Acasă > ORTODOXIE > 6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, ocrotitorul întârziaţilor

6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, ocrotitorul întârziaţilor

Sfântul Apostol Toma, ocrotitorul întârziaţilor

Sfantul Apostol Tomaeste cinstit de Biserica pe 6 octombrie. Este cunoscut ca Toma necredinciosul si mai putin ca marturisitor al Invierii Mantuitorului si al dumnezeirii Sale. De ce ii spunem necredinciosul? Pentru ca noi sustinem ca Toma desi afla de la ceilalti Apostoli ca Hristos a inviat: „Am vazut pe Domnul!”, adopta atitudinea celui ce nu-i vine sa creada: „Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (In. 20, 25). Pierdem din vedere faptul ca el nu este necredincios in sensul ca refuza sa creada ca Hristos a inviat. El nu se indoieste de acest lucru, ci de faptul ca Hristos Se afla dupa invierea Sa intr-un trup care nu mai poate fi vazut. Sfantul Chiril al Alexandriei afirma ca atunci cand Toma spune: „daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede…”, el spune de fapt: „Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor”. Asadar, indoielile noastre nu sunt indoielile lui Toma. Nu pot fi de acord cu cei care afirma ca prin indoieli il vom intelege mai bine pe Toma. Dimpotriva, pe Toma il vom intelege mai bine, daca nu ne vom opri din cautarea lui Hristos. Din Scriptura aflam ca Hristos, pentru a-l incredinta pe Toma ca natura umana nu a fost desfiintata prin Inviere, Se arata dupa opt zile din nou Apostolilor si ii spune lui Toma: „Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios”. (Ioan 20, 27) Iar Toma marturiseste: „Domnul meu si Dumnezeul meu”. Cantarile liturgice ale Bisericii ne vestesc ca atunci cand Toma a atins coasta Mantuitorului inviat din morti s-a atins de „osul dumnezeirii Sale”.
Deci, Apostolul Toma nu a marturisit doar Invierea lui Hristos, ci si dumnezeirea Sa. Multe persoane isi spun ca ar crede in existenta lui Hristos, daca ar avea parte de ceea ce a avut Toma: privilegiul de a-L vedea pe Hristos in fata dupa invierea Sa. Dar asa cum am mai afirmat, Toma nu este un necredincios in sensul ca el neaga Invierea Domnului, in vreme ce persoanele care doresc sa aiba parte de intalniri spectaculoase, sunt impietrite. Ele nu doar ca refuza sa primeasca adevarul, dar nici nu depun efort ca sa-l afle. Ne place sa credem ca Toma a fost un necredincios si sa facem din el modelul necredintei noastre. Cat de dulci ne sunt cuvintele: daca apostolul care stat atata vreme langa El nu a crezut si a avut nevoie de semne, cum oare voi reusi eu sa cred? Si multi raman in necredinta, spunand ca de-ar avea parte de minuni, ar crede.
Minuni sunt zilnic, numai ca noi ne asemanam israelitilor care desi faceau drumul din robia Egiptului spre Tara Sfanta si erau hraniti in chip minunat in fiecare zi, au ajuns sa se inchine la idoli. Interesant este ca intre Apostoli, Toma este mereu un intarziat. Nu este prezent la prima aratare a Domnului ucenicilor si nici la Adormirea Maicii Domnului. A fost randuiala lui Dumnezeu ca Toma sa intarzie, ca prin pipairea urmelor cuielor din trupul lui Hristos si a coastei Lui, sa se dea o dovada si mai hotarata despre invierea Sa.
Tot prin pronie divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului. Sosind trei zile mai tarziu, a cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Asa am aflat ca Maica Domnului nu a fost supusa stricaciunii. Daca Sfantul Toma este numit ocrotitorul intarziatilor, e bine sa precizam ca nu este ocrotitor al celor care intarzie din comoditate, ci din dumnezeiasca randuiala. In concluzie, nu trebuie sa ne indoim de credinta lui Toma. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne daruiasca necredinta lui Toma, ca sa putem marturisi si noi „Domnul meu si Dumnezeul meu” (Ioan 20, 28).

Adrian Cocosila

 

Moastele Sfantului Apostol Toma

Moastele Sfantului Apostol Toma

Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir. Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirzat la Calamina (Mylapore), langa Madras. In 232 moastele Sfantului Apostol Toma se pare ca au fost inapoiate de catre un rege indian, fiind mutate in orasul Edesa, Mesopotamia. Cu aceasta ocazie se presupune ca a aparut si lucrarea apocrifa siriaca, „Faptele lui Toma”.

La inceputul secolului XIII au ajuns in insula Chios de unde, pe 6 septembrie 1258, moastele au fost mutate in Apus, in prezent aflandu-se in Ortona, Italia. O parte din moastele Sfantului Apostol Toma (un fragment din capul sfantului ) se pastreaza in prezent la Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Insula Patmos.

Moastele Sfantului Apostol Toma

Ascunsa langa altarul bisericii principale a Manastirii Sfantul Ioan Teologul din Insula Patmos, se afla o camera ce contine numeroase sfinte moaste. Comoara cea mai de pret a acestei manastiri, inchinata Sfantului Apostol Ioan, o reprezinta moastele Sfantului Apostol Toma.

Acestea sunt pastrate intr-o racla din argint. Imparatul Alexie Comnenul a ferecat capul in doua lame din argint, impodobite cu pietre pretioase, formand o cruce.

Moastele Sfantului Apostol Toma - Procesiune

In vechime, capitanii greci, in timp ce navigau, atunci cand treceau pe langa Manastirea Sfantului Ioan, trageau focuri de arma in cinstea afantului. Aruncau apoi ancora in Skala, de unde urcau spre manastire, cerand monahilor racla cu moastele Sfantului Toma pentru a o duce pe vas, in semn de binecuvantare.

In cartea sa, „Insula numita Patmos”, publicata in 1896, exploratorul american William Edgar Geil, mentioneaza doua minuni atribuite Sfantului Apostol Toma. Prima s-a petrecut in insula Samos unde se inmultisera peste masura viermii din vita de vie. In urma unor procesiuni cu moastele Sfantului Apostol Toma si cu ale altor sfinti, aduse din Patmos, viermii au disparut. Cealalta minune este legata de o invazie de lacuste care a avut loc in Smyrna. Fiind purtate in procesiune moastele Sfantului, se spune ca lacustele care devastasera tot tinutul, s-au aruncat in mare.

Moastele Sfantului Apostol Toma purtate in procesiune

Pana in prezent, Sfantul Apostolul Toma este sarbatorit in chip deosebit, prin ample procesiuni in Insula Patmos, pe 6 octombrie si in prima duminica dupa Pasti (Duminica Tomei)

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Categories: ORTODOXIE Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.