23.11.2010 DECLARAŢIA PATRIARHULUI IRINEU AL SERBIEI DESPRE CATERISIREA EPISCOPULUI ARTEMIE

23.11.2010
DECLARAŢIA PATRIARHULUI IRINEU AL SERBIEI DESPRE CATERISIREA EPISCOPULUI ARTEMIE

Referitor la caterisirea PS Episcop Artemie, Patriarhul Serbiei Irineu a declarat următoarele:
„Sinodul Ierarhiei nu doar că poate să caterisească un episcop, ci este şi unicul organ al Bisericii care are dreptul să o facă. Sinodul Ierarhiei este supremul corp administrativ şi judecătoresc al Bisericii Sârbe şi ca atare este deasupra Tribunalului Bisericesc. Sinodul Ierarhiei care este compus de toţi arhiereii îi judecă pe episcopi şi fostul Episcop Artemie ştie foarte bine asta. Când nu se întruneşte Sinodul Ierarhiei şi nevoile pretind un verdict de condamnare, este posibil ca un episcop să fie judecat de doisprezece arhierei care sunt numiţi. Cu toate acestea, când se întruneşte Ierarhia, aceasta se transformă în Tribunal şi în mod valid-legal judecă şi condamnă un episcop. Nu există posibilitatea recursului pentru că Sinodul Ierarhiei este Corpul Suprem al Bisericii.
Mai simplu, pe fostul Episcop Artemie l-au condamnat toţi arhiereii prezenţi în Ierarhie, care sunt de trei ori mai mulţi decât ar fi fost în Tribunal. Un exemplu al autorităţii Sinodului este depunerea şi caterisirea fostului Patriarh al Ierusalimului în 2005. Ierarhia l-a eliberat de îndatoriri şi după aceea l-a caterisit şi l-a făcut monah”
(http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/98777/Artemije-kod-Konuzina)

Un anonim a comentat:
Nereuşită este încercarea Patriarhului de a prezenta hotărârea ilegală şi anticanonică de caterisire a Episcopului Artemie ca legală şi canonică. Oricare ar fi corpul competent să judece, fie Consistoriul Bisericesc din doisprezece episcopi, fie Ierarhia în întregul ei, ce dreptate e aceea fără recitarea acuzaţiilor şi apărarea celui acuzat? „Hotărâm şi poruncim” nu constituie o metodă judecătorească nici în dreptul bisericesc, nici în cel lumesc. Iar privarea de dreptul de a apela la „εφετείο (curtea de recurs)” sau de a face recurs, cum se numeşte de obicei în Dreptul bisericesc, arată că hotărârea este prefabricată şi judecata este aranjată. Să nu uite Patriarhul că nu există niciun papă infailibil şi niciun Sinod infailibil. Sinoade au condamnat şi în trecut mari sfinţi, dar hotărârile lor nu au fost nici ortodoxe, nici canonice şi legale. Aceste Sinoade sunt cunoscute ca tâlhăreşti. Nu cumva un astfel de Sinod tâlhăresc conduce Patriarhul Irineu al Serbiei?

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_3850.html)

3 comentarii la „23.11.2010 DECLARAŢIA PATRIARHULUI IRINEU AL SERBIEI DESPRE CATERISIREA EPISCOPULUI ARTEMIE

 1. danutza

  sinodul nu poate face cu Dumnezeu ce vrea el !!! daca hotararea e de la Dumnezeu [pleaca harul de la Ep Artemie,daca e de la oameni nu pleaca nici un har de la Ep Artemie ci de la cei ce au judecat gresit !!!

 2. Caliopie

  Sfintenia Vladicai Artemie,cat si sfanta sa slujire binelucratoare in Biserica lui Hristos,nu face decat O MARE CINSTE POPORULUI SARBESC ORTODOX,cunoscindu-se MOSTENIREA SFINTEI RAMURI DIN CARE DIRECT PROVINE,CA FIU SI URMAS AL SFINTILOR PARINTI:IUSTIN POPOVICI – FIUL DUHOVNICESC AL SFANTULUI NICOLAE VELIMIROVICI – MARII STALPI AI ORTODOXIEI SARBESTI SI A INTREGII BISERICI ADEVARATE, UNIVERSALE.
  Numai,ca iata,exista frati de acelasi neam si credinta…(?,aici este de indoit cuvantul credinta pt „fratii”Parintelui Artemie)care nu numai ca isi nesocotesc Parintii,stramosii,dar le CALCA IN PICIOARE SFANTA LUCRARE LUMINATOARE SI BINERODITOARE A VIETILOR LOR,TRADANDU-I,SPRE BUCURIA SI SAMETIA ACELORA CARE ne vor ingenunchiati la piciorul papei, NEPASTRAND DREAPTA CREDINTA,CARE SI-AU FACUT LEGE SI „ADEVAR” DUPA BUNUL LOR INTERES,INTORCAND-O ASTFEL, SA SE ASEMENE CU ADEVARATA BISERICA, PLANUIND A NE CONTOPI CU RANDUITA LOR BISERICA TRUFASA.
  Vor reusi?
  Asta este intrebarea si teama,pentru ca lupii stau ascunsi prin ograda noastra, si au facut din miei niste lupi,si din lupi…”oite blande,bine-glasuitoare”.
  Insa lupul ramane tot lup,indiferent de blana ce-l acopera,nu?
  Ce putem zice noi,este doar ca NE PASA de ce se intampla in Biserica noastra si cu cei care o conduc,(cei buni inlaturati,iar cei rai,ramasi sa ne conduca in gura vrajmasului)si se vede clar acoperirea „valid-legala” ce o desfasoara,fara pic de rusine,prostind (asa cred ei,cu „ursii” SINODULUI MINCINOS,care joaca dupa cum li se canta la ureche de vicleanul dresor).
  Nu ne poate induce mintea spre crezul lor,constiinta mai exista,iar cei care asculta de ea se roaga cu ravna si nadejde la Mila lui Dumnezeu, Caruia ne inchinam, multumindu-i pentru toate,Tatalui si Fiului si Sfantului Duh,acum si pururea,ortodocsi sa traim.Amin.

 3. danutza

  ierarhii sant pusi de politicienii antihristului,nu putem face NIMIC practic,dar de ce mai merg oamenii la bisericile unde slujesc diavolii astia de patriarhi si sinodali !! poata sa se minta ei ca pentru Dumnezeu merg? asa ar zice orice eretic ca nu l intereseaza morala ,dogme,…ca pentru Dumnezeu merge la biserica !! fratilor sant de vina si oamenii care nu cerceteaza legile bisericii,ca nu se poate merge la un popa comunist,popa securist,popa imoral..poata sa ne vrajeasca unii ca nu stie ce fel de popa este acolo,dar io o intrebare am :iti dai frate sufletu in bratele oricui fara sa cercetezi?

Comentariile sunt închise.