2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română

2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română


[Desi este o initiativa laudabila, totusi, din manifestarile ce sunt preconizate a se desfasura in anul 2011 pe aceasta tema, prea putin dintre ele vin in intampinarea credinciosilor, cele mai multe adresandu-se clericilor. Parca se doreste mai degraba catehizarea clericilor decat in plan misionar a laicilor, membri ai Bisericii. Asadar,  dupa parerea mea, este nevoie de un echilibru in aceste manifestari. Prea multe colocvii, dezbateri si studii academice nu fac decat sa abstractizeze si sa obiectiveze aceasta problema si nu sa o rezolve in mod concret pe plan misionar si pastoral. Tema aceasta nu se va epuiza si mai ales rezolva prin acele studii si colocvii academice, ci se va adanci si mai mult prin lipsa de interventie misionara in realitatea concreta a parohiilor. Sa nu uitam nici faptul ca aceste  consacrari omagiale ale  anilor, din 2009 incoa, nu sunt decat copii  fidele  dupa cele ale „fratilor” catolici de la Vatican – dan.camen.]

La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 6 iulie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2011 să fie declarat Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru cu caracter naţional bisericesc pentru realizarea în anul 2011 a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic şi mediatic intitulat 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

În anul 2011, Patriarhia Română şi eparhiile din ţară şi străinătate vor organiza conferinţe pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri şi seri duhovniceşti despre Tainele Sfântului Botez şi Sfintei Cununii (prezentare istorică, semnificaţie teologică şi existenţială, pregătirea în vederea primirii lor, pastoraţia familiei creştine, practici neortodoxe, necanonice şi nelegale privind săvârşirea celor două Sfinte Taine, problema familiilor mixte din punct de vedere interconfesional sau interreligios etc.). De asemenea, profesori de la instituţiile de învăţământ teologic ortodox vor realiza studii, comentarii, bibliografii cu conţinut biblic, istoric, dogmatic, liturgic, omiletic-catehetic, pastoral-social despre cele două Sfinte Taine, rolul familiei creştine din punct de vedere religios, spiritual, cultural şi social şi apărarea instituţiei sacre a familiei în faţa provocărilor contextului contemporan secularizat. O atenţie specială va fi acordată celor două Sfinte Taine în cateheza ortodoxă, ora de religie şi programul catehetic Hristos împărtăşit copiilor al Patriarhiei Române.

Ca parte a programului-cadru naţional bisericesc, la Conferinţa pastoral-misionară semestrială din primăvara anului 2011 se va trata tema 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română, care va fi aprofundată la Conferinţa pastoral-misionară semestrială din toamna anului 2011 sau la una dintre conferinţele preoţeşti administrative lunare pe care o va stabili fiecare eparhie.

În toamna anului 2011, la Palatul Patriarhiei va avea loc o şedinţă solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română. Cu acest prilej, va fi organizată o expoziţie tematică cuprinzând cele mai frumoase şi reprezentative fresce, icoane, miniaturi, broderii şi ţesături, mozaicuri şi vitralii care reflectă Botezul şi familia creştină în arta bisericească ortodoxă.

Manifestările organizate în Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română vor fi susţinute şi mediatizate pe larg de către Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, publicaţiile Lumina, Agenţia de ştiri Basilica, Biroul de Presă), mass-media bisericească eparhială şi presa laică.

Site-ul Patriarhiei Române (www.patriarhia.ro) va avea în anul 2011 o secţiune specială, care va prezenta calendarul evenimentelor, informaţii, ştiri, documentare şi activităţile realizate în Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

 

Sursa:https://theologhia.wordpress.com

Un comentariu la „2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română

 1. IORGULESCU Vasile

  Và multumesc pentru stirile pe care le primesc zilnic de la Dumneavoastrà. Sunt, totusi, nedumerit si as fi îndatorat sà mi se dea explicatii: ce este ràu în a cunoaste mai bine pe fratii nostri catolici sau de alte confesiuni? Ce este ràu în a-i întâlni, a desfàsura împreunà cu ei actiuni în slujba celor defavorizati, a lucra împreunà pe planul filantropiei? Este mai bine sà stai într-o mânàstire, sà strigi „numai eu mà mântuiesc” si sà-i lasi pe ceilalti sà moarà de foame? Catolicii si protestantii întreprind câte ceva, ce pot, iar de cele mai multe ori încearcà sà ne asocieze si pe noi la actiunile lor umanitare. Noi ce facem în afarà de a gesticula?
  Eu tràiesc în Occident de aproape 30 de ani, sunt preot, îi cunosc destul de bine pe fratii catolici si protestanti si slujesc într-o bisericà pe care ne-au pus-o la dispozitie în mod fràtesc. Nu am simtit niciodatà cà ar dori sà mà sau sà ne catolicizeze, sà mà „ràtàceascà” de la credintà sau mai stiu eu ce alte tendinte. Am simtit, dimpotrivà, respect, dorintà de cunoastere, apropiere sufleteascà, jertfelnicie… Acolo unde fratii mei ortodocsi, grijulii pentru „fidelitatea” fatà de ale trecutului bizantin, m-au abandonat la greu fàrà nici o ezitare, aceia au fost aproape. Repet, nu mi-au cerut ncioodatà nimic în schimb. Veti zice cà au scopuri ascunse. Eu và voi spune cà sunt mai constienti decât noi de scandalul dezbinàrii crestinilor si de màrturia pàgubitoare pe care o dàm în fatza unei societàti care nu prea ne mai ia în serios si cà încearcà sà facà ceva. Incearcà sà se apropie de noi si sà vadà unde au gresit – acolo unde au gresit – si ce pot învàta bun de la ortodocsi. Aceasta vor si o si recunosc de cele mai multe ori.
  Si ce vàd la noi? Cà suntem mai dezbinati decât se asteptau, mai putin solidari decât credeau si mai putin credibili decât am vrea sà fim. Sà luàm problema calendarului. Cum putem sustine noi cà suntem în adevàr când negàm evidenta unui decalaj incontestabil fatzà de calendarul astronomic (dacà continuàm asa, peste câteva mii de ani Pastele ortodox va càdea în ziua de… Cràciun!). Si atunci?
  Observ, pe de altà parte, cà ori de câte ori dati o stire si despre sau din Patriarhia românà, adàugati un comentariu ràutàcios ca sà manipulati cititorii (cà Patriarhia românà se inspirà din experienta Vaticanului, cà este prea ecumenistà etc. Etc.).
  Trist si îngrijoràtor!
  Amin. Vino Doamne Iisuse! (Apocalipsa 20, 22).
  Pr. V. Iorgulescu

Comentariile sunt închise.