Acasă > Pagini de Sinaxar > 12 ianuarie: Icoana Maicii Domnului a Acatistului

12 ianuarie: Icoana Maicii Domnului a Acatistului

Icoana Maicii Domnului a Acatistului

(12 ianuarie)

Z

Începutul zugrăvirii acestei icoane a fost acoperită de negura vremii, căci din vechime rugătorii au simțit nevoia să-și împletească evlavia lor pentru Maica Domnului cu rostirea Acatisului Buneivestiri, cel mai vechi acatist al creștinătății. Iar roada netăgăduită a acestei împletiri de taină a fost și zugrăvirea de icoane care să înfățișeze conținutul acatistului.

Acatistul Buneivestiri este legat de minunea eliberării Constantinopolului de atactul perșilor și avarilor de la 7 august 626. În timp ce împăratul Heraclie era atunci cu armata sa departe în Orient, patriarhul Serghie făcu procesiuni pe zidurile capitalei cu relicvele Crucii, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Hristos și veșmânt al Maicii Domnului, încurajând poporul a lupta și săvârșind rugăciuni stăruitoare către Preacurata Maică a Domnului. În semn de mulţumire, întreg poporul capitalei îşi petrecu noaptea victoriei fără a se aşeza (akáthistos), cântând un imn în biserica Fecioarei de la Vlaherne.

+ * + * +

*

Icoana Maicii Domnului a Acatistului 4.1

*

Z

+ * + * +

Icoana Maicii Domnului a Acatistului de pe Tabor

Icoana Maicii Domnului a Acatistului 13.1 Tabor

Despre aceasta se spune că un creștin a cumpărat de la Mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos o copie a icoanei Maicii Domnului vrând să o ducă în Israel. Îmbolnăvindu-se, el puse copia într-o sticlă, alături de lumânări, tămâie și o scrisoare și i-a dat drumul pe mare. După 3 luni și jumătate de călătorie, sticla a fost găsită de un arab din Nazareth care a dus-o la Mitropolie. De acolo, icoana fu trimisă pe Muntele Tabor, unde începu a face minuni

Prima minune a fost înfăptuită unei fetițe de 14 ani, oarbă din naștere, al cărei tată, închinător la Locurile Sfinte, a luat ulei din candela icoanei și i-a adus fetei acasă. A treia zi după ungere, fata și-a recăpătat vederea.

Mulțimea minunilor săvârșite de această icoană este adeverită de mulțimea semnelor de recunoștință lăsate la aceasta de credincioșii care au primit ajutor sau tămăduire.

+ * + * +

Icoana Maicii Domnului a Acatistului 12.1 detaliu

Icoană a Acatistului din veacul al XVIII-lea, detaliu

Sursă: Sfinţi şi Icoane

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. Stefan
    ianuarie 11th, 2014 la 23:10 | #1

    Dincolo de diferitele versiuni (a Rugului Aprins etc), Icoana Acatist a Maicii Domnului (cea cu care a facut procesiune Patriarhul Serghie) se afla intr-un paraclis al Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte Athos. Dupa traditie a fost pictata de Sfantul Apostol Luca.

    http://www.crestinortodox.ro/files/image/biserica%20in%20lume%20-%202/dionisiu%20-%20athos/manastirea-dionisiu-athos22.jpg

  1. Nici un trackbacks momentan.