26 septembrie: "PRINŢUL PĂCII" ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI

SFÂNTUL VOIEVOD NEAGOE BASARAB, PRINŢ AL PĂCII, ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI

Iată, ia aminte şi aceasta, fătul meu, că poruncescu dumnezeieştile scripturi să te lepezi de eretici, să nu faci taină cu dânşii, nici să vorbeşti multu cu ei; dar încă cu cât mai multu să cade să te fereşti de păgâni, de care nu ştiu ce iaste Dumnezeu, nici să botează, măcar de ţe-ar fi şi frate şi să te fii născut cu dânsul dintr-o mumă, tot încă mai multu şi mai tare să te fereşti de dânsul, şi să te păzeşti şi să nu faci cu dânsul den adâncul şi din ascunsul inimii tale nici un sfat. Că aceştea suntu vrăjmaşi crucii Domnului nostru Iisus Hristos, şi numele lui Dumnezeu cel sfântu ei îl hulescu. Deci de vom iubi noi pre unii ca aceştia, iar dragostea lui Dumnezeu se va lua de la noi. Dreptu aceia, de toţi de aceştea să ne ferim, să nu cumva să auzim şi noi, cum auzi Iezechiia împărat, că-i zise: „Iată, va veni vremea şi să va prăda toată casa ta şi tot ce-au câştigat părinţii tăi va lua împăratul Vavilonului”, cum s-au şi umplut, cum aţi auzit mai sus, de veţi fi băgat seama. Dumnezeu au dat tuturor creştinilor celor pravoslavnici să prăznuiască în dragostea cea dumnezeiască şi să petreacă bine, în pacea lui Dumnezeu, iar n-au dat să faceţi praznice cu cei necredincioşi şi să vă veseliţi cu dânşii, carii suntu vrăjmaşii lui Dumnezeu. Amar lumii de zminteale, că zice Dumnezeu: „Cel ce va zminti pe unul din cei mai mici, carii cred în numele mieu, mai bine i-ar fi fost de s-ar fi legat o piiatră de moară de grumazi şi să fie dat în adâncul mării”. Pentr-aceia zice şi apostolul: „Tot omul cel ce-i pare că stă, să se păzească, să nu cumva să cază”. O, adâncul înţelepciunii şi bogăţiei şi cugetului lui Dumnezeu ! Că neîntrebate şi neispitite suntu judecăţile lui, şi căile lui neurmate şi neumblate ! Dar cine îngădui lui Dumnezeu ca Ezechiia, împăratul ovreescu, cât pentru bunătăţile vieţii lui i se adaoseră de la Dumnezeu 15 ani ? Şi iar mai spune că s-au pogorât îngerii lui Dumnezeu şi au ucis din tabăra Asiriei, vrăjmaşilor lui, o sută şi optzeci şi cinci de mii de oameni, numai într-o clipeală de ochiu. Iar pentru puţinel lucru ce-l greşi cu chibzuiala sa (şi cum greşi: făcu prietnicie cu solii împăratului de la Vavilon, ai lui Marodah, şi le arătă toată avuţiia sa şi tot ce avu, cât zise că n-au mai rămas nimic suptu biruinţa lui, care să nu le fie arătat), dreptu aceia să mânie Dumnezeu, căci făcu prietnicie cu păgânii şi cu vrăjmaşii lui Dumnezeu. Şi fură osândiţi feciorii lui în robie şi-i făcură hadîmi şi-i duseră în casa împăratului de Vavilon, dimpreună cu toată avuţiia lui şi cu toţi oamenii săi. Iar noi să ne păzim foarte tare de unile ca acestea, să nu greşim şi să rugăm pre Dumnezeu cel milostiv, că la mulţi le pare în nechibzuiala lor că îngăduiescu şi fac ce place lui Dumnezeu, iar ei mai mult îl mânie şi aţâţă focul lui Dumnezeu asupra lor. Pentru aceia zice apostolul: „Cel ce gândeşte că stă, el să să păzească, să nu cumva să cază”.

Din “Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”.

4 comentarii la „26 septembrie: "PRINŢUL PĂCII" ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI”

 1. Ce sfat poate fi mai din inima, decat acela dat de un tata cu viata de sfan conducator de tara si neam,fata de fiul lui drag,spre a-l urma in buna traire fata de IMPARATUL A TOTFACTOR SI MANTUITOR?
  Mai pot fi gasite cuvinte ziditoare de suflet si traire,dar sunt oare ele ascultate cu luare aminte de cei inselati de-acum de viclene si puternice interese lumesti?…BABILONIA SI MODA LA PUTERE!
  Cum de acesta, nu au pus inaintea lui Dumnezeu ,puterea si bogatia pamantului pe care le manuia?
  Stiu ei raspunsul?Acesti tradatori de Tara Sfanta,de Biserica si mai presus de toate de Dumnezeu?-reprezentantii nostri,ai Bisericii lui Dumnezeu,fata in fata cu cei care nici macar nu trebuia cuteza a se apropia?stiindu-le viclenia si apucaturile spre bogatie,putere a lor cea BABILONIANA,cum bine o descrie Voievodul cel curat al neamului,om cu frica lui Dumnezeu si cu puternica credinta,Sfant in strai domnesc neprihanit,NEAGOE BASARAB – MARE APARATOR AL BISERICII NOASTRE,MARE,MARE SI TARE IN CREDINTA,MARTURISIRE SI APARAREA EI!
  UNDE NE SUNT VITEJII APARATORI AI BISERICII,CEI CARE TREBUIE SA NE REPREZINTE CU CURAJ SI FRICA DE DUMNEZEU?
  SE TACE CAND TREBUIE SA IA CUVANT DE APARARE, SI SE DIALOGHEAZA CU ZAMBET SI CU NOD IN GAT DE PREA MULTE COMPROMISURI…ADEVAR,CUVANTUL,DOMNUL!
  BRAVI CONDUCATORI DE CRESTINI,VETI PUTEA SA VA NUMITI SI VOI ASA, CARE DIALOGATI ACUM CU VICLENII „FRATAI PATATI” PENTRU A ADUCE PATA SI IN BISERICA NOASTRA?
  SI PENTRU CINE SE VREA ASTA,PENTRU BISERICA SI PENTRU BINECREDINCIOSII EI?!SE VEDE BINE CA NU,CI PENTRU MARIRI SI INTERESE MESCHINE LUMESTI SI „vavilonesti”cum bine le zice Sfantul Neagoe Basarab.
  Babilonul cu noi?sau noi in Babilonul Papei…modern Babilon,cu OZN-uri…?Cu de-astea se preocupa modernul Vatican („VAVILON”)si multe,multe alte „tehnici” moderne.
  Biserica noastra s-o modernizam dupa ei?S-a invechit, sau mintea unora s-a sucit(smintit)?
  Sa ne rugam Domnului, sa ne mai rabde pe noi,”invechitii”Credintei Bisericii Lui, si sa duca pe cei moderni,cat mai departe,CU „VAVILONUL” LOR CU TOT…!SA PIARA DIN CALEA si VIATA NOASTRA.Nu se zice asa:PIEI ISPITA?…Sau cum?
  Sa fim lasati asa saraci cu Domnul,si nemodernizati,sa fim bobati in Duhul Sfant,asa sa fim!Doamne ajuta!

 2. „Cuvintele sunt cărările faptelor”.(Sf. Ioan Gură de Aur) -minunata potrivire.Doamne ajuta!

 3. Sa ne rugam neincetat! Bunul Dumnezeu ne ajuta daca noi ne smerim, daca IL RUGAM DIN TOATA INIMA ne ajuta sa implinim cele doua mari porunci. Sa dorim Duhul Sfant, sa IL CEREM, nu bani si bogatii lumesti, suntem un popor binecuvantat, sa nu uitam! DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-NE PE NOI PACATOSII! MAICUTA SFANTA , ROAGA-TE PENTRU NOI! SA NE RUGAM NEINCETAT!

 4. Bine ați venit pe pagina oficială de Facebook Ortodocși de pe Someș!
  Această comunitate își propune:
  * Promovarea Sfinților Părinți Ortodocși ca formă de cateheză și cultură generală în zona Someșului.
  * Educarea tinerilor ortodocși după modelul sfânt de viețuire a împăraților și împărăteselor Bizantine
  * Noutăți din lumea ortodoxă

  https://www.facebook.com/ORTODOXWORLDNEWS

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: