Ajunul Bobotezei – zi de Post

Ajunul Bobotezei – zi de PostMâine, 5 ianuarie, este Ajunul Bobotezei. Pentru a întâmpina cum se cuvinte această mare sărbătoare, credincioşii ţin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineaţă Agheasmă Mare.

„Pe lângă ajunarea de la bucate este vorba şi de o ajunare duhovnicească. Credincioşii se pregătesc pentru a preîntâmpina cum se poate mai bine marea sărbătoare care urmează şi înaintea sărbătorii Bobotezei avem o zi în care se ajunează şi este vorba de Ajunul Botezului în care oamenii se pregătesc duhovniceşte prin post, post aspru chiar. Credincioşii aduc aceste ajunări ca jertfe pentru Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru sărbătorile înaintea cărora sunt aşezate”, a spus Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, după cum ne informează TRINITAS TV.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

„Ziua de Ajun este bogată atât sub aspect liturgic, prin slujbele bogate care se săvârşesc în Biserici, cât şi prin faptul că cei credincioşi postesc într-un mod deosebit în aceste zile de Ajun. În Biserici se săvârşesc Sfintele Liturghii însoţite şi de Ceasurile Împărăteşti, de Privegheri pentru a preîntâmpina Sărbătoarea care urmează”, a mai arătat Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie, şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.

 

Sursa: Basilica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: