7 noiembrie: PREDICĂ DESPRE CIPURI (Părintele Dorin Picioruş)

 

Predică despre cipuri

(7 noiembrie 2012)

 

Iubiții mei,

pe timpul Sfântului Ioan Cassian, românul…păcatele capitale erau 8: lăcomia, desfrânarea, iubirea de arginți, mânia, tristețea, neliniștea, slava deșartă și trufia.

Și așa au rămas…până de curând

Pentru că, de curând, a apărut un al 9-lea „păcat capital” și anume: ai primit cipul

Dacă ai primit cipul în buletin, pe mână, pe sub piele, în telefon, în computer, în salata de boeuf…înseamnă că ai primit pe 666 la tine acasă…și „pregătești” venirea Antihristului.

„Scriitorii bisericești” contemporani…care „au extins” lista patristică a păcatelor capitale, sunt, într-o ordine aleatorie, cu toții, niște anagrame sau niște sintagmeSaccsivRăzboi întru CuvântApologeticum etc.

Și cu toate acestea…lumea dă năvală să afle „noutățile” credinței de la ei…deși, în spatele unei anagrame sau a unei sintagme, poate să stea oricine.

Așa că, dacă vrei să știi care vaccin e „bun”, ce fel de „ortodox” e un ortodox anume, ce cărți mai sunt la pangar, ce ierarh este „ecumenist” sau „tradiționalist”, când „vine” Antihrist etc., apelezi la anonimii online ortodocși…și te rezolvă pe loc.

Un arhimandrit mi l-a arătat pe telefonul mobil pe „fratele Saccsiv”, acum aflat din nou la pușcărie…și mi-a arătat ce față de gangster are.

Dumnealui nu îi plăcea fața

Mie mi-a plăcut de fața lui…că fiecare om are fața lui

Poza era din ziarul Cancan…dacă îmi amintesc prea bine

Tot Preacuvioșia sa mi-a vorbit despre faptul că „scriitorii bisericești” de la Război întru Cuvânt erau 4 la început…unul s-a căsătorit și a renunțat și au rămas 3…care, zicea el, editează revista Familia ortodoxă și îi găsim la caseta redacțională.

Acum, caseta redacțională pare mai vastă…și ei tot anonimi.

Despre Apologeticum, iarăși, multă ceață

Altă persoană îmi spune că ar sta pe la mănăstirea Părintelui Iustin Pârvu și e un fel deportavoce a mănăstirii lui.

Adică…„scriitori bisericești” cu mult tupeu…cu avalanșă de opinii, care nu au prea mare reverență față de ierarhia Bisericii, fără prea multe studii teologice…implicit și fără o viață duhovnicească evidentă…dar „lumea” ortodoxă trage la ei.

Adică „lumea” care citește doar câteva pagini din Sfântul Ioan de Kronstadt, care vrea să vadă 3 poze cu Părintele Stăniloae, care vrea să știe, în zece rânduri, totul despre „sfârșitul lumii”, care are nevoie de acatistul nu știu care sau de icoana nu știu care…

Și comentariile nu mai contenesc la diletanții ortodocși…

Sunt, păstrând proporțiile, un fel de domnul Andrei Pleșu, cu specializare în Istoria artei…dar care scrie despre Îngeri și Evanghelii, adică despre materii pe care nu le acoperă vocațional.

Acum, „ce ne facem” cu al 9-lea păcat?

Pentru că, fără să se îndoiască de „tălmăcirea lor” la Apoc. 13, 16-18, înțeleg literalistlucrurile: numele fiarei va fi pe mâna dreaptă sau pe frunte.

Bineînțeles că ei nu au comentat toată Apocalipsa…nici nu pot să o facă…și nici nu au nimic de-a face cu viața unui om duhovnicesc, căruia, Dumnezeu, îi descoperă anumite lucruri…despre viitor…

În cei 4-5 ani de când îi urmăresc, Război întru Cuvânt apărâd în primăvara lui 2007, mi-am dat seama cu vârf și îndesat…care e șpilul..

Și nu mă mai interesează cine sunt, ca persoane, pentru că oricine ar fi…sunt niștediletanți ranchiunoși și fără experiență.

Pentru că numai un diletant o face pe anonimul în materie de teologie și mărturisire…ca și când ai putea să fii martirizat…în absență.

Numai că „scriitorii bisericești” amintiți…nu gândesc cu mintea lor…ci cu mintea altora

Pentru că foarte multe „personalități duhovnicești” ale momentului discută asemenea lucruri: cipuri, ascultări de telefoane, Antihrist, masonerie, ecumenism, noua ordine mondială…și nimeni nu mai face teologie clasică.

Adică din asta care începe cu curățirea de patimi, cu vederea lui Dumnezeu și cu înaintarea în sfințenie.

Însă, pe scurt, cred că Satana le-a schimbat agenda!…

Ierarhi, monahi, preoți și mireni, prinși în conul ăsta de umbră, de la noi și din alte țări ortodoxe, vorbesc despre lucruri…neortodoxe.

Adică ce are cipul…cu mântuirea mea?

De unde ați dedus că problemele de viitor ale Apocalipsei…„se petrec chiar acum”?

Știți cât de mulți Sfinți Părinți și teologi au greșit cu privire la Antihrist, l-au văzut în unul sau în altul…și el nu a venit încă?

De ce vi se pare că o problemă duhovnicească de asemenea calibru, aceea de a înțelegeînșelarea multiplă și profundă a Satanei asupra noastră…are o rezolvare atât de materialistă?

Satana a schimbat agenda…teologică a ortodocșilor!

Păi demonii nu au nevoie de cip…ca să ne prostească.

Ei au nevoie să credem doar un gând satanic…și ne leagă fedeleș cu el…

Și cei demonizați – Antihrist va fi demonizatul prin excelență, nu? – nu au nevoie de un semn vizibil ca să simtă harul din ortodocși.

Îl simt direct…și se cutremură

Așa că problema noastră nu e „ce vom face”…ci: „ceea ce nu facem acum, în clipa de față, când trăim noi, și nu e nici picior de Antihrist”.

Da, antihriști au fost…sunt și vor fi mulți, adică împotrivitori…persecutori…aroganți, luptători cu Dumnezeu.

Însă să lăsăm în seama lui Dumnezeu lucrurile ce-or să vină…și a oamenilor duhovnicești, care nu se tem de draci, de cipuri, de viruși, de cataclisme…ci de a nu vătămă cu ceva relația lor cu Dumnezeu și cu oamenii.

Dar cei care nu au viață duhovnicească interioară, care nu au simțirea harului, pocăință, nevoință, cugetare teologică, da, se ocupă…cu agendă străină de Ortodoxie.

Adică pierd timpul…

Sunt canalizați spre piste false…în loc să fie plini de har și de bucurie dumnezeiască, așa cum ne-a spus Cel care a înviat din morți pentru noi: Bucurați-vă!

Bucurați-vă teologic, bucurați-vă în adevăr, în pocăință…dar nu în fantasme!

Și a aștepta fantasme…înseamnă a fi de plâns.

Adventiștii au așteptat de mai multe ori „sfârșitul lumii”.

Monahi înșelați de demoni au crezut că „pot zbura”.

Cei care „s-au nevoit” toată viața…și au văzut că nu au rezultate prea palpabile…au început să ticluiască basme la bătrânețe.

Și trebuie să fii foarte lipsit de teologie și de viață duhovnicească…ca să crezi că se petrec lucruri „ieșite din comun”, „finale”…când nu se vede niciun sunet în acest sens.

Însă ce se observă când privești de aproape „obsesia” cipurilor?

Sau ce am înțeles eu…privind…vreo 3 ani de zile toată această pâclă din mintea oamenilor…a diverși oameni…unii mai răsăriți la minte…și care nu mă așteptam să suferede așa ceva, de o asemena psihoză?

Că oamenii se tem pentru viața lor, se tem să nu moară…dar nu se tem să nu se mântuiască.

Pentru că oamenii care vor să se mântuiască stau numai în rugăciune, în citiri teologice și în fapte împlinitoare.

Nu pierd timpul cu povești!

Căci, spre exemplu, isihastul e cel care uităscoate afară din sine orice lucru, orice subiect bun sau rău…și devine numai rugăciune, numai cerere a milei lui Dumnezeu în persoana lui.

Când să se mai ocupe un rugător…cu cipul…când pe el îl interesează numai Dumnezeu?

Însă când ai timp de basme…te ocupi de basme care mai de care mai lamentabile.

De aceea, mi se pare, cu tot regretul…că cei care se ocupă de cipuri și de antihriști…auprea mult timp liber.

Pentru că, dacă te-ar durea sărăcia, neștiința, umilința din România…ai face, nenicule, toată ziua numai catehizare…și acte în folosul Bisericii și al societății.

Nu ai timp de cipuri…când te ocupi toată ziua cu traduceri patristice!

Nu ai timp de cipuri…dacă te preocupă foamea altora!

Nu ai timp de bazaconii…dacă înțelegi că în secolul 21, acum, în clipa de față, zeci de sateliți și de instrumente de urmărire pot să vadă până la tine în esofag și că nu mai ai ce să ascunzi!

A avea un biet cip în verighetă, sub piele, în telefon…înseamnă a avea o cameră oarbă, ca la metrou…care îți dă senzația că te văd dar ea e stinsă.

Adevărata cameră însă, care te vede…nu e văzută de toți proștii…dar cea de la tine e pentru ca să te facă să te concentrezi pe ea.

Să te uiți…unde nu trebuie

Să îți dea o frică falsă, o frică pe care să o transformi în una „religioasă”, ea nefiind decâtun banal satanism…pe care îl puteai arunca, prin rugăciunea neîncetată, din prima…

Însă noi stăm de vorbă „cu gândurile”…și ni se pare că „facem teologie”!

Cu gândurile răutății, ale Satanei…

El ne indică pista, noi mergem pe ea…și ni se pare că „ne-am descoperit” „vocația martirică”.

Pentru că nu am văzut niciodată mai multă „vocație martirică anonimă”, adică prostie fricoasă, ca în anii aceștia de online.

Foarte „curajoși” dar anonimi în același timp!

Foarte „teologi”…dar nu are niciunul studii și nici experiență ascetico-mistică!

Se așteaptă la „martiriu” dar nu vor să le știm adresa.

Sunt foarte „stabili pe ei înșiși” dar le e frică să le vedem fața.

Trebuie să spunem adevărurilor pe nume, nu?

Pentru că Ortodoxia e cu față și cu operă la vedere.

Și acum și în veșnicie…dacă faci ceva, faci cu ceea ce ești și ce faci.

Îi vor trimite lui Dumnezeu blogul la Judecată…sau se vor prezenta și ei?

Pe cine să martirizeze „oculta mondială”, dacă „bravii eroi ai Ortodoxiei” și „urmașii legionarilor de frunte” nu se văd pe nicio cărare?

Vreți cumva să vină oculta…la alții, în locul dumneavoastră?

Sau nu vreți să vă vedem fața, pentru că atunci se vede diletantismul…și nimeni nu mai dorește să vă vadă?

Rugându-ne pentru vremuri mai bune…poate vor veni și răspunsuri clare.

Pentru că, mai devreme sau mai târziu, ce pare a fi în întuneric…va ieși la lumină. Amin!

Sursa: http://www.teologiepentruazi.ro/2012/11/06/predica-despre-cipuri-7-noiembrie-2012/

13 comentarii la „7 noiembrie: PREDICĂ DESPRE CIPURI (Părintele Dorin Picioruş)

 1. preot adam ionel

  Il rugam pe Sfintia Sa sa citeasca Brave new world de Aldous Huxley ,1984 si Animal Farm de Orwell .Are dreptate in ceea ce priveste pregatirea interioara si ascetico mistica dar sa nu uitam agenda globala in ceea ce priveste controlul populatiei,depopularea prin chemtrails si vaccinare ,codex alimentarius si alte agende la care Biserica trebuia sa sara in sus ca arsa pentru fiii ei. Dati-le voi sa manance,,-este porunca care arata ca Biserica prin preotii ei trebuie sa sara in sus la toate legile ,dispozitiile,anti crestine – pai cate nu stim noi clerul ca sunt pacate si tacem si ce pedeapsa o sa luam ca unii carora ni s-a dat mult si facem putin.
  Traduceri patristice ,conferinte, acuzatii de lipsa de studii. Anonimi ,nu toti suntem ! Adica sinodalii greci si rusi ca au pus problema cardului cetateanului sunt ignoranti si diletanti? Pai nu ramane decat ca Sfintia Sa sa se cipuiasca primul .Il dam la oferta.

 2. preot adam ionel

  Sa facem Teologie clasica? Pai romanilor li se ia viata de zi cu zi, pamanturile pentru care au murit martirii si eroii neamului, sunt cazuti intre talharii propriului neam nu mai vorbesc de talharii de alte neamuri ,talhari care ii de depasesc si pe satana la talharit,copiii ne sunt vaccinati cu nenorociri de vaccinuri -cititi Vaccinurile preventie si boala -aparitie noua la ed Christiana,fetitele noastre se marita cu fel de fel de pagani si eretici si Biserica le face cununii mixte , preotii nostrii fac slujbe sucite in biserici cu asa zisii frati -poate de pahar si de mancat ca frati in Duh si Adevar nu -uitand ce este Biserica ,ce reprezinta ea. A bagat dracul confuzie in lumea teologica ca odata in Rai cand a strigat arhanghelul ,,Sa stam bine sa stam cu frica sa luam aminte. Cine vreti sa strige cand marsaluiesc homosexualii la gay fest?Cine vreti sa strige cand in filmul Dupa Dealuri este batjocorit intregul monahism romanesc? Unde a fost Biserica la Tanacu sa explice occidentului cum este cu exorcizarile?Au aparut copiii astia pe Razboi ,Apologeticum ,pe Pelerin Ortodox sa explice vazand marturisirea adanca a pastorilor. Acu ce facem ? Dam cu bolovani in ei? II intrebam daca au licenta? In teologie? Pai cand a fost cu profesorul Moise de la Buzau trebuia Dan Puric sa apere Icoana ? Unde au fost doctorii in teologie ca slava Domnului avem inflatie .Hai sa ne luam o oglinda si sa ne u…..m in ea

 3. cititor

  „Tot Preacuvioșia sa mi-a vorbit despre faptul că „scriitorii bisericești” de la Război întru Cuvânt erau 4 la început…unul s-a căsătorit și a renunțat și au rămas 3…care, zicea el, editează revista Familia ortodoxă și îi găsim la caseta redacțională.

  Acum, caseta redacțională pare mai vastă…și ei tot anonimi.”

  Pai daca-i gasim la caseta redactionala cu nume si prenume, cum mai sunt anonimi? Ce mai trebuia? Grupa sanguina?
  Unii nu se pricep la teologie „clasica”, altii stau mai rau cu logica…Deh!

 4. Cineva

  Cu tot respectul dar ar trebui sa mai studiati. Nu aveti deloc dreptate in privinta cipurilor.E mai usor sa nu credeti in ele sau sa nu vedeti in ele un pericol decat sa va ganditi ca poate multi care citesc aberatiile dvs.se smintesc.Regret dar nu ganditi deloc duhovniceste ci mai mult lumeste cu toate studiile pe care le aveti.mai cititi

 5. preot adam ionel

  A aparut cartea Parintelui Valica ,,Biserica in contextul mondializarii oculte ,, la libraria Sophia .Are si un capitol dedicat cipurilor si biometriei. Foarte frumos vorbeste acolo. Un parinte ancorat bine in Sfintii Parinti dar si atent la miscarile duhului veacului.

 6. Bogdan Ioan

  Apropo de CIP-uri. Unu la mana: NU TREBUIE LUATE. De ce? Pentru ca asa ne spun parinti cu viata sfanta, cuviosi, pustnici si asa mai departe. Din pacate insa multi teologi gandesc lumeste nu duhovniceste. Cauta sa isi gaseasca argumente lumesti care sa contracareze parerea unanima a multor parinti cu viata sfanta, pustnici, cuviosi din Romania, Ucraina, Grecia, Rusia care recomanda a se refuza CIPUL, pentru ca sa isi linisteasca cunostinta si pentru a putea sa duca in continuare viata aceasta PAMANTEASCA. Doi la mana: Cipul are legatura cu credinta in sensul ca pentru ati continua parelnica viata frumoasa a ta esti de acord sa iti vinzi libertatea pe care ti-a dat-o Dumnezeu. E ca si vinderea dreptului de intai nascaut a lui Esau pentru un blid de mancare sau ca iesirea unuia din cei 40 de mucenici din apa pentru a scapa cu viata doar pentru cateva ore. Iar libertatea e dreptul pe care bunul Dumnezeu nu il incalca omului, iar el de buna voie pentru o viata buna si scurta accepta cu buna stiinta, ” de bunavoie si nesilit de nimeni” sa renunte la dreptul sau fundamental. Iar trei la mana: M-ati dezamagit. Sper sa va lumineze Dumnezeu. Daca vreti sa cunoasteti adevarul cautati parinti cu viata sfanta in care sufla Duhul lui Dumnezeu iar nu carti teologice pe care citindui-le, sa le intelegeti gresit dupa mintea dumneavoastra care nu o data poate fi inselata! Iertare si Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti. Doamne ajuta!

 7. preot adam ionel

  Sfantul Maxim Marturisitorul spunea -Omul are 2 aripi Harul si libertatea ! Pai daca iti ia libertatea de gandire ,de exprimare,de simtire cum zbori?

 8. preot adam ionel

  : Lumea “de-creată” prin tehnologie şi inginerie genetică
  • Cip-ul (în special cel care poate comunica la distanţă – de tipul RFID) este elementul cheie prin intermediul căruia se realizează un “transfer de inteligenţă” de la oameni la universul inconjurător (plante, animale, lucruri);
  • Comunicarea cip-urilor între ele potenţează “inteligentizarea” spaţiului înconjurător;
  • Valul schimbărilor nu poate fi oprit pentru că progresul este forţa motrice pe scara evolutivă a tehnologiei (teza inevitabilităţii la care am făcut referire într-un capitol anterior);
  • Prin cip-ul implantat în creier omul ar putea “comunica” atât cu calculatorul cât şi cu lucrurile, animalele şi plantele din jur fiind o prezenţă „vie” şi continuă în lumea virtuală.
  Lumea “de-creată” prin tehnologie şi inginerie genetică
  Dacă la eforturile de “inteligentizare” a lumii prezentate mai sus le adaugăm şi pe cele de “îmbunătăţire” a plantelor şi animalelor astfel încât “să răspundă mai bine nevoilor oamenilor” putem vorbi despre “o nouă lume”, o ne-lume în înţelesul deplin al cuvântului. Legătura dintre „inteligentizarea” lucrurilor prin tehnologie şi ingineria genetică este dată de concepţia comună ce stă în spatele acestor procese: omul văzut ca demiurg omniscient şi omnipotent, prin intermediul ştiinţei, al lumii aflate sub stăpânirea sa. „De-creată” prin tehnologie şi inginerie genetică, lumea nouă (ne-lumea), în proiectarea celor care cred că sunt demiurgii acestei lumi, ar trebui să satisfacă toate cerinţele de confort şi de plăcere pe care şi le-ar putea închipui omul – promiţând, astfel, emanciparea sa totală de constrângerile sociale, culturale şi chiar şi naturale. În realitate, având în vedere caracterul utopic al acestei credinţe demiurgice, se va ajunge la cea mai cumplită tiranie pe care a cunoscut-o omenirea, deoarece:
  • noua lume, alcătuită din sisteme de administrare întreţinute tehnologic, nu va avea un echilibru dinamic pe termen lung (nu se poate susţine singură) şi, pentru a se menţine, sistemele vor trebui intreţinute într-un efort de putere total şi continuu;
  • fragilitatea lumii nou create va solicita un control strict şi total, precum şi mecanisme de înlăturare a oricăror inadvertenţe, opoziţii, blocaje;
  • va genera noi legi şi principii atât prin schimbarea / adaptarea celor
  • existente cât şi prin apariţia unora noi care să răspundă mai bine noilor cerinţe de conducere / organizare / securitate / lucru etc. Îndepărtând lumea din ce în ce mai mult de legile „tradiţionale” care erau mult mai apropiate de firea omului prin raportarea la legile şi raţionalităţile dumnezeieşti puse în Creaţia Sa.
  Deşi pare dificil chiar şi ca exerciţiu de imaginaţie, lumea “de-creată” este mai aproape de noi decât credem. Deja recunoaştem în jurul nostru elementele ei. În prezent se construieşte infrastructura prin intermediul căreia se vor uni toate elementele sale care vor avea astfel noi potenţialităţi. Eşafodajul cheie al infrastructurii pe baza căreia va funcţiona lumea “de-creată” este “lumea virtuală,” în care:
  • prin apariţia unor noi soiuri de plante şi animale lumea creată de Dumnezeu se poate schimba fundamental faţă de ceea ce cunoştem în prezent, ajungând de nerecunoscut;
  • inteligenţa artificială a lucrurilor şi interacţiunea dintre ele va remodela spaţiul de vieţuire al oamenilor;
  • lipsită de serviciile de mentenanţă sau de condiţii specifice bunei funcţionări / creşteri lumea “de-creată” va fi fragilă şi fără capacitatea de auto-susţinere (atât construcţiile bazate pe tehnologie cât şi cele rezultate prin inginerie genetică);
  • lumea nouă necesită a fi guvernată de principii şi legi noi adecvate funcţionării noilor sisteme (tehnologice, economice, sociale, politice, etc); având în vedere că pretenţia celor care instaurează noua lume este de tip absolut, utopic, intreţinerea acestei utopii nu se poate face decât printr-un regim de putere totalitar, absolut.
  • „dezvoltarea” prin sine şi pentru sine este un principiu de bază al lumii „de-create”care astfel se îndepartează constant de creaţia lui Dumnezeu;
  • ,,inteligentizarea” şi “îmbunătăţirea” lumii vii conduc la apariţia unor hibrizi, adecvate “minuni” prin prisma “realizărilor” tehnologiei, de fapt monştri prin prisma raportării la ceea ce a creat Dumnezeu;
  • lumea “de-creată” este o caracaterizare a lumii create de Dumnezeu. Aparent, omul va fi “creatorul” şi “stăpânul absolut” al acestei lumi noi, de-create după chipul şi asemănarea păcatului.
  extras din cartea SFÂNTA TREIME, mod şi model de viaţă, iubire, slujire şi conlucrare, de preot dr. prof. Mihai Valică

 9. preot adam ionel

  Am ramas mut sa vad la trinitas astazi in reluare emisiune despre inteligenta artificiala in care un doctoras in informatica ne propovaduia avantajele cipului in viitor

 10. L.Stefan

  @doktoru
  Nu tehnologia afecteaza direct credinta. Dar daca tehnologia este folosita pentru ingradirea libertatilor noatre, pentru instituirea unui stat politienesc global ( necrestin fireste)in care cei ce nu vor sa accepte orbeste linia directoare a noilor stapani sunt repede anihilati ( nu vrei cip , nu poti cumpara si vinde), ce facem? Stam si tacem malc? Nici o opozitie, nimic? Spre asta se merge cu pasi repezi, spre controlul abolut. Cladirile bisericilor se vor transforma in temple pentru erligia mondiala new-age iar omul cu cip va trebui sa mearga acolo. Daca nu va vrea, se trezeste cu cipul blocat cand vrea sa cumpere ceva…

Comentariile sunt închise.