DOUĂ BISERICI ORTODOXE DIN JAPONIA AU FOST DISTRUSE

DOUĂ BISERICI ORTODOXE DIN JAPONIA AU FOST DISTRUSE

„Parohia Isinomaki, Biserica Sfântului Ioan Teologul. După cutremur nu am avut nici un contact cu părintele.

Astăzi dimineaţă s-a confirmat că părintele şi Matuşka Maria sunt în viaţă. Biserica şi casa preotului au fost inundate, dar nu s-au dărâmat. Epitropul Petru Sasaki Kenitsi a fost vizitat de membrii din oraş. […]

Parohia Yamada şi Paraclisul Buneivestiri. Clădirea bisericii a fost distrusă. Am avut contact cu unii membri. Continuăm cercetările. Parohia Kesenouma şi Paraclisul Învierii. Necunoscut. Rugaţi-vă ca membrii rămaşi să fie în siguranţă”.

În acest fel, prin intermediul paginii de internet puse la dispoziţie, persoane din Mitropolia Ortodoxă a Japoniei încearcă să informeze pe credincioşi în legătură cu ce se întâmplă.

Ştirile care ajung sunt câteodată îmbucurătoare. Şi ei se arată uşuraţi. “Părintele Vasili Tangutsi” – declară un utilizator cu uşurare, “este în siguranţă”. Când însă informaţiile aflate sunt neplăcute, încearcă să dea curaj celorlalţi ortodocşi: «Komi Tsutomu „a adormit”. Veşnică lui pomenire».

Mesaje de solidaritate

Sute de utilizatori de Internet, inclusiv de la noi din ţară, transmit mesaje şi îşi exprimă susţinerea faţă de poporul japonez greu încercat.

Aceleaşi persoane din Mitropolia Japoniei declară: „După catastrofă am primit multe scrisori şi mesaje electronice (e-mail-uri) de la credincioşi din interiorul şi dinafara Japoniei, faţă de care ne exprimăm gratitudinea din adâncul inimii”.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Arhiepiscopul Ieronim prin declaraţii făcute s-au grăbit să-şi exprime sprijinul faţă de poporul greu încercat.

Şi Patriarhia Rusiei, de care aparţine Mitropolia Japoniei, a hotărât să organizeze o strângere de fonduri pentru a face faţă problemelor cauzate de cutremur şi tsunami.

„Într-o ţară, cu aproximativ 150 de parohii, au fost distruse biserici în două oraşe japoneze, care se găsesc la mică distanţă de epicentrul cutremurului.

Distrugeri serioase au fost produse şi clădirilor de uz bisericesc în toate regiunile Japoniei” – se precizează într-un comunicat la Patriarhului Moscovei Kirill, în care se accentuează că „cei aflaţi în suferinţă au mare nevoie de ajutorul nostru. Chem pe toţii membrii Bisericii Rusiei, Biserica Mamă pentru Ortodoxia japoneză, să se dedice mai mult rugăciunilor pentru stoparea acestui dezastru, ale cărui consecinţe pot afecta întreaga lume”.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi” după: romfea.gr)