Acasă > BISERICA FINLANDEI, ECUMENISM, ŞTIRI > TULBURARE IN BISERICA ORTODOXA A FINLANDEI IN LEGATURA CU O FEMEIE EPISCOP

TULBURARE IN BISERICA ORTODOXA A FINLANDEI IN LEGATURA CU O FEMEIE EPISCOP

apleo2

Tulburare în Biserica Finlandei în legătură cu o femeie episcop

 

 

Vineri, 6 martie 2015

Autor: Emilios Polyghenis

 

În tulburare se află în aceste zile Biserica Ortodoxă a Finlandei.

Potrivit informaţiilor Romfea.gr, motivul tulburării a fost participarea unei femei episcop din biserica luterană la Dumnezeiasca Liturghie de duminică din Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Helsinki.

Menţionăm că femeia episcop a fost invitată în mod oficial de Mitropolitul ortodox Ambrozie de Helsinki.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe a Finlandei, Arhiepiscopul Leon, la auzul veştii, şi-a exprimat imediat puternicul dezacord faţă de acest lucru.

 „Nu trebuia ca Mitropolitul Ambrozie să lase o femeie episcop să participe la rugăciunea in comun din timpul hirotoniei înăuntrul Catedralei”, a declarat, printre altele, Arhiepiscopul Leon.

Totodată, Intaistatătorul Bisericii Finlandei a spus că Dumnezeiasca Liturghie trebuie să se desfasoare conform cu învăţătura Bisericii.

La rândul său, Mitropolitul Ambrozie a fost de acord cu Arhiepiscopul Leon,  dar cu toate acestea a subliniat că nu a făcut ceva care să atace sau sa expuna  Biserica.

În alt punct, Mitropolitul de Helsinki s-a referit la vizita papei în Fanar, când la sosirea sa, diaconii l-au tămaiat în timp ce acesta se ruga înăuntrul bisericii.

Mitropolitul Ambrozie s-a referit şi la invitatia episcopesei luterane, subliniind că a făcut invitaţia în cadrul colaborării pentru un congres care are loc între ortodocşi şi luterani.

„Vrem o Biserică ghetou şi marginală sau vrem o Biserică deschisă dialogului şi comunităţii ecumenice”, s-a întrebat Mitropolitul Ambrozie.

Mai mult, Mitropolitul Ambrozie a clarificat că femeia episcop din biserica luterană nu a avut nicio implicare activa in Dumnezeiasca Liturghie.

Informaţiile Romfea.gr relatează că recent Arhiepiscopul Leon şi Mitropolitul Ambrozie exprimasera păreri diferite în ceea ce priveşte chestiunea hirotoniei femeilor.

Arhiepiscopul Leon consideră imposibil din punct de vedere teologic ca Biserica Ortodoxă să accepte femei ca preoţi sau episcopi, lucru cu care Mitropolitul de Helsinki nu a fost de acord. 

Arhiepiscopul Leon a cerut explicaţii Mitropolitului Ambrozie pentru nefericitul incident, urmand ca cel din urma sa aştepte hotărârea finală de la cel dintai.

Totuşi, femeia episcop nu a dorit să facă nici un fel de declaraţii referitoare la vizita, care a provocat tensiuni în sânul Bisericii Finlandei.

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ http://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

Categories: BISERICA FINLANDEI, ECUMENISM, ŞTIRI Tags:
  1. Ina
    martie 8th, 2015 la 09:18 | #1

    Ar fi trebuit sub poza sa scrieti cine sunt personajele pentru a nu se interpreta nimic gresit.

    In mijlocul pozei este arhiepiscopul Leo, cel care a denuntat intrarea femeii in altarul bisericii ortodoxe. Poza arata ca si cum arhiepiscopul Leo imbratisandu-i pe cei doi, ar fi de acord cu pozitia lor. Va rugam dati o descriere clara sub poza. Multumim mult.

  1. Nici un trackbacks momentan.