19 septembrie: POMENIREA SFÂNTULUI TEODOR, PRINŢ DE SMOLENSK ŞI YAROSLAVL, ŞI A FIILOR LUI, DAVID ŞI CONSTANTIN

19 septembrie: Pomenirea Sfântului Teodor, prinţ de Smolensk şi Yaroslavl, şi a fiilor lui, David şi Constantin

Fericitul Teodor era fiul principelui de Smolensk, Rostislav Mstislavovici. Împodobit cu blândeţe şi smerenie, din tinereţe a dus o viaţă evlavioasă şi plăcută lui Dumnezeu, lucrând în toate faptele lui potrivit voii lui Dumnezeu. Până la adâncile sale bătrâneţi a condus poporul său cu cumpătare şi înţelepciune. Drept şi milosârd faţă de toţi supuşii săi, în mod deosebit i-a ocrotit pe cei orfani, pe văduve şi pe cei săraci. Postea aspru şi se ruga cu multă râvnă, fie în particular, fie în bisericile, pe care el însuşi le-a costruit şi le-a înfrumuseţat. Când s-a îmbolnăvit şi a simţit că i se apropie sfârşitul, şi-a chemat lângă el soţia şi copiii şi le-a lăsat ca pe o preţioasă moştenire să trăiască în dragoste şi pace. Imediat după aceea a cerut să-l ducă într-o mănăstire, unde îndeplinindu-şi o veche dorinţă, a fost tuns monah. În pragul morţii a primit marea şi îngereasca schimă, a cerut iertare de la toţi şi şi-a încredinţat sufletul lui Dumnezeu pe 19 septembrie 1299. Cinstitele sale moaşte săvârşesc multe minuni până astăzi.

 

(TRADUCERE: FRĂŢIA ORTODOXĂ MISIONARĂ „SFINŢII TREI NOI IERARHI”, SURSA: NOUL SINAXAR DE LA SIMONOPETRA)

 

Un comentariu la „19 septembrie: POMENIREA SFÂNTULUI TEODOR, PRINŢ DE SMOLENSK ŞI YAROSLAVL, ŞI A FIILOR LUI, DAVID ŞI CONSTANTIN”

  1. Frumos pentru sait sau cei ce aduce în Lumină aceste minuni ale unor semeni de-ai noștri.
    Iar de se face, a se făli ortodoxia de azi, sau FALSA ORTODOXIE de azi. cu fapte, minuni și trăiri de sute sau 15-20 de veacuri, deoarece ei azi nu mai au nimic sfânt – atunci este foarte tragic și vă mai întrebați de ce ne pedepsește Dumnezeu prin Natura înconjurătoare – făcând pagube imense prin diverse părți ale lumii – Politicienii sunt păcătoși, dar ȘI FALȘII PREOȚI TAC MUȚEȘTE – atunci ei, preoții zilelor noastre oare ce sunt?
    Sau a greșit Mântuitorul Iisus Hristos – Când I-a numit Lupi în blană de oaie sau morminte frumos văruite pe dinafară…! Și nu pot crede că au orbit toți preoții din zilele noastre! Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: