15 iulie 2015: Pomenire la 197 de ani de la nașterea Mitropolitului Iosif „cel Sfânt” al Moldovei

iosif_naniescu

Iosif Naniescu Mitropolitul Moldovei, numit cel sfânt şi milostiv

15 iulie 1818 – 26 ianuarie 1902

dsc_0775

În continuarea dumnezeiștii Liturghii din Catedrala Mitropolitană din Iași, astăzi s-a făcut pomenire pentru sufletul Mitropolitului Iosif Naniescu. Cler și popor, în dimineața zilei de 15 iulie 2015, s-au adunat la mormântul aflat în umbra catedralei, ctitorie a marelui mitropolit, cu ocazia împlinirii a 197 de ani de la nașterea sa.

A fost un moment de rugăciune și, în același timp, a fost un moment de mulțumire pentru tot ceea ce a făcut Mitropolitul Iosif pentru capitala Moldovei, realizari de care noi ne bucurăm astăzi: finalizarea Catedralei Mitropolitane, un nou sediu pentru Seminarul Veniamin – actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, prima revistă teologică din țara noastră și punerea bazei pentru un sistem social prin care elevii, studenții și săracii Iașului să fie ajutați.

La finalul rugăciunii, Protosinghelul Valerian Radu, slujitor la Catedrala finalizată de Mitropolitul Iosif Naniescu, a amintit importanța momentului liturgic: „Ne-am rugat pentru odihna sulfetului celui care este cel de-al doilea ctitor al Catedralei noastre, atunci când autoritățile voiau să vândă la bucată cărămida catedralei, începută de către Veniamin Costachi”.

dsc_0770

dsc_0771

dsc_0773

Sursa: http://www.doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/pomenire-la-197-de-ani-de-la-nasterea-mitropolitului-iosif-cel-sfant-al