ACAPARATORUL BISERICII DIN BOYARKA ESTE UN PRIETEN AL PRIMAȚILOR GRECI. CE ÎNSEAMNĂ ASTA?!

Acaparatorul din Boyarka se dovedește un prieten al Întâistătătorilor greci. Ce înseamnă asta?!

În timpul raidului asupra bisericii din Boyarka, am văzut polizoare, răngi, gaze lacrimogene, violență. Organizatorul acestui banditism este un cleric care este în relații amicale cu Întâistătătorii greci.

Pe 6 mai 2023, în Boyarka, lângă Kiev, susținătorii schismaticilor lui Dumenko (OCU) au luat cu forța Biserica Sf. Mihail a Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice (UOC). Au fost folosite din nou gaze lacrimogene, mirenii și preotul au fost bătuți, iar doamna preoteasă a fost grav rănită. Acest banditism a fost condus de „preotul” Vasyl Lilo, cunoscut în cercurile înguste ale schismaticilor (OCU). Boyarka este în regiunea Kiev, adică în zona de acțiune a „Mitropolitului Kievului” Epifanie Dumenko. Prin urmare, raidul lui Lilo a fost aprobat de acesta.

DRESPRE GEAMURI SPARTE ȘI SCHISMATICII LUI DUMENKO (OCU)

Probabil, fiecare dintre noi este familiarizat cu „efectul ferestrei sparte”: dacă o fereastră este spartă într-o casă și nu este reparată imediat, atunci întreaga casă va fi spartă și distrusă foarte curând. Acest efect se manifestă nu numai în legătură cu geamul și casa, ci și într-un sens mai cuprinzător – dacă răul nu este oprit imediat, el va crește la infinit. Observăm ceva similar în raport cu schismaticii lui Dumenko (OCU). Răutatea reprezentanților acestei structuri crește direct proporțional cu permisivitatea – ambianța, în care bisericile Ortodoxiei canonice din Ucraina (UOC) sunt lovite și acaparate.

În acest moment, se poate afirma cu regret că violența și ura devin un semn distinctiv și o caracteristică a schismaticilor lui Dumenko (OCU). Și dacă susținătorii săi nu sunt opriți la timp, atunci, ca și în cazul unei ferestre sparte, întreaga casă poate fi distrusă. În cazul nostru, întreaga societate ucraineană. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene, evident, nu intenționează să-i oprească, ceea ce înseamnă că violența împotriva Ortodoxiei Canonice din Ucraina (UOC) nu va face decât să crească.

SURPRINZĂTOR – ÎN APROPIERE?

Anterior, în zorii apariției schismaticilor  ucraineni (UOC-KP), știrile despre confiscarea brutală a bisericilor Ortodoxiei Canonice din Ucraina (UOC), în special cu ajutorul unui polizor, nu au surprins, ci au șocat. Astăzi nu mai suntem surprinși când reprezentanții schismaticilor  lui Epifanie Dumenko (OCU) vin în bisericile ortodoxe cu rangă, baros, berbeci și polizoare. Creștinii ortodocși din Ucraina s-au obișnuit, din păcate, cu această rutină. Din fericire, ei nu sunt încă obișnuiți cu gaze lacrimogene și bătăile severe ale laicilor și ale clerului. Cu toate acestea, confiscările Catedralei din Ivano-Frankivsk și ale bisericii Ortodoxiei Canonice (UOC) din Boyarka arată că susținătorii lui Dumenko au canistre de gaze lacrimogene sau nervoase ca parte a setului de instrumente standard al atacatorului bisericii.

De asemenea, poporul ucrainean se obișnuiește treptat cu faptul că violența poate fi folosită împotriva credincioșilor și a clerului Ortodoxiei Canonice din Ucraina (UOC). Bătaia episcopului Nikita la Cernăuți și bătaia unui preot și a soției sale la Boyarka sunt o dovadă vie în acest sens.

Un alt lucru este oarecum surprinzător – acțiunile de acaparare (”raiders”) din Boyarka au fost conduse de „preotul” schismaticilor  (OCU) Vasyl Lilo. Spune-mi, de ce să mai fii surprins, dacă ai săi colegi participă activ la mitinguri în apropierea Lavrei Pecerska din Kiev sau se angajează în jefuirea bisericilor din vestul Ucrainei? Dar este cert că Lilo nu este un membru obișnuit al structurii schismatice recunoscute de Fanar (OCU), ci unul dintre funcționarii ei de seamă.

Este un prieten apropiat al „protodiaconului” Vasyl Didora și al „episcopului” Yevstraty (Evstratie) Zoria. Pe când era încă în structura schismatică de sub pseudo-patriarhul Filaret (UOC-KP), Lilo a călătorit cu ei în străinătate, de exemplu, în Australia.

Apoi, când prietenii lui l-au trădat pe (pseudo-patriarhul) Filaret Denisenko, Lilo a dezertat la (pseudo-mitropolitul Epifanie) Dumenko împreună cu „tovarășii săi de călătorie” și a continuat să călătorească în străinătate ca membru al delegațiilor internaționale oficiale. Iată o fotografie a lui Vasyl Lilo cu Patriarhul Bartolomeu la Fanar.

Iată o fotografie a lui Vasyl Lilo cu conducătorul Arhiepiscopiei Fanarului din SUA, Elpidoforos.

Lilo, ca parte a delegației oficiale a schismaticilor lui Dumenko (OCU), discută cu Primatul Bisericii Cipriote, Arhiepiscopul Gheorghe.

Iată comunicarea lui Lilo cu Patriarhul Alexandriei, Theodoros.

Aici, Vasyl Lilo slujește împreună cu primatul Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronimos.

El „concelebrează” adesea cu Dumenko, participă la un fel de comitete și întruniri „sinodale”. Și chiar înainte de capturarea bisericii din Boyarka, Lilo a vizitat Muntele Athos, unde a avut o conversație foarte frumoasă cu stareții acelor mănăstiri, care nu îl consideră pe Dumenko un laic. Ce înseamnă asta?! Cel puțin trei lucruri:

  1. Lilo nu acționează singur. Fiind o persoană deosebit de apropiată de vârful schismaticei structure ucrainene (OCU), cu siguranță își coordonează acțiunile cu schismaticul Epifanie Dumenko.
  2. Lilo simte că are imunitate. Este sigur că Dumenko este în spatele lui, ceea ce înseamnă putere. Prin urmare, nu există consecințe legale pentru el și nici nu vor exista.
  3. Dar, cel mai important, toți acei ierarhi din Fanar, Grecia, Cipru și Alexandria, care slujesc cu el, se împărtășesc cu el și îl consideră mai degrabă preot, decât un tâlhar și bandit în biserică, sunt responsabili moral pentru atacurile lui Lilo.

Într-adevăr, dacă Lilo ar fi venit la Athos sau la Istanbul, iar aceștia din urmă l-ar fi îndreptat spre uşă, spunându-i că nu vor să comunice cu persecutorii Bisericii (la urma urmei, pentru cei care au recunoscut schismaticii – OCU, Mitropolitul Onufrie şi Biserica Ortodoxă Ucraineană Canonică – UOC nu încetează să existe), atunci s-ar putea spune că unii athoniți și fanarioți nu susțin acțiunile schismaticilor ucraineni. Dar nimeni nu face așa ceva. În schimb, ei se îmbrățișează, concelebrează și se pozează cu el, arătându-și astfel sprijinul pentru toate acțiunile sale.

LILO ȘI TOȚI CEILALȚI

Cert este că violența, aroganța și comportamentul care provoacă dependență au fost cultivate în structura schismatică – OCU de mult timp, iar Lilo a avut pe cineva drept „model”.

De exemplu, în 2017, „preotul” UOC-KP de atunci, Alexander Dediukhin, spunea că „după rugăciunea noastră pentru pace din Sankt Petersburg, metroul a explodat”. Potrivit acestuia, „a ierta pe agresor înseamnă a-i trimite 12 grame de dragoste organelor sale vitale”. I-a numit pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice – UOC „monștrii Moscovei”, iar acest „preot” a fost distins cu o cruce pectorală de către conducătorul Fanarului (patriarhul Bartolomeu), după care, întorcându-se în Ucraina, „purtătorul crucii” a spus o glumă cinică despre  rugăciunea ”Tatăl nostru”.

S-ar putea spune că Dediukhin este un mic crevete și comportamentul său nu spune nimic despre poziția conducerii schismaticei structuri – OCU. Totuși, nu este așa.

De exemplu, fostul mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice – UOC, Oleksandr Drabynko, a inițiat, aranjat și dirijat personal „tranzițiile” bisericilor Ortodoxiei Canonice (UOC) către schismaticii lui Dumenko (OCU) din regiunea Kiev. Mai mult, „activiștii” lui Drabinko au venit asupra credincioșilor cu arme de foc, nu doar cu polizoare unghiulare.

Dar Drabinko nu este șeful structurii schismatice – OCU, ci doar unul dintre funcționarii de nivel mediu ai acestei structuri. Dar Epifanie Dumenko?!

EXEMPLU ”PASTORAL”

Ca „păstor” pentru turma sa, Epifanie Dumenko oferă un exemplu excelent. În loc să oprească agresivitatea adepților lui, el doar îi încurajează în toate modurile posibile. Epifanie îi numește pe credincioșii Ortodoxiei Canonice – UOC, „paraziți” și colaboratori. Dar cel mai important lucru nu sunt nici măcar cuvintele. Prin acțiunile sale, el le arată clar membrilor structurii sale că sprijină pe deplin acțiunile lor deosebit de agresive împotriva credincioșilor Ortodoxiei Canonice – UOC.

De exemplu, el i-a acordat primarului orașului Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsynkiv, medalia „Pentru sacrificiu și dragoste pentru Ucraina”. Amintiți-vă că Martsynkiv a supravegheat direct confiscarea în forță a catedralei Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Ivano-Frankivsk, în timpul căreia au fost folosite gaze lacrimogene. Asta înseamnă că medalia este o afirmație clară și lipsită de ambiguitate: „Băieți, sunteți pe calea cea bună! Continuați să lucrați bine!”.

***

Rezumând, putem spune că acțiunile lui Vasyl Lilo în Boyarka nu sunt o excepție, ci un comportament care a devenit deja o obișnuință în schismatica structură – OCU. Lilo este doar vârful aisbergului, cea mai mare parte ascunzându-se în mințile și în capetele celor care conduc structura schismatică ucraineană – OCU.

În același timp, responsabilitatea revine nu numai lui Dumenko, Zoria, Drabinko și alții, ci și tuturor celor care îi susțin și îi recunosc ca episcopi legitimi. Pe conștiința Fanarului și a athoniților, grecilor, ciprioților și alexandrinilor se află lacrimile și încercările acelor credincioși, care și-au pierdut bisericile și trebuie să se roage în aer liber sau în spații private. Tăcerea obișnuită asupra situației în care a ajuns  Biserica Ortodoxă Ucraineană Canonică (UOC) este criminală, iar întâlnirile vesele cu cei care creează această situație sunt o crimă.

Bineînțeles, vreau să cred că, conștiința fanarioților și a „suitei lor” se vor trezi, că își vor ridica vocea și-i vor spune lui Epifanie Dumenko că nu poate acapara și mutila bisericile. Cu toate acestea, având în vedere „efectul de fereastră spartă”, îmi vin mai des în minte cuvintele „abandonați speranța, toți cei care intrați aici”, ca răspuns la numeroasele apeluri ale credincioșilor Ortodoxiei Canonice  din Ucraina (UOC) în legătură cu pedepsirea infractorilor.

traducere: acvila30.ro, sursa: https://spzh.news/en/zashhita-very/73801-boyarka-raider-turns-out-a-friend-of-greek-primates-what-does-this-mean