24 Septembrie: Pomenirea icoanei Maicii Domnului Pantanassa (Stăpâna tuturor)

24 Septembrie:

Pomenirea icoanei Maicii Domnului Pantanassa (n.n. Stăpâna tuturor) 

Imagini pentru pantanassa

În fiecare an, în data de 24 septembrie se face pomenirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Pantanassa sau Stăpâna tuturor. Această icoană, care se păstrează la mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, a fost binecuvântată de Dumnezeu cu darul vindecării cancerului.

Şi anul acesta (24 septembrie 2013), o mulţime de credincioşi s-au aflat la metocul mănăstirii Vatoped de la Porto Lagos, pentru a cinsti pomenirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa.
În ajunul sărbătorii s-a săvârşit vecernia praznicală cu litie, în prezenţa egumenului mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte, Arhim. Efrem.

Cinstirea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Pantanassa a devenit foarte populară nu numai pentru credincioşii din Tracia (Thraki), ci şi pentru cei din întreaga Grecie, care se roagă şi lasă fotografii şi daruri cerând păzirea lor şi a celor dragi de boli şi de rău.

Anul acesta, la Porto Lagos au venit şi credincioşi din Bulgaria, Cipru şi Rusia, pentru a se închina şi pentru a cinsti icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La predică, egumenul Efrem a subliniat ideea că icoana este transpusă pe lemn, nu pentru că suntem idololatri, ci pentru că chipul reprezentat este cel al Maicii lui Dumnezeu. „Am întâlnit oameni care nu sunt foarte evlavioşi, dar vine clipa când îi cer ajutorul ei. Metocurile Sfântului Munte există nu pentru investiţii, după cum cred unii, ci ca să fie mângâiat poporul şi în special femeile, care, după tradiţie nu pot intra în Partenonul bărbătesc al Sfântului Munte. Acest metoc îl ţinem nu pentru noi ci pentru acoperirea şi ajutorarea voastră. De aceea am şi adus icoana aceasta aici, ca să veniţi să vă închinaţi şi să vă rugaţi şi să plecaţi uşuraţi şi odihniţi sufleteşte”.

Sursa: http://romfea.gr/ektakta-nea-2/19297-2013-09-24-22-33-05

Traducere:    IAN

%d blogeri au apreciat: