Sf. Maxim Mărturisitorul, recunoscut de mulți ca cel mai mare teolog (motiv pentru care noi îl numeam pe Păr. Stăniloae ”Sf. Maxim Mărturisitorul cel modern”, recunoscut acum ca patriarhul Ortodoxiei universale,) nu este onorat nici cu cruce neagră, deși, surprinzător pentru mine, a fost menționat în articolul de mai sus!

Comentariile sunt închise.