A ADORMIT O SFÂNTĂ PREOTEASĂ ÎN PATRA

AnthiPetta-Exodios01

AnthiPetta-Exodios02

AnthiPetta-Exodios06

A adormit o “sfântă” preoteasă în Patra

 

Sâmbătă, 8 decembrie 2012

În prezenţa Înaltpreasfinţitului Mitropolit de Patra, kyr Hrisostom şi a Înaltpreasfinţitului Mitropolit de Iloupole, kyr Teodor, din Patriarhia Alexandriei, a avut loc slujba de înmormântare a preotesei Antia Petta.

Cincisprezece clerici din Mitropolia de Patra şi din alte Mitropolii, precum şi patru ierodiaconi au cinstit-o pentru ultima dată pe preoteasa Antia, o sfântă  figură contemporană care a trăit în Sfânta Mitropolie de Patra.

De asemenea, au fost destul de mulţi credincioşii, rudele, prietenii, cunoscuţii, dar şi necunoscuţii care au cunoscut vieţuirea preotesei Antia, care au fost prezenţi în Biserica „Sfântul Ioan Teologul” de pe litoralul Patrei, pentru a-şi lua ultimul rămas bun de la „Stareţa Agata”, aşa cum o numea răposatul ei soţ, cunoscându-i harismele.

Arhimandritul Nectarie Moulatsiotis, la îndemnul Înaltpreasfinţitului Mitropolit de Patra, kyr Hrisostom, a rostit necrologul preotesei Antia.

Şi-a slujit marea familie cu exemplară lepădare se sine şi cu jertfire de sine împreună cu răposatul ei soţ, părintele Nicolae Pettas, încercând zi şinoaptesă transmită celor 12 copii ai lor ceea ce trăiau ei înşişi, experienţa lui Dumnezeu.

Cu acelaşi zel, preoteasa Antia s-a luptat alături de răposatul şi făcătorul de minuni părinte Nicolae Pettas pentru Biserica lui Hristos. Din ziua în care a devenit preoteasă, a trăit mai intens viaţa sacramentală a Bisericii până în ultima sa zi.

Din acest motiv trupul ei s-a aflat astăzi dedimineaţăîn Biserica „Sfântul Ioan Teologul”, unde a rămas tot timpul Dumnezeieştii Liturghii.

Harismele pe care i le-a dat Domnul nostru au fost multe, dar cea mai deosebită dintre ele a fost aceea că zilnic, indiferent ce i se întâmpla ei sau în familia ei, ea Îl slăvea pe Dumnezeu. Fie că era vorba de bucurie, fie că era vorba de tristeţe, Îl slăveau pe Dumnezeu şi ea şi răposatul ei soţ.  Chiar şi atunci când a pierdut pe unul din cei 12 copii, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-L slăvească pe Dumnezeu.

După adormirea ei, au existat deja trei semne minunate, semne pe care Hristosul nostru le dă oamenilor care L-au iubit. Primul semn a fost că a adormit pe6 decembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae, lucru pe care soţul ei, părintele Nicolae Pettas, i-l prevestise: „De ziua mea onomastică te voi lua să te odihneşti!”. 

Al doilea semn este că preoteasa, precum şi răposatul ei soţ, l-au avut ca sfânt ocrotitor al lor pe Cuviosul Patapie, în a cărui zi de prăznuire, astăzi, 8 decembrie, are loc slujba de înmormântare a preotesei Antia. 

Iar al treilea semn pe care l-a arătat Domnul nostru prin preoteasa Antia a fost atunci când în timpul slujbei de înmormântare unul din copiii ei, care o ţinea de mână, a văzut că degetele, dar şi mâna aveau flexibilitate, iar trupul preotesei, potrivit mărturiei mai multor persoane, a răspândit bună mireasmă.

 

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

%d blogeri au apreciat: