8 nov.2016 – Patriarhul României: Sfinții îngeri reflectă slava lui Dumnezeu și o vestesc oamenilor

Toți îngerii sunt plini de lumină, toate puterile cerești netrupești sunt pline de lumină, dar această lumină vine din slava lui Dumnezeu, a spus Patriarhul României celor prezenţi în Catedrala Patriarhală în ziua sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Graviil, marți, 8 noiembrie 2016.

În ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al puterilor cerești netrupești, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriaehală din București. Alături de Preafericirea Sa a slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a vorbit despre importanța sărbătorii prăznuite în fiecare an la data de 8 noiembrie.

Această zi de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești netrupești are o semnificație deosebită. Ea a fost fixată de Biserică în ziua a opta din luna noiembrie deoarece luna noiembrie este a treia lună din calendarul bisericesc și a noua lună de la Buna Vestire a Nașterii Mântuitorului. În aceasta a noua lună se prăznuiesc în mod deosebit cele nouă cete de îngeri. De asemenea, ziua a opta simbolizează veșnicia deoarece sfinții arhangheli și toate puterile cerești netrupești sunt binevestitoare și slujitoare ale lui Dumnezeu celui veșnic, a spus Patriarhul României.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că îngerii sunt duhuri slujitoare ale lui Dumnezeu care vestesc oamenilor slava Sa.

Psalmistul spune: Cel ce faci pe îngerii tăi duhuri și pe slugile tale pară de foc. Aceste puteri cerești netrupești sunt duhuri slujitoare al  Dumnezeului celui veșnic și se arată ca o pară de foc întrucât sunt plini de lumină. Toți îngerii sunt plini de lumină, toate puterile cerești netrupești sunt pline de lumină, dar această lumină vine din slava lui Dumnezeu. Este vorba despre Lumina necreată a harului Preasfintei Treimi care se revarsă în toată creația, iar cei dintâi primitori ai luminii dumnezeiești sunt sfinții îngeri care reflectă această slavă și o vestesc oamenilor. Ei, în același timp, împlinesc voia lui Dumnezeu, a evidențiat Preafericirea Sa.

Totodată, Patriarhul României a arătat că Sfântul Arhanghel Mihail este înfățișat în iconografia ortodoxă purtând sabia dreptății în mână.

În Vechiul Testament este menționată prezența Arhanghelului Mihail care este un înger păzitor al legii, pedepsitor al celor răi și ajutător al celor buni. Sfântul Arhanghel Mihail va suna trâmbița și va chema toate popoarele la judecata universală. Sfântul este înfățișat în iconografia ortodoxă purtând sabia dreptății în mână, a spus Patriarhul Daniel

În cadrul predicii, Preafericirea Sa a evidențiat că Arhanghelul Gavriil este înfățișat ca binevestitor al bucuriei.

Sfântul Arhanghel Gavriil binevestește bucuria, binecuvântarea și bucuria pe care Dumnezeu o dăruieste oamenilor. El este înfățișat ca binevestitor al bucuriei, purtând în mână o flloare de crin alb care este semnul purității, al nevinovăției. Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitor al familiei, al mamelor. Gavriil este îngerul care aduce bucurie credincioșilor atunci când ei implinesc voia lui Dumnezeu, a evidențiat Patriarhul României

***

Evanghelia sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri:

Zis-a Domnul ucenicilor Săi: cine vă ascultă pe voi Mă ascultă pe Mine şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel care M-a trimis pe Mine. Iar cei şaptezeci s-au întors cu bucurie, zicând: Doamne, şi diavolii se pleacă nouă în numele Tău. Atunci Iisus le-a răspuns: am văzut pe Satana ca un fulger căzând din cer. Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmaşului; şi nimic nu vă va putea vătăma. Însă nu vă bucuraţi de aceasta, că duhurile se pleacă vouă, ci vă bucuraţi mai ales pentru că numele voastre s-au scris în ceruri. În ceasul acela s-a bucurat Iisus cu duhul şi a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, că ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi de cei pricepuţi şi le-ai descoperit copiilor. Da, Părinte, căci aşa a fost înaintea Ta, bunăvoinţa Ta.

Ev. Luca 10, 16-21

Sursa: basilica.ro