„În faţa icoanei Maicii Domnului ne arătăm aşa cum suntem cu adevărat“

„În faţa icoanei Maicii Domnului ne arătăm aşa cum suntem cu adevărat“

.

Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a poposit, în după-amiaza zilei de duminică, 12 august 2012, în parohia Bădeni din comuna Scobinţi, unde, în sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului şi a ţinut cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi.

.

IPS Teofan a fost prezent duminică în mijlocul enoriaşilor parohiei Bădeni
.

Enoriaşii bisericii din Bădeni, comuna Scobinţi, alături de pr. paroh Doru Mihai Cozma, l-au avut duminică în mijlocul lor pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului. Bucuria credincioşilor a fost cu atât mai mare cu cât singurul hram al bisericii din localitate este închinat Maicii Domnului, fiind sărbătorit de Buna Vestire.

La sfârşitul slujbei, preoţii slujitori şi cei peste două sute de credincioşi prezenţi au ieşit în curtea bisericii, unde IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat unele imne din paraclisul închinat Maicii Domnului, rugăciune „ce ar trebui rostită de fiecare credincios cel puţin o dată pe săptămână“. „În primul imn care s-a cântat în această seară s-au rostit următoarele cuvinte: «Către Născătoarea de Dumnezeu, acum cu osârdie să alergăm noi păcătoşii şi smeriţii», cuvinte ce ne aduc aminte că fiecare dintre noi am căzut de-a lungul vieţii în felurite păcate şi că scăparea noastră cea mai la îndemână este Maica Domnului, Cea care nu-şi întoarce faţa de la nimeni, indiferent de urâciunea păcatelor. Însă, atunci când ne rugăm Maicii Domnului, văzând şi simţind sfinţenia ei, nu putem decât să ne aşezăm în genunchi, fiindcă în faţa icoanei Maicii Domnului ne arătăm aşa cum suntem cu adevărat, slabi, păcătoşi şi neputincioşi. Totodată, prin cererile adresate Maicii Domnului, noi facem o mărturisire de credinţă, întrucât ne rugăm Celei ce a născut pe Stăpânul cerului şi al pământului, pe Domnul şi Mântuitorul Iisus Hristos“, a subliniat IPS Teofan.

Biserica parohiei Bădeni a fost construită în anul 1814 de Mihai Cantacuzino-Paşcanu, proprietarul moşiei Bădeni de atunci. Biserica, în formă de corabie, are zidărie de piatră, grosimea zidului fiind de 80 cm, şi este formată din altar şi naos, luminate de 5 ferestre în stil bizantin. Pridvorul actual a fost adăugat ulterior construirii bisericii, iar pictura a fost realizată între anii 1989-1990.

.

Sursa: Doxologia.ro