Alocuţiunea Preafericitului Patriarh Chiril la şedinţa Consiliului Suprem Bisericesc din 22 noiembrie 2013

22 noiembrie 2013 

La 22 noiembrie 2013, în sala Consiliului Suprem Bisericesc a catedralei „Hristos Mântuitorul” în or. Moscova, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a condus şedinţa ordinală a Consiliului Suprem Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Ruse. Deschizând lucrările şedinţei, Preafericitul Stăpân s-a adresat către cei prezenţi cu o alocuţiune.

Astăzi, la ordinea de zi este problema cu privire la adoptarea unui document foarte important, care se numeşte „Regulamentul cu privire la clerul militar al Bisericii Ortodoxe Ruse”. Acest document va fi prezentat de protoiereul Serghii Privalov, care conduce Departamentului Sinodal pentru relaţiile cu Forţele Armate şi instituţiile de drept.

Apoi avem o temă extrem de importantă referitor la executarea deciziilor Consiliului Suprem Bisericesc. Noi trebuie să adoptăm un foarte important document, care se referă la activitatea curatorilor în academiile teologice și în seminare, adică a acelor oameni, care trebuie să ia asupra lor responsabilitatea pentru dirijarea individuală a procesului de învățământ în raport cu studenți concreți. Nimic asemănător nu a existat în sistemul nostru, însă experiența demonstrează că trebuie să trecem la o astfel de activitate individuală cu studenții. Proiectul Regulamentului este pregătit, îl vom discuta.

Pe lângă aceasta, au fost luate decizii foarte importante ale Consiliului Suprem Bisericesc în domeniul învățământului teologic, realizate de Comitetul de învățământ. Nivelul acestei executări trebuie apreciat azi, trebuie să vedem ce se întâmplă, să discutăm și să adoptăm decizii. Mai sunt anumite chestiuni la punctul „Diverse”.

Deoarece tema principală azi este „Regulamentul cu privire la clerul militar al Bisericii Ortodoxe Ruse”, înainte de a începe lucrările, aș vrea să spun câteva cuvinte la această temă. Este cu desăvârșire clar că, indiferent de ce ar face Biserica noastră, principalul ei scop de dragul căruia ea slujește – este mântuirea omului. Dacă e să vorbim de  activitatea păstorească cu militarii, în acest caz misiunea Bisericii își are specificul său, deoarece munca în domeniul militar – este o muncă extrem de grea. Persoanele care iau arma în mâini, ca să-și apere Patria, iau asupra lor o enormă responsabilitate și de ordin moral, și de ordin juridic. Îndeplinind această slujire responsabilă, ei trebuie să fie gata să-și jertfească propria sănătate și chiar viață, apărându-i pe alții.

Activitatea Forțelor armate nu doar în perioade de război, dar și în timp pașnic este însoțită de o presiune psihologică foarte mare, exercitată asupra militarilor. Pentru ca omul să poată face față lucrurilor, în special în prezent, atunci când cresc cerințele față de Forțele armate, când este necesar a ridica nivelul învățământului la militari, ca să poată dirija tehnica de înaltă complexitate, când totul se accelerează și când, totodată, se păstrează rudimente ale vechiului în Forțele noastre armate, a exercita susținere păstorească față de oamenii cu epoleți – este o sarcină mare și foarte responsabilă a slujirii Bisericii Ortodoxe Ruse.

Este evident că în perioada de război militarul, omul, care își apără Patria, nu este o mașină pentru uciderea altor oameni, ci este  omul care își îndeplinește datoria. De aceea este foarte important, ca starea morală a militarilor să corespundă aceste misiuni înalte. Noi știm că nu întotdeauna se întâmplă întocmai, iar încrâncenarea, care apare în timpul conflictului militar, submină, surpă baza morală a personalității umane. Noi știm că multe crime și diverse acțiuni neîndreptățite se produc de pe urma cruzimii, încrâncenării.

Toate acestea nu trebuie să existe nici în timp de război, deși fiecare înțelege cât este de greu să te ții în frâu în perioada conflictelor… Pentru ca omul să rămână om în epicentrul conflictului militar, este nevoie de o forță interioară extrem de mare, trebuie să fie convingeri clare, care ar trebui să fie nu doar convingeri raționale și conștientizate, dar care s-ar îmbina cu voința și faptele persoanei în cauză. Din aceste considerente, azi noi începem să conlucrăm foarte strâns cu Forțele armate. Deja 120 de slujitori ai bisericii, care sunt în state, lucrează în cadrul Forțelor armate.

Am revenit recent din Kaliningrad (eparhia pe care o conduc până acum). Acolo am comunicat cu  conducători militari și cu clerici din regiunea Kaliningrad, care în state activează în Forțele armate. După numărul acestor preoți în state această regiune este pe primul loc: 4 preoți la moment, doi se pregătesc. Am discutat cu șefi militari, cu conducătorul Flotei Baltice – este aprecierea pozitivă fără echivoc a acestei experiențe. Este o poziție, dictată de analiza concretă a situației.

Am avut discuții cu înșiși slujitorii bisericii. Bineînțeles, sunt oameni curajoși, ei sunt nevoiți să facă totul. Ei împărtășesc greutățile cotidiene cu militarii, sunt puși în situația să sară cu parașuta, să fie la manevre, să împărtășească greutățile vieții militare. Dar nimeni nu se plânge de propria soartă, deoarece aproape cu toții au fost legați în trecut de Forțele armate.

Din aceste considerente noi trebuie să adoptăm documentul, care va ajuta la reglementarea relațiilor dintre Biserică și Forțele armate cu privire la clerul inclus în state, care azi este chemat în armata și flota noastră.

Luând în considerare că azi avem timp destul de limitat, vă rog foarte mult să vorbiți pe scurt, să formulați rapid amendamentele, propunerile voastre, ca redactarea textelor, or azi la ordinea zilei este revizuirea a două texte, să treacă foarte dinamic. Aș vrea ca tuturor să doresc succese.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii