SINODUL BISERICII ORTODOXE SÂRBE DESPRE CANONIZAREA LUI PETRU AL II-LEA NEAGOŞ

njegos

 

SINODUL BISERICII ORTODOXE SÂRBE

DESPRE CANONIZAREA LUI PETRU AL II-LEA NEAGOŞ

[poet, filosof, suveran şi prinţ-episcop al Muntenegrului de la 1830 la 1851]

 

Autor: Emilios Polighenis

Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe a luat decizia să nu ia în considerare tema canonizării Mitropolitului Petru al II-lea Njegoš  al Muntenegrului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Serbiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Bačka, kyr Irineu, a spus în declaraţiile sale că va fi discutată în următoarea reuniune a Sfântului Sinod tema canonizării Mitropolitului Petru al II-lea.

Dar, potrivit informaţiilor Romfea.gr, Sfântul Sinod a hotărât să încredinţeze tema unei comisii speciale, iar după finalizarea ei, va lua decizia finală cu privire la canonizare.

Mitropolitul de Backa a mai spus că în timpul sesiunii Sinodului Episcopilor, s-a dezbătut pe larg chestiunea Kosovo şi Metohia, care au fost caracterizate drept „cel mai preţios şi mai sfânt pământ al Serbiei.”

Există informaţii care indică faptul că Mitropolitul Muntenegrului a criticat politica Guvernului Serbiei faţă de Tratatul de la Bruxelles.

Dar Episcopii Teodosie de Raska şi Prizren, Irineu de Backa şi Filaret de Milesevo şi-au exprimat părerea că autorităţile fac tot ce e mai bine pentru sârbii rămaşi.

Mitropolitul Petru Petrovici al II-lea Neagoş s-a născut pe 13 noiembrie 1813 şi era nepotul lui Petru I, Mitropolitul Muntenegrului (membri ai dinastiei Petrović – Njegoš).

A plecat de acasă la vârsta de unsprezece ani şi s-a dus să înveţe carte în

Mănăstirea Cetinje, deoarece în acea vreme numai acolo putea primi o educaţie.

După moartea unchiului său Petru I a devenit Prinţ şi Episcop de Muntenegru la vârsta de doar 17 ani, iar mai târziu a devenit cel mai mare apărător al luptei de eliberare şi astfel a unificat poporul sârb.

A deţinut funcţia de Prinţ şi de Episcop până la moartea sa de tuberculoză la vârsta de 37 de ani (1813-1851).

Precizăm că a fost adorat şi ca poet şi ca filozof, devenind deosebit de cunoscut pentru scrierile sale celebre.

Înmormântarea a avut loc într-o bisericuţă din vârful Mănăstirii Cetinje, o manastire pe care a avut-o totdeauna în inima lui.

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.