Acasă > ORTODOXIE > 15 septembrie: Sfântul Ierarh Visarion, episcopul Larisei, Grecia

15 septembrie: Sfântul Ierarh Visarion, episcopul Larisei, Grecia

Sfântul Ierarh Visarion, episcopul Larisei, Grecia

(15 septembrie)

5. Sf Ier Visarion, episcopul Larisei, facator de minuni (sec XVI) 2.1

Acesta a trăit în veacul al XVI-lea și era de fel dintr-un sat din părţile Tesaliei, Macedonia (Grecia de astăzi). Se născu din părinţi cucernici şi învăţând carte, la vârsta de 16 ani, dorind a urma viața monahală, se duse cu tot sufletul la Marcu, mitropolitul Larisei. Şi câtăva vreme rămânând împreună cu dânsul şi trecând treptat cele sfinţitoare, fu rânduit episcop al cetăţii Dometicului şi Elasonului.

Însă poporul, din pricina mândriei, nu îl primi ca episcop, pentru că în trecut cetatea lor era cinstită cu rang de arhiepiscopie. Pentru aceasta, mergând ei cu îndrăzneală la patriarhul Teolip ce păstorea în vremea aceea, care era stăpânit mai mult de aur decât de Dumnezeu, luară de la dânsul ca episcop pe un oarecare Neofit.

Iar sfântul Visarion, următorul lui Hristos, socotind acest lucru pricină de odihnă, aştepta lângă Marcu, părintele lui duhovnicesc, vindecând pururea cu cuvântul şi cu fapta pe săracii şi neputincioşii ce aşteptau la biserica sa. Trecând 4 ani şi rămânând fără păstor episcopia Stagopului, fu cerut de către credincioşii acelei episcopii să le fie exarh. Şi petrecând în episcopia aceea vreme de 6 ani, multe supărări şi prigoniri suferi din pricina unui netrebnic de preot, numit Dometie. Iar preasfinţitul Marcu, dându-şi sfârşitul şi mutându-se către locaşurile cele fericite, atunci cu alegerea şi cu cererea episcopilor acelei eparhii şi a clericilor, precum şi a tot poporul drept-credincios, sfântul Visarion fu rânduit urmaş în scaunul Larisei de către patriarhul Ieremia.

Câtă vreme conduse această eparhie, săvârşi cu îndestulare cele plăcute lui Dumnezeu: răscumpăra pe cei robiţi, ajutora cu daruri pe cei săraci şi lipsiţi, făcea poduri peste ape. Astfel, făcu pod peste râul ce cobora din Pind în Etolia, numit de locuitorii de acolo Levcopotamos, adică râul alb, iar de poeţi Ahelios, curgător ca argintul, peste care mai înainte nimeni nu putea trece şi nici nu putea face pod din pricina repeziciunii cu care curgea apa şi a nămolului ce se făcea în vremea ploilor.

El puse temelia şi zidi la munte, aproape de satul lui, mânăstirea cea frumoasă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Şi avut şi ajutor întru toate pe fratele lui bun, preacuviosul Ignatie episcopul.

În acest chip, bine şi cu plăcere dumnezeiască chivernisindu-şi toate lucrurile sale, precum şi cele ce erau sub stăpânirea lui, fiind aproape de 50 de ani, se duse către Domnul.

Aleasa lui cinstire se datorează mulțimii minunilor săvârșite atât în vremea vieții sale, cât și după plecarea sa la cele de Sus, pricină pentru care este numit făcător de minuni.

+ * + * +

5. Sf Ier Visarion, episcopul Larisei, facator de minuni (sec XVI) 2.2

Omule al lui Dumnezeu, care cale a bunătăţilor nu ai urmat şi care faptă bună nu ai lucrat? Pentru că te-ai făcut dascăl a toată privirea Dumnezeirii şi pildă faptelor celor minunate, Părinte Visarion, de trei ori Preaînalte.

O, Preaslăvite Visarion şi după moarte eşti viu; şi acum trăind, părinte, nu ne lăsa pe noi; ci vino şi stai astăzi nevăzut împreună cu noi fiii tăi şi binecuvântându-ne pe noi, ca pe cei ce săvârşim pomenirea ta, noi şi mai mult ne vom bucura şi te vom lăuda pe tine, cuvioase.

Cununilor şi darurile cu care te-ai împărtăşit de la Dumnezeu, Părinte Visarion, Preaminunate, dă-ne şi nouă, prin rugăciunile tale, a ne împărtăşi şi noi cu acoperământul tău cel nevăzut, păzind totdeauna pe toţi cei ce se roagă către tine, de toată răutatea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi.

Pe tine, Părinte Ierarhe Visarion, te cunoaştem izbăvitor al celor robiţi şi al celor închişi în temniţe şi scăpare grabnică a celor pătimitori şi a celor cuprinşi de necazuri şi de nevoi. Pentru aceea, ne rugăm, izbăveşte-ne şi pe noi de reaua pătimire.

Blând făcând pe Domnul spre noi robii Săi, părinte, îndreptează viaţa noastră spre stare paşnică, izbăvindu-ne cu rugăciunile tale de supărarea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. (Din cele două Canoane ale Sfântului ce se citesc la Utrenie)

+ * + * +

Întregul Canon întâi al Sfântului Visarion, episcopul Larisei poate fi aflat aici:

http://www.doxologia.ro/canon-cantari/canon-de-rugaciune-catre-sfantul-ierarh-visarion-arhiepiscopul-larisei-1 (clic aici)

Întregul Canon al doilea al Sfântului Visarion, episcopul Larisei poate fi aflat aici:

http://www.doxologia.ro/canon-cantari/canon-de-rugaciune-catre-sfantul-ierarh-visarion-arhiepiscopul-larisei-2 (clic aici)

Paraclisul Sfântul Ierarh Visarion, episcopul Larisei poate fi aflat aici:

http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.ro/2014/09/paraclisul-sfantului-ierarh-visarion.html (clic aici)

+ * + * +

Cinstitul cal al Sfântului Ierarf Visarion, episcopul Larisei

5. Sf Ier Visarion, episcopul Larisei, facator de minuni (sec XVI) 5(Sursă: http://www.agrinionews.gr/)

+ * + * +

5. Sf Ier Visarion, episcopul Larisei, facator de minuni (sec XVI) 3.1

(Sursă: http://pravicon.com/)

Sf Ier Visarion, episcopul Larisei, Grecia(Sursă: http://www.inaa.gr/event-items/)

Sf Ier Visarion, episcopul Larisei, GreciaSursă: http://sfintisiicoane.wordpress.com/2014/09/15/sfantul-ierarh-visarion-episcopul-larisei-grecia-15-septembrie/

Categories: ORTODOXIE Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.