Antonescu: Deciziile privind Constituţia nu le iau în funcţie de ce spune Biserica Ortodoxă VIDEO

Antonescu: Deciziile privind Constituţia nu le iau în funcţie de ce spune Biserica Ortodoxă VIDEO

09 iun 2013, 11:34 | RTV.net

Președintele PNL Crin Antonescu a declarat că deși a votat pentru introducerea unei prevederi în noua Constituție, prin care familia reprezintă uniunea dintre un bărbat și o femeie, deciziile în Constituţie nu le va lua în funcţie de ce spune Biserica Ortodoxă Română.

Presedintele PNL Crin Antonescu

Preşedintele PNL Crin Antonescu
Foto: România TV
 
 
 

Crin Antonescu a susţinut că are loc o revizuire masivă a Constituției, după ce s-a constatat că anumite drepturi nu erau în Legea fundamentală, deși ar fi trebuit prevăzute. „S-au făcut amendamente, printre care unul, absolut corect, legat de ceea ce trebuie să facă statul împotriva discriminării. Nu s-a avut în vedere în 1991, deşi era firesc, ca în Constituție să fie inclusă și orientarea sexuală”, a declarat Crin Antonescu, la Digi 24.

El a explicat că, în acest context, colegii săi au fost de acord ca orientarea sexuală să fie trecută printre criteriile fundamentale pentru a nu fi discriminat, dar a reiterat faptul că nu este de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi cu adopţia. Totuşi, Antonescu a ţinut să sublinieze că Biserica Ortodoxă Română nu va avea un cuvânt decisiv de spus în privinţa Constituţiei.

„Eu respect Biserica Ortodoxă Română, sunt membru al acestei biserici, dar deciziile la Constituţie nu le iau în funcţie de ce spune Biserica Ortodoxă. Evident, iau act. Există poziţii ale Bisericii Ortodoxe cu care nu am fost de acord. Eu socotesc că nu e deloc preocuparea statului ce orientare şi ce comportament, din punct de vedere intim, trebuie să aibă cetăţenii, dar trebuie să fie preocuparea statului să reglementeze, să protejeze şi să garanteze nişte drepturi ale familiei”, a punctat Antonescu.

Liderul USL a precizat că, în opinia sa „matricea” familiei este bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, însă nu a respins ideea legiferării parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex. „Pot exista cupluri care îşi desfăşoară viaţa, care convieţuiesc, dar nu în forma familiei”, a punctat Antonescu, adăugând, totuşi, că nu poate fi de acord cu problema adopţiei în cazul cuplurilor formate din parteneri de acelaşi sex.

Preşedintele PNL a precizat că în situaţia în care se va cere legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex va exista o reacţie puternică din partea societăţii româneşti.

„Atrag însă atenţia că la pasul următor, deci în momentul în care se va cere legalizarea căsătoriei, dacă acum Constituţia nu îngrădeşte acest lucru, legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, adopţia unor copii de către aceste cupluri, va exista o reacţie puternică, masivă, nu doar din partea BOR – care are obligaţia de a face chestiunea asta – dar cred din partea unei bune părţi a societăţii. Pentru că una e să respecţi alegerea cuiva în intimitate, şi alta este să-i accepţi pretenţia de a-ţi anula un model de societate şi un model de natură cultural şi istoric până la urmă ţinând de identitatea acestei naţiuni”, a mai argumentat Antonescu.

 

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/crin-antonescu-deciziile-la-constitutie-nu-le-iau-in-functie-de-ce-spune-biserica-ortodoxa-video_83507.html#ixzz2VitFLhYl