Acasă > Pagini de Sinaxar > 14 septembrie: SFÂNTA PLACHILA – UN MODEL PENTRU FEMEILE CU FUNCŢIE ŞI PENTRU SOŢIILE DE DEMNITARI

14 septembrie: SFÂNTA PLACHILA – UN MODEL PENTRU FEMEILE CU FUNCŢIE ŞI PENTRU SOŢIILE DE DEMNITARI

14 SEPTEMBRIE:

POMENIREA PREABINECREDINCIOASEI ÎMPĂRĂTESE PLACHILA,
CARE A FOST SOŢIE PREABINECREDINCIOSULUI ÎMPĂRAT TEODOSIE CEL MARE

Sfânta împărăteasă Plachila (sau Elia Flavia Flachilla), de origine spaniolă, a fost soţia împăratului Teodosie cel Mare (379-395, pomenit pe 17 ianuarie) şi mamă a împăraţilor Arcadie (395-408) şi Honoriu (395-423). Fiind binecinstitoare şi iubitoare de virtuţi, obişnuia să se nevoiască cu scumpătate în dumnezeieştile legi, de aceea şi stăpânirea împărătească în loc să-i fie un prilej de trufie, i-a aprins mai mult dorul şi dumnezeiasca dragoste faţă de Binefăcătorul Dumnezeu.
Cu smerenie şi cu dragoste îi îngrijea pe cei bolnavi şi betegi şi se ducea în casele şi sălaşele lor singură, fără nicio suită de slugi, ca să le ofere cele necesare. Dar şi casele pentru străini ale Bisericii le vizita şi singură îi îngrijea pe cei bolnavi şi pe cei ce zăceau. Ea singură le pregătea mâncare, o încerca şi apoi le-o oferea. Şi iarăşi, ea spăla paharele şi diferitele vase şi tot ea făcea toate serviciile pe care de obicei le fac slugile.
Celor care încercau să o împiedice, le spunea că prin însăşi mâinile ei se cuvine să ofere servicii Dăruitorului, care i-a dăruit această demnitate. Iar soţului ei, împăratul, obişnuia să-i repete: „Întotdeauna trebuie să meditezi la ce erai înainte de a deveni împărat şi ce eşti acum. Pentru că, dacă permanent îţi vei aminti acestea, niciodată nu vei fi nemulţumitor faţă de binefăcătorul tău Dumnezeu, ci întotdeauna vei cârmui împărăţia potrivit dumnezeieştilor Lui Legi, pe care El ţi-a dăruit-o, iar prin aceasta Îi vei sluji şi-L vei adora pe Dăruitorul”.
Cu astfel de cuvinte îl sfătuia mereu pe Teodosie spre virtutea în care ea mereu propăşea ca o pildă şi se făcea pricinuitoare de o nesfârşită fericire nu doar în împărăţie, ci şi tuturor celor care o cunoşteau. Slujindu-I lui Dumnezeu toată viaţa cu cumpătare, blândeţe, smerenie şi iubire, Fericita Plachila a adormit în pace pe 14 septembrie 385 (după alţii 386).

Notă: Sfântul Grigorie de Nyssa a rostit în anul 385 (sau 386) necrologuri la prinţesa Pulheria – singura fiică a împăratului Teodosie cel Mare, care a murit la vârsta de 6 ani – şi la împărăteasa Plachila, care a adormit la puţin timp după fiica ei.

 

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.