Визит Святейшего Патриарха Кирилла в Луганскую епархию. Божественная литургия на Театральной площади г. Луганска / VIZITA PATRIARHULUI KIRIL ÎN EPARHIA DE LUGANSK. SFÂNTA LITURGHIE ÎN PIAŢA TEATRALĂ A ORAŞULUI LUGANSK (PHOTO)

Визит Святейшего Патриарха Кирилла в Луганскую епархию. Божественная литургия на Театральной площади г. Луганска

[slideshow]

Foto: K.Novotarski

În data de 15 septembrie 2011, în ziua de pomenire a Cuvioşilor Antonie şi Teodosie de la Pecerska Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a săvârşit Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în piaţa Teatrală a oraşului Lugansk.

Preafericirii Sale i-au coslujit: şeful executiv al Patriarhiei Moscovei mitropolitul Varsanufie de Saransk şi Mordovia, mitropolitul Irineu de Dnepropetrovsk şi Pavlogradsk, mitropolitul Ioanichie de Lugansk şi Alcevsk, ahiepiscopul Onufrie de Iziumsk, arhiepiscopul Arsenie de Sveatogorsk, schiepiscopul Alipie (Pogrebneak), episcopul Agapit de Severodoneţk şi Starobelisk, episcopul Barnaba de Macaveeisk, episcopul Mitrofan de Gorlovsk şi Slaveansk, şeful Secretariatului Administrativ al Patriarhiei Moscovei episcopul Serghie de Solnecinogorsk, episcopul Elisei de Berdeansk şi Primorsk, eclesiarhul catedralei episcopale a Sfîntului Întocmai cu Apostolii Cneaz Vladimir din oraşul Lugansk protoiereul Vladimir Konociuk, eclesiarhul catedralei episcopale a Sf. Ierarh Nicolae din or. Alcevsk protoiereul Alexandru Ustimenko, secretarul Departamentului Relaţii Externe Bisericeşti pentru relaţii Interortodoxe protoiereul Igor Iakimciuk, secretarul Serviciului de Presă al eparhiei de Lugansk protoiereul Alexandru Avdiughin, şi mai mulţi clerici ai eparhiei de Lugansk.

În timpul ieşirii mici, pentru ani îndelungaţi de activitate şi slujire pastorală Preafericitul Patriarh Kiril l-a decorat pe secretarul Direcţiei Eparhiale de Lugansk protoiereul Vasile Somik cu dreptul de a purta cruce patriarhală.

După citirea pericopei evanghelice, Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a rostit un cuvânt de învăţătură.

La această slujbă au fost prezenţi preşedintele Administraţiei Regionale de Stat a regiunii Lugansk V.N.Pristiuk, preşedintele Consiliului Regional de Lugansk V.N. Golenko, primarul oraşului Lugansk S.I. Kravcenko, Consulul General al Federaţiei Ruse în oraşul Harikov V.I. Filip, preşedintele fracţiunii de deputaţi ai Partidului Regiunilor din rada Supremă a Ucrainei A.S. Efremov, preşedintele Departamentului Sinodal Informaţional V.R. Legoida. Potrvit aprecierilor organelor locale, la acest eveniment au fost prezenţi circa 15 mii de oameni.

Cîntările Sfintei Liturghii au fost interpretate de Corul Arhieresc al catedralei Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din oraşul Lugansk (reghent – Natalia Denisova) şi de corul catedralei Sfîntului Ierarh Nicolae din oraşul Alcevsk (reghent ― Iuliania Kumaneţ).

După încheierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii Preafericitul Patriarh a fost salutat în mod festiv de mitropolitul Ioanichie de Lugansk şi de guvernatorul regiunii Lugansk V.N. Pristiuk, care i-a dăruit Sanctităţii Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului «Umilenie».

Preafericitul Patriarh Kiril s-a adresat celor prezenţi cu un cuvînt de învăţătură. Preafericirera Sa a înmînat Stăpânului o panaghie. Credincioşilor le-au fost împărţite iconiţe cu Chipul Nefăcut de Mîină al Mîntuitorului Hristos avînd pe ele binecuvîntarea scrisă a Patriarhului Kiril.

Transmisiunea în direct a fost realizată de televiziunea locală a regiunii Lugansk. Sfînta Liturghie a fost comentată în limba rusă de un colaborator al Patriarhiei de la Moscova – Candidat în Teologie – N.I. Derjavin, în limba ucraineană – de Redactorul Şef al «Ziarului Bisericesc Ortodox» al eparhiei de Kiev egumenul Longhin (Cernuha).

Serviciul de Presă al Patriarhului Kiril al Moscovei şi Întregii Rusii

Source:http://www.patriarchia.ru