Sf. Iustin Popovici: PREDICĂ LA DUMINICA SFINŢILOR PĂRINŢI DE LA SINODUL ÎNTÂI ECUMENIC ŞI LA PRĂZNUIREA SFINTEI MUCENIŢE GLICHERIA (1974)

Predica a treia la Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul întâi Ecumenic

și la prăznuirea Sfintei Mucenițe Glicheria (1974)

Martorii Domnului Celui Înviat

 

        Iată minunata Bună-Vestire a Sfintei Evanghelii de astăzi.

        Buna-Vestire: nu mai există moarte! Nu mai există moarte. Domnul Hristos a venit în această lume pământească, S-a coborât în această insulă a morții, ca să-l preschimbe în insula nemuririi. S-a coborât în această lume, cum se spune în Sfânta Evanghelie de astăzi, ca să dea Viață veșnică tuturor (Ioan 17,2). Tuturor, fiecărei ființe omenești și fiecărei creaturi. Oare a făcut Domnul aceasta? Fără îndoială Domnul a făcut aceasta prin Învierea Sa din morți. A biruit moartea! A biruit moartea pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare ființă omenească și pentru fiecare neam omenesc. Și nu numai că a biruit-o, ci a dăruit și Viața Veșnică.


     Și Domnul a arătat aceasta prin nenumărate pilde spre a servi ca model prin fiecare Sfânt: că El într-adevăr a venit în această lume să dăruiască omului Viață veșnică; să aducă aminte oamenilor că ei sunt creație dumnezeiască; că sufletul lor este din Ceruri; că sufletul lor este nemuritor; că sufletul nemuritor înveșnicește și trupul. Și trupul este creat pentru Domnul (1 Corinteni 6, 13 si 19), așa cum spune Sfânta Evanghelie. Și trupul este creat pentru Viața veșnică și el va învia, și trupul fiecăruia, și al meu și al tău și al fiecărei ființe omenești va învia în ziua înfricoșătoarei Judecăți, ca să se încorporeze sufletului său și să moștenească Împărăția Cerurilor.

        Iată, nenumărați mărturisitori ai acesteia. Noi astăzi slăvim pe Sfinții Părinți de la Primul Sinod Ecumenic, cei trei sute optsprezece care ne-au și arătat și au mărturisit adevărul Evangheliei lui Hristosși adevărul Bunei Sale Vestiri: Că această lume a încetat să mai fie ostrovul morții și a devenit ostrovul nemuririi. Și fiecare este chemat să ajungă să trăiască aceasta, să-și găsească sensul în această lume ca ființă omenească, sensul adevărat, singurul sens.

       Iată: trei sute optsprezece Părinți – ce au mărturisit ei, ai cui martori sunt ei? Sunt Martorii Dumnezeu-Omului Hristos Celui Înviat, sunt martorii Lui, ca Dumnezeu Cel Adevărat. Prin ce L-au mărturisit ei? L-au mărturisit prin viața lor sfântă, prin biruința lor asupra păcatelor, asupra morții, biruința asupra iadului și asupra tuturor diavolilor. Astfel, ei sunt de fapt singurii adevărații Conducători de oști ai oastei creștine a lui Hristos în această lume. Conducători de oști care se luptă pentru noi și împreună cu noi și în jurul nostru, împotriva oricărui păcat, împotriva oricărei morți, împotriva oricărui diavol, și asigură Viața veșnică. De aceea Biserica îi slăvește și îi proslăvește pe Sfinți în fiecare zi, fiindcă ei sunt mărturisitori Dumnezeu-Omului Hristos Celui Înviat, a Celui pururi Atotputernic. Nu numai ei, Sfinții Părinți, ci și fiecare Sfânt și fiecare Mucenic și fiecare Mărturisitor, toți sunt mărturisitorii singurului adevăr, adevărului esențial în această lume, iar acesta este Învierea lui Hristos! Și prin aceasta mărturisitorii viețuirii noastre.

         Iată, și Sfânta Muceniță Glicheria este mărturisitoare Dumnezeului-Om, Hristos Celui Înviat, este mărturisitoarea autenticității credinței Sale, mărturisitoarea autenticității Adevărului Său, Dreptății Sale, Dragostei Sale, Chinuită și sfâșiată, ea L-a mărturisit fără să se dea înapoi. Aruncată în foc, într-un cuptor încins, ea a rămas neatinsă. Mărturisindu-L pe Domnul Hristos ca Dumnezeu Cel Adevărat, ocărând și aruncând fabule și ghicitori păgânilor și politeiștilor, prin aceasta și ea ne arată că moartea într-adevăr a fost biruită, păcatul a fost într-adevăr biruit, și nouă tuturor ne-a fost asigurată Viața veșnică. Și ce ne cere El? Credința în Domnul Hristos, credința și străduința în împlinirea poruncilor Sale, viețuirea după Sfintele Sale virtuți. Și Domnul dăruiește putere tuturor care arată o asemenea credință în El.

        Iată, și Sfânta Glicheria, și toți Sfinții Mucenici, și Sfinții Părinți mărturisesc – ce? Mărturisesc că Domnul Hristos este într-adevăr Dumnezeu Atotbiruitorul, Adevăratul Dumnezeu, că toate celelalte sunt minciuni, dacă nu slujesc Lui. Tot așa și omul, și fiecare ființă omenească. Noi ne osândim pe noi înșine la moarte, săvârșim sinucidere dacă nu credem în Domnul Hristos, dacă nu ținem poruncile Sale, dacă nu trăim după Sfânta Sa Evanghelie. În această lume există nenumărați sinucigași duhovnicești care se ucid pe sine – prin ce? Prin aceea că resping credința în Domnul Hristos. Nu cred în El, în Singurul Dumnezeu Cel adevărat, Care într-adevăr asigură biruința asupra morții și dăruiește fericirea ființei omenești. Cum? Omul care este în afara lui Hristos și fără Hristos nu știe.

        Și noi, creștini ortodocși fiind, având întregul Adevăr al lui Hristos împreună cu noi în Biserica noastră, primim forța și tăria să ne luptăm împotriva fiecărui păcat și să ne curățim pe noi înșine de orice păcat. Nu am cuvinte: sunt neputincios, nu mă pot lupta împotriva acestui păcat, sau împotriva acelui păcat. Cugetă, Apostolul Pavel a fost om ca și tine, și ce a dăruit de la el însuși? Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost om ca și tine, și ce a dăruit el de la sine însuși? Și nenumărați Drepți în Biserica lui Hristos, aceștia sunt oameni ca și tine, ca și mine, numai, prin ce se deosebesc de noi? – Prin râvnă și prin credință. Silește-te la orice bine, căci nu poți fi creștin în această lume dacă nu te silești la bine. Căci păcatele trag și într-o parte și în alta, sus și jos, ispitele sunt nenumărate. Și tu ești dator să te silești la orice bine.

         Iată, te-a jignit acesta și acela, ce trebuie să faci? Să te silești să-l ierți, să te rogi lui Dumnezeu pentru el, și atunci ești pe calea cea bună. Te înjură, te scuipă, te ocărăște – roagă-te lui Dumnezeu pentru ei ca Domnul să-i izbăvească de aceste vicii, căci ei de fapt se omoară pe sine, iar nu pe tine. Astfel, nimeni nu are scuze pentru neîmplinirea poruncilor lui Hristos, căci ne-a dăruit Domnul toate mijloacele ca într-adevăr să biruim orice păcat: ca mândria să o biruim cu smerenia, ca răutatea să o biruim cu dragostea, ca orgoliul, necuviința să o biruim cu smerenia, ca fiecare păcat să îl biruim cu virtutea. Și noi trăind în această lume, trăind în Biserica lui Hristos, întotdeauna suntem ajutați de Sfinții lui Dumnezeu pe această cale curajoasă și dreaptă – pe calea luptei cu păcatul și a biruinței asupra păcatului, pe calea luptei cu moartea și a biruinței asupra morții.

        Fie ca Sfinții Părinți prăznuiți astăzi și Sfânta Muceniță Glicheria, pe care o prăznuim și o slăvim, să ne fie de ajutor nouă tuturor ca și noi să împlinim poruncile lui Hristos, ca și noi să ne întărim credința noastră în Domnul Hristos Cel Înviat. Ca să nu ne temem nici de păcat, nici de moarte, crezând în Domnul Cel fără de moarte și fără de păcat.

        Fie ca rugăciunile Sfinților Părinți de la Primul Sinod Ecumenic și ale Sfintei Mucenițe Glicheria să ne ajute pe fiecare dintre noi, iar noi în această lume să apărem ca biruitori asupra oricărui păcat, asupra oricărei morți, asupra oricărui diavol. Și astfel, cu rugăciunile lor, să dobândim Viața veșnică.

           Hristos a înviat! Adevărat a înviat!