A TRECUT LA CELE VESNICE ARHONTELE PROTOPSALT LYKOURGOS ANGHELOPOULOS

aggelopo

 

A decedat Lykourgos Anghelopoulos

 

Duminică, 18 mai 2014

 

A adormit în Domnul, potrivit informaţiilor Romfea.gr, astăzi, duminică, 18 mai, Arhontele Protopsalt, Lykourgos Anghelopoulos.

Înmormântarea răposatului Lykourgos Anghelopoulos, după toate probabilităţile, va avea loc miercuri, 21 mai, la Sfânta Irina Eolu.

  

BIOGRAFIE

 

Lykourgos Anghelopoulos s-a născut în Pyrgos – Ilias în 1941. A studiat Dreptul la Universitatea din Atena şi muzica bizantină în special cu Simonos Karas. Are o diplomă în Muzică bizantină de la Conservatorul Macedonean din Tesalonic.

Din 1982 este protopsalt la Sfânta Irina (prima Mitropolie a Atenei) şi fondator şi director de la întemeiere a Corului Bizantin Elen cu care a lansat mai multe albume în Elada şi Franţa şi a dat mai mult de o mie de concerte în Europa, America, Asia şi Africa.

Predă muzică bizantină la Conservatorul din Atena şi la Şcolile de muzică „Filippos Nakas” şi „Nikos Skalkotas”. Conduce şcolile de muzică bizantină ale Sfintelor Mitropolii de Ileia, Rethymno şi Avlopotamos, şi Fthiotida. Din 1978 colaborează la ERA la emisiunile „Imne bisericeşti bizantine” (1978-1982) şi „Din tradiţia muzicală ortodoxă şi răsăriteană” (1978-), în care au fost prezentate materiale rare, studii, interviuri etc.

Lykourgos Anghelopoulos s-a ocupat şi cu muzica contemporană interpretând lucrări ale lui Mihalis Adamis, Dimitris Terzakis, John Tavener, Kyriakos Sfetsas, Th. Antonios, G. Kyriakaki şi alţii. Participă în grupul interpretativ al lui Marcel Pérès şi în Ensemble Organum al aceluiaşi, cu care a înregistrat opt albume.

Este membru al Comisiei pentru Arte a Ministerului Educaţiei şi Cultelor în ceea ce priveşte şcolile de muzică din 1998. Din 2005 este preşedinte al Centrului de cercetări în domeniul muzicii contemporane (ΚΣΥΜΕ – Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας), precum şi membru fondator al „Chartei Rigas”.

În 1994, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic, kyr Bartolomeu, i-a conferit rangul de Arhonte Protopsalt al Preasfintei Arhiepiscopii a Constantinopolului.

A fost de asemenea onorat de către Patriarhia Ierusalimului, de către Biserica din Finlanda, dar şi de respectabilul Sfânt Sinod al Bisericii Eladei, care i-a adresat mulţumirile sale şi i-a conferit Crucea de Aur a Apostolului Pavel (2006).

Preşedintele Republicii Elene, Konstantinos Stefanopoulos, i-a decernat în 2004 distincţia de onoare Crucea de Argint a Ordinului Phoenix.

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright


Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.