Acasă > ORTODOXIE > 10 decembrie: Sfântul Mucenic Ghemel din Ancira, Turcia

10 decembrie: Sfântul Mucenic Ghemel din Ancira, Turcia

Sfântul Mucenic Ghemel din Ancira, Turcia

(10 decembrie)

3. Sf Mc Ghemel 1.1Miniatură din Menologion-ul (Mineiul) împăratului Vasile al II-lea Bulgaroctonul (976-1025), săvârșită în anul 985 la Constantinopol și păstrată în Biblioteca Vaticanului, Roma, Italia

Acesta a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul. Trecând odată împăratul prin cetatea Ancira (Ankara de astăzi, Turcia), sfântul Ghemel stătu dinaintea sa şi mărturisi cu îndrăznire pe Hristos.

Pentru aceea fu încins cu cingătoare de fier înroşită în foc şi pus să meargă în urma împăratului pe cale. Când ajunse la mica cetate a Edesei, sfântul Ghemel fu întins în patru părţi şi chinuit în chip cumplit; iar la sfârşit i se dădu drumul aşa jupuit. Şi era o privelişte înfricoşătoare şi nemaiîntâlnită să-l vezi mergând aşa şi vorbind. Însă prin rânduială dumnezeiască, se întâlnit mucenicul lui Hristos cu un preot care îl boteză, căci sfântul nu era încă botezat. Iar când ieşi din apa botezului, fu cu totul sănătos. Atunci auzi glas dumnezeiesc din cer, care îi zise:

– Fericit eşti, Ghemel, pentru că mult te-ai ostenit!

Apoi fu dus iară înaintea împăratului care porunci să fie răstignit pe cruce. Şi aşa, rugându-se, îşi dădu duhul în mâinile Domnului.

Mai apoi nişte bărbaţi credincioşi îi coborâră pe ascuns cinstitul său trup de pe cruce şi îl îngropară cu evlavie.

Sursa: http://sfintisiicoane.wordpress.com/2014/12/10/sfantul-mucenic-ghemel-din-ancira-turcia-10-decembrie/

Categories: ORTODOXIE Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.