Aducere de sfinte moaşte în satul Hiliodendro (FOTO+VIDEO)

Aducere de sfinte moaşte în satul Hiliodendro (FOTO+VIDEO)

 

Joi, 27 noiembrie 2014

Autor: S.M. de Kastoria

 

 

În satul Hiliodendro din Sfânta Mitropolie de Kastoria şi în atmosfera plină de străpungere duhovnicească a Vecerniei a avut loc aducerea sfintelor moaşte ale unui martir necunoscut, preotul Vasilios Karapalikis, care în 1902 şi-a găsit moartea mucenicească de la urmaşii lui Agar, cu glonţ şi secure zdrobindu-i-se capul.

A fost o persoană evlavioasă pe care o respectau chiar şi turcii. Însă invidia faţă de sfânta lui vieţuire în general a pornit împotriva lui furia cuceritorilor.

În cei 112 ani care au trecut de atunci şi în urma intervenţiilor cu minuni continue, cu apariţiile şi protecţia acordată unor persoane din satul său şi din familia sa, a fost consacrat ca martir al Bisericii. 

De aceea, Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Kastoria, kyr Serafim, după ce anterior a avut confirmate în scris anumite întâmplări, a hotărât ca în seara de 27 noiembrie 2014 să aibă loc spălarea oaselor lui, care au răspândit bună-mireasmă în timpul Vecerniei, precum şi în timpul spălării potrivit mărturiilor părinţilor care au participat.

La slujbă au fost prezenţi Înaltpreasfinţiţii Mitropoliţi din vecinătate Pavel de Sisanios şi Siatisti, care a şi prezidat slujba, David de Grevena, precum şi Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Vrestheni, kyr Teoclit, care întreprinde zilele acestea un pelerinaj în Kastoria, în spaţiul în care a trăit şi se află astăzi sfintele moaşte ale Cuviosei Sofia de Klisura.

Slujirea cuvântului şi-a asumat-o Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Siatisti, kyr Pavel, care a subliniat caracterul unificator pe care îl are prezenţa preotului într-un anume loc şi cinstea pe care o aduce martiriul de sânge acestui loc.

La final, printre altele şi cu referire la incinerarea morţilor, a subliniat pe de o parte asupra existenţei sfintelor moaşte, care în cazul incinerării nu s-ar fi păstrat, iar pe de altă parte faptul că cei adormiţi nu sunt obiecte refolosibile pentru reciclare, ci icoane ale lui Dumnezeu şi biserică a Sfântului Duh.     

Înaltpreasfinţitul Serafim a mulţumit preasfinţiţilor arhierei pentru prezenţa şi participarea lor la acest eveniment unic şi s-a rugat ca Domnul nostru, pentru mijlocirile acestui sfânt martir, să le dăruiască sănătate şi ani mulţi în slujirea lor arhierească.  

Şi doar fotografiile de mai jos prezintă acest eveniment cutremurător care ne aminteşte de acele timpuri vechi şi glorioase, în care strămoşii noştri îngropau şi spălau oasele martirilor credinţei noastre.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim a poruncit ca oasele să fie aşezate în spatele Sfintei Mese a bisericii, subliniind că toate celelalte aparţin lui Dumnezeu şi Bisericii. Dumnezeu va arăta!

Şi cel mai cutremurător fapt este că sfântul său cap este făcut bucăţi de la multele lovituri primite cu securea, precum şi culoarea de chihlimbar a oaselor lui după atâţia ani cât s-au aflat în pământ.

Vă puteţi bucura de materialul foto şi audio-video.

 

anakomidi_kastoria1anakomidi_kastoria2anakomidi_kastoria3anakomidi_kastoria4anakomidi_kastoria5anakomidi_kastoria6anakomidi_kastoria7anakomidi_kastoria8anakomidi_kastoria9anakomidi_kastoria10anakomidi_kastoria11anakomidi_kastoria13anakomidi_kastoria14anakomidi_kastoria15anakomidi_kastoria16anakomidi_kastoria17anakomidi_kastoria18anakomidi_kastoria19anakomidi_kastoria20anakomidi_kastoria21anakomidi_kastoria22anakomidi_kastoria23anakomidi_kastoria24anakomidi_kastoria25anakomidi_kastoria26anakomidi_kastoria27anakomidi_kastoria28anakomidi_kastoria29anakomidi_kastoria30anakomidi_kastoria31anakomidi_kastoria32anakomidi_kastoria33anakomidi_kastoria34anakomidi_kastoria35anakomidi_kastoria36anakomidi_kastoria37

 

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: http://www.imkastorias.gr/

Copyright

Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştireahttps://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.