Adresarea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril cu ocazia colectării în cadrul întregii Biserici a mijloacelor pentru sinistrați în urma inundației din anul 2013

Adresarea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril cu ocazia colectării în cadrul întregii Biserici a mijloacelor pentru sinistrați în urma inundației din anul 2013

La 28 august 2013, de sărbătoarea Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, după Dumnezeiasca liturghie în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Kremlin, or. Moscova, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a ieșit cu o chemare de a participa după puteri la colectarea în cadrul întregii Biserici a mijloacelor pentru sinistrați în urma inundației.

Dragi frați și surori!

Regiunea Extremului Orient a țării noastre suferă de pe urma calamității. Din cauza inundației cum nu s-a mai întâmplat în toată istoria regiunii, au avut de suferit zeci de mii de locuitori ai regiunilor Habarovsk, Amur și regiunea Evreiască autonomă, stihia, de asemenea, a atins Uralul de Sud (regiunea Celeabinsk). Ca urmare mulți oameni și-au pierdut acoperișul de asupra capului și averea, agonisită de o viață, și actualmente se află într-o situație extrem de dificilă.

În mod special au de suferit persoanele singuratice și cele în vârstă, invalizii, familiile cu mulți copii, femeile cu prunci nou-născuți – toți aceia, care au nevoie de o îngrijire specială chiar și în condiții obișnuite.

Pe lângă cele enumerate, inundația a provocat un prejudiciu enorm material: sunt distruse casele, semănăturile și gospodăriile de lângă case, solul de pe drumuri este spălat.

Conform pronosticurilor, apa se va retrage doar la finele lui septembrie. Se apropie toamna, iar multe persoane au rămas fără haine și hrană, sunt nevoite să trăiască în locurile de trai provizoriu. Este evident că până la venirea frigului va fi imposibil a repara casele sau a construi noi, iar aceasta semnifică că urmările stihiei se vor resimți încă mult timp asupra destinelor oamenilor, ale concetățenilor noștri, ale fraților și surorilor noastre.

Statul și structurile bisericești, serviciile speciale și voluntarii deja de multe zile acordă ajutor sinistraților, însă numărul celor care suferă de pe urma calamității este enorm. În zona stihiei s-au pomenit circa 200 de localități, sunt inundate 25 de mii de case, numărul total al sinistraților este de 50 000 de persoane. Clerul și enoriașii eparhiilor, care se află în aceste regiuni, se roagă pentru încetarea inundației, acordă ajutor material și duhovnicesc oamenilor, evacuați din raioanele inundației. Însă proporțiile calamității sunt mari și a le depăși se poate doar unind eforturile tuturor.

Nu demult noi am trăit încercări similare: astfel a fost în timpul incendiilor din anul 2010 din Rusia Centrală, în timpul inundației distrugătoare din regiunea Krasnodar anul trecut. Acum nenorocirea a venit într-o regiune, îndepărtată de capitală la multe mii de kilometri. Este o încercare – inclusiv o încercare privind solidaritatea societății noastre, a faptului, dacă ne percepem noi ca pe un popor unic, dacă suntem gata să răspundem la nenorocire, chiar dacă ea nu este la pragul casei noastre.

În zilele grele Biserica este întotdeauna împreună cu poporul și noi ne vom strădui să facem totul ca să acordăm ajutor sinistraților.

Vă rog pe fiecare dintre voi să îndepliniți datoria de creștin: să manifestați milostenie și să aduceți contribuția Dumneavoastră în depășirea urmărilor stihiei. Să țineți minte: mâna care dă, nu seacă, „căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună” (2 Cор. 9:7).

Biserica Ortodoxă Rusă începe colectarea general bisericească a mijloacelor pentru sinistrații de pe urma inundației. Mijloacele vor fi transferate pe contul Departamentului sinodal pentru caritatea bisericească și slujirea socială, iar apoi vor fi direcționate către oamenii ce au nimerit în nenorocire.

Exprimându-mi profunda compătimire tuturor sinistraților de pe urma inundației, mă rog Domnului și Mântuitorului nostru, ca El să aplece mila Sa către persoanele suferinde și să ne ajute nouă, ca prin eforturi comune să depășim această încercare deloc ușoară.

Fie jertfele voastre bineplăcute lui Dumnezeu.

+CHIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ȘI AL ÎNTREGII RUSII

Rechizitele pentru transferul mijloacelor bănești sinistraților de pe urma inundației

Organizația religioasă ortodoxă Departamentul pentru caritatea bisericească și slujirea socială a Bisericii Ort6odoxe Ruse (Patriarhia Moscovei)

Adresa: 109004, or. Moscova, str. Nicoloiamskaia, 57, bloc 7

ИНН 7709048164, КПП 770901001, ОГРН 1037739255762
Contul în banca «Петрокоммерц»:
Contul: 40703810200000001493
к/с 30101810700000000352
БИК 044525352
În ОАО banca «Петрокоммерц» or. Moscova

În compartimentul „scopul plății” trebuie indicat: „Jertfirea benevolă pentru ajutorul acordat sinistraților de pe urma inundației din 2013”.

Serviciul de presă al Departamentului sinodal pentru caritatea bisericească/Patriarchia.ru