19 septembrie: POMENIREA SFÂNTULUI TEODOR, PRINŢ DE SMOLENSK ŞI YAROSLAVL, ŞI A FIILOR LUI, DAVID ŞI CONSTANTIN

19 septembrie: Pomenirea Sfântului Teodor, prinţ de Smolensk şi Yaroslavl, şi a fiilor lui, David şi Constantin

Fericitul Teodor era fiul principelui de Smolensk, Rostislav Mstislavovici. Împodobit cu blândeţe şi smerenie, din tinereţe a dus o viaţă evlavioasă şi plăcută lui Dumnezeu, lucrând în toate faptele lui potrivit voii lui Dumnezeu. Până la adâncile sale bătrâneţi a condus poporul său cu cumpătare şi înţelepciune. Drept şi milosârd faţă de toţi supuşii săi, în mod deosebit i-a ocrotit pe cei orfani, pe văduve şi pe cei săraci. Postea aspru şi se ruga cu multă râvnă, fie în particular, fie în bisericile, pe care el însuşi le-a costruit şi le-a înfrumuseţat. Când s-a îmbolnăvit şi a simţit că i se apropie sfârşitul, şi-a chemat lângă el soţia şi copiii şi le-a lăsat ca pe o preţioasă moştenire să trăiască în dragoste şi pace. Imediat după aceea a cerut să-l ducă într-o mănăstire, unde îndeplinindu-şi o veche dorinţă, a fost tuns monah. În pragul morţii a primit marea şi îngereasca schimă, a cerut iertare de la toţi şi şi-a încredinţat sufletul lui Dumnezeu pe 19 septembrie 1299. Cinstitele sale moaşte săvârşesc multe minuni până astăzi.

 

(TRADUCERE: FRĂŢIA ORTODOXĂ MISIONARĂ „SFINŢII TREI NOI IERARHI”, SURSA: NOUL SINAXAR DE LA SIMONOPETRA)

 

Un comentariu la „19 septembrie: POMENIREA SFÂNTULUI TEODOR, PRINŢ DE SMOLENSK ŞI YAROSLAVL, ŞI A FIILOR LUI, DAVID ŞI CONSTANTIN

  1. GHEORGHE LUCA ROMÂNIA

    Frumos pentru sait sau cei ce aduce în Lumină aceste minuni ale unor semeni de-ai noștri.
    Iar de se face, a se făli ortodoxia de azi, sau FALSA ORTODOXIE de azi. cu fapte, minuni și trăiri de sute sau 15-20 de veacuri, deoarece ei azi nu mai au nimic sfânt – atunci este foarte tragic și vă mai întrebați de ce ne pedepsește Dumnezeu prin Natura înconjurătoare – făcând pagube imense prin diverse părți ale lumii – Politicienii sunt păcătoși, dar ȘI FALȘII PREOȚI TAC MUȚEȘTE – atunci ei, preoții zilelor noastre oare ce sunt?
    Sau a greșit Mântuitorul Iisus Hristos – Când I-a numit Lupi în blană de oaie sau morminte frumos văruite pe dinafară…! Și nu pot crede că au orbit toți preoții din zilele noastre! Amin.

Comentariile sunt închise.