Acasă > Pagini de Sinaxar > 1 mai: Noul Mucenic Acachie

1 mai: Noul Mucenic Acachie

1 mai – Noul Mucenic Acachie

 

acachie in

Sfântul Acachie se trăgea din Neohório, în apropiere de Tesalonic şi se numea Athanasie. Din pricina sărăciei, părinţii săi plecaseră din satul lor împreună cu cei trei copii ai lor, Athanasie şi doi fraţi mai mici, mergând la Seres, unde s-au şi stabilit. L-au dat pe Athanasie, în vârstă de nouă ani atunci, la o tăbăcarie, să înveţe arta tăbăcitului. Meşterul la care intrase ucenic credea că-l poate învăţa meserie lovindu-l neîncetat cu varga.

Sfântul Acachie. Icoană portabilă de la Sfânta Chilie a Cuvioşilor Mucenici, Schitul Sf. M. Mănăstiri Ivíron (sec. XIX). Detaliu

Nesuferind acest tratament brutal, micul Athanasie a fugit de la tăbăcărie şi plângea la marginea drumului, în chiar ziua Marii Vinerii din Săptămâna Patimilor. Văzându-l şi fiindu-le milă de el, două femei musulmane l-au luat în casa lor. Îngrijindu-l şi mângâindu-l, l-au întrebat dacă vrea să se facă musulman, iar el a primit. Îndată cele două femei s-au îngrijit de cele de trebuinţă şi chiar în seara aceleiaşi zile a fost circumcis. A fost apoi adoptat de beiul care administra acea regiune. În casa beiului a rămas vreme de nouă ani. Ce s-a întâmplat, însă? L-a îndrăgit femeia beiului, şi fiindcă el nu i-a primit propunerile, ea l-a vorbit de rău bărbatului ei, iar beiul l-a gonit din casa sa. S-a întors în Tesalonic unde se mutaseră între timp părinţii săi, care până atunci nu mai avuseseră nici o ştire despre fiul lor.

Rămânând puţine zile alături de ei, mama îi spuse într-o zi: „Copilul meu, e primejdios şi pentru tine şi pentru noi să rămâi aici, împreună cu noi. Ascultă, deci, sfatul meu. Să pleci şi să mergi în Sfântul Munte, cu binecuvântarea mea, să te mărturiseşti şi să faci ceea ce-ţi vor spune părinţii duhovniceşti. Să ştii, însă, că aşa cum te-ai lepădat de Hristos, aşa va trebui să-L mărturiseşti şi să pătimeşti pentru El”.

Şi, într-adevăr, ascultând sfatul maicii sale, Athanasie a plecat în Sfântul Munte. A mers mai întâi la Mănăstirea Hilandar. Părinţii l-au trimis la un duhovnic cu experienţă, la care mergând s-a mărturisit şi a fost uns cu sfântul şi marele mir şi s-a întors la Hilandar.

ignatie, eftimie si acachie

A mers apoi la Mănăstirea Ivíron, unde a auzit despre Cuvioşii Mucenici Eftimie şi Ignatie, care se nevoiseră şi se pregătiseră pentru mucenicie la Schitul Cinstitului Înaintemergător, în apropiere de Mănăstirea Ivíron, şi s-a aprins în inima sa dorinţa de a urma acelora.

CONTINUARE aici

.

Sursa: http://www.pemptousia.ro

.

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.