Acasă > Pagini de Sinaxar > 27 noiembrie: SFÂNTUL NOU MUCENIC CRONID LIUBIMOV (Rusia)

27 noiembrie: SFÂNTUL NOU MUCENIC CRONID LIUBIMOV (Rusia)

Sfântul Nou Mucenic Cronid Liubimov, arhimandrit, Rusia

(27 noiembrie)

 

Sfântul Nou Mucenic Kronid, în lume Constantin Petrovici Liubimov, se născu în anul 1859 în satul Levkievo, din apropierea Moscovei. Mânat de dorul de o viaţă închinată numai Domnului, părăsi cele deşarte ale lumii acesteia şi alese viaţa monahală. Pentru petrecerea sa aleasă, în 1915 fu numit stareţ al marii Lavre a Sfântului Serghie din Moscova unde rămase până la închiderea lavrei de către bolşevici din anul 1920.

Închiderea Lavrei Sfintei Treimi de către bolşevici, 1920

(Sursă:http://2.bp.blogspot.com/_6WRcJM7SGZY/SfRSe0kUWCI/AAAAAAAABu8/qsYw7yLVybo/s1600-h/novomucheniki8.jpg)

Sfântul părinte Cronid petrecu apoi 17 ani în Zagorsk (cunoscut în vremea aceea ca Serghiev Posad, oraşul care înconjura Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie), vreme în care continuă să fie în taină stareţ şi duhovnic al obştii lavrei.

În toată viaţa sa, acesta fu un cald şi neclintit apărător al dreptei credinţe, prin a cărui dragoste şi purtare de grijă părintească mulţi fură mângâiaţi şi întăriţi în vremuri grele, căci de la oameni simpli până la renumiţi intelectuali ai vremii aflau tămăduire sub îndrumarea plină de căldură a sfântului părinte.

În noiembrie 1937, fu arestat, moment în care orbi, şi fu dus în închisoarea Taganka din Moscova. Dintre cei cu care fu arestat 11 fură împuşcaţi, iar 4, printre care şi dânsul, condamnaţi la 10 ani de muncă silnică. Mărturisind dinaintea anchetatorilor că regimul ateu este o încercare a credinţei poporului rânduită de Dumnezeu, sfântul părinte fu împuşcat în Butovo şi îngropat într-o groapă comună, primind astfel cununa cea nestricăcioasă a muceniciei, în anul 1937.

Sfântul părinte Cronid fu canonizat dimpreună cu alţi noi mucenici şi mărturisitori de către Biserica Ortodoxă Rusă în anul 2000.

De la stânga la dreapta: Sfântul Nou Mucenic Cronid, părintele Macarie şi Sfântul Cuvios Alexie de la Schitul lui Zosima (pomenit la 19 septembrie, al cărui chip poate fi aflat aici, clic, şi a cărui viaţă poate fi aflată aici, clic)

(Sursă:http://www.fond.ru/userfiles/person/1389/full_1298746027.jpg)

În închisoarea Taganka din Moscova, orb din momentul arestării, în anul trecerii sale la cele veşnice

(Sursă:http://www.fond.ru/userfiles/person/1389/full_1258405859.jpg)

+ * + * +

Cuvinte, predici şi memorii ale Sfântului Nou Mucenic Cronid

Sursa: http://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/11/26/sfantul-nou-mucenic-cronid-liubimov-arhimandrit-rusia-27-noiembrie/

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.