22 octombrie 2016: PROCESIUNEA CALEA SFINŢILOR (PHOTO)

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sâmbătă, 22 octombrie 2016, s-a desfăşurat ProcesiuneaCalea Sfinţilor, organizată în fiecare an pe Colina Patriarhiei. În acesta an, racla cu moaștele Sfântului Arhidiacon Ştefan din Grecia a însoţit moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena în cadrul tradiţionalei procesiuni. La eveniment au participat sute de preoţi din cele șase protoierii din Capitală, din protoieriile Ilfov Nord și Ilfov Sud, preoţii de caritate şi preoţii militari, dar şi numeroşi credincioşi.

Procesiunea de la Catedrala Patriarhală

Începând cu ora 14:00 au pornit două procesiuni simultan. Procesiunea cu racla purtând moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a pornit de la Catedrala Patriarhală spre biserica Sfântul Nicolae – Vlădica pe Bulevardul Regina Maria, mergând până la baza Colinei Bucuriei.

Procesiunea de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou

Procesiunea cu racla purtând moaştele Sfinților Împărați Constantin și Elena a pornit de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou pe străzileŞerban Vodă şi Bibescu Vodă până la baza Dealului Patriarhiei.

Cele două procesiuni s-au unit la baza Colinei Bucuriei, în jurul orei 14:30 pentru momentul întâmpinării raclei cu moaștele Sfântului Arhidiacon Ştefan, adusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Gabriel, Mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia.

După reunire, procesiunea astfel formată a urcat Dealul Patriarhiei până la podiumul din apropierea Catedralei Patriarhale.

În timp ce pelerinii au urcat pe Colina Bucuriei către Catedrala Patriarhală, s-au cântat troparele sfinților ale căror moaște sunt purtate în procesiune.

Polihroniu la întâmpinarea sfintelor moaşte

În continuare, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Arhidiacon Ştefan, precum și raclele cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, clerul şi pelerinii, au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Polihroniului. În încheierea slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de bun venit, urmat de cuvântul de răspuns al Înaltpreasfinţitului Părinte Gabriel, Mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia.

Sfintele moaşte aşezate spre închinare

Apoi, raclele cu sfintele moaşte au fost aşezate în baldachinul amenajat lângă Catedrala Patriarhală pentru a fi venerate de cler şi credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2016.

[huge_it_gallery id=”83″]

Sursa: basilica.ro