25 iulie: Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului

Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului

(25 iulie)

Icoana Sfintei Ana aflată la Schitul Sfintei Ana din Sfântul Munte Athos

Pomenirea ta de lumină purtătoare este şi plină de strălucirea care trimite în lume raze de mântuire, înţeleaptă Ana, plină fiind de toate darurile. (din Canonul Sfintei Ana ce se citeşte la Utrenie)

Pomenirea ta mai luminoasă decât soarele ne-a răsărit nouă astăzi, cu raza bogatelor daruri luminându-ne, preacinstită, şi negura patimilor risipind. Deci pe noi, cei ce o săvârşim, păzeşte-ne. (din Canonul Sfintei Ana ce se citeşte la Utrenie)

O, preaslăvită minune! Cea care a născut cu preaslăvire pe cea una curată între femei binecuvântată, se mută din viaţa aceasta vremelnică, la cea fără de sfârşit. Acum prăznuim sfântul praznic al măritei Ana, care de pe pământ se înalţă la cele cereşti, veselindu-se astăzi împreună cu adunările îngereşti.  (dintre Stihirile cântate la Vecernie )

+ * + * +

Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana (text, clic aici)

+ * + * +

Moaştele Sfintei Ana

Piciorul stâng al Sfintei Ana a fost adus de Schitul Sfintei Ana, cel mai mare şi cel mai vechi schit din Sfântul Munte, la 26 octombrie 1666 de către Cuviosul Simeon. Ele se păastrează în biserica centrală, unde pomelnicele primite din întreaga lume sunt pomenite, cu mare ravnă şi aşezare duhovnicească. Nenumărate sunt minunile săvârşite de Sfânta Ana, mai ales în cazurile privind neputinţa naşterii de prunci.

     

 

De asemenea, în bisericile Sfântului Munte se mai află şi alte moaşte ale Sfintei Ana. Astfel, în biserica Mănăstirii Cutlumuş se află întregul picior drept al Sfintei Ana. În biserica Mănăstirii Stavronikita se păstrează mâna Sfintei Ana. Părţi din trupul Sfintei Ana se mai află şi în Catedrala Patriarhatului din Ierusalim şi Antiohia, în Manastirea Kykkos, din insula Cipru, cât şi în alte biserici şi mănăstiri din lume.

+ * + * +

Schitul Sfânta Ana din Sfântul Munte Athos, Grecia

 

 

 

Sursa: aici