APEL UMANITAR!

APEL UMANITAR

 

ILIE-ANTON s-a născut pe 6 octombrie 2009, cu o curiozitate enormă faţă de viaţă.

P1170511

 

Curiozitatea lui a îmbrăţişat preocupările distincte ale părinţilor: mama, Raluca-Mihaela, este filolog, iar tatăl, Florin, este inginer. Aşa că Iliuţă, cum îi zic apropiaţii, a găsit poezie şi în flori, şi în turnurile de termocentrale. Se minunează şi de razele soarelui, şi de excavatoare şi tractoare, este pasionat şi de poveşti şi dansuri, dar şi construieşte diverse maşinării şi clădiri din cuburi şi din tot ce-i pică în mână. E şi artist, şi meşter.

 

Timp de 3 ani şi 8 luni cu asta s-a ocupat: cu minunatul, cu meşteritul, cu tot ce face din copilărie partea cea mai frumoasă a vieţii. A crescut înconjurat de dragoste şi de atenţie. Şi a învăţat, la rândul lui, să le ofere. Nu a avut probleme medicale importante, până şi banalele viroze ale vârstei fiind tratate uşor, mereu conform indicaţiei pediatrului.

La începutul lunii mai, într-o noapte, Iliuţa s-a plâns de dureri puternice la genunchiul stâng. Nu avea niciun alt simptom. Părinţii l-au dus chiar atunci, noaptea, la ortopedie. I s-a făcut o radiografie, iar diagnosticul a fost sinovită (inflamaţia unor membrane), prin urmare a primit tratament cu antiinflamatoare (Nurofen) şi repaus 7 zile. În ziua respectivă, Iliuţă făcuse ceva efort pedalând la o maşinuţă. Tratamentul a fost aplicat, iar dupa 7 zile Iliuţă a redevenit sportiv.

La începutul lunii iunie a avut loc o noapte identică: durere de genunchi (dreptul, de data aceasta), fără febră, din nou mers noaptea la ortopedie, din nou radiografie. Acelaşi diagnostic, sinovită, acelaşi tratament, antiinflamatoare şi 7 zile de repaus, aceeaşi cauză: efort prea mare, de data aceasta cauzat de pedalatul la bicicletă.

După ce au trecut aceste zile de repaus, Iliuţă a plecat la munte cu familia lui. În săptămâna de concediu s-a jucat, a fost vesel, dar parca mai obosit – tati trebuia să-l ducă în spate mai des decât de obicei.

Pe 25 iunie s-au întors din concediu. Pe 27, Ilie a făcut febră şi a reapărut durerea de genunchi, la piciorul drept. Evita să meargă. Pe 28 dimineaţa, părinţii au mers cu el la spital, la Regina Maria. Banalele analize de sânge l-au indicat drept suspect de leucemie şi au fost trimşi la Spitalul Fundeni, unde i s-au făcut analize amănunţite, frotiu şi puncţie, care confirmă diagnosticul:

Leucemie acută mieloblastică, tip M5 FAB.

La Fundeni se află şi acum, sub îngrijirea d-nei dr. Anca Coliţă. Iliuţă a început chimioterapia pe 1 iulie.

Mănâncă puţin – legume fierte, pilaf, biscuiţi, fără carne, fără zahăr şi produse derivate… Când febra scade, este activ, se joacă cu mami si intreaba cand se vor intoarce acasa la tati.

Pe patul de spital se uita la desenele animate preferate. Când a văzut cum Pinocchio merge la şcoală, i-a spus mamei: „Vreau să merg şi eu la şcoală, să învăţ să scriu şi să citesc”.

Şi va merge!

Tratamentul leucemiei este lung, agresiv şi costisitor. Şi, din păcate, dureros. După această primă cură de citostatice – o cură lungă! – urmează câteva analize care să indice răspunsul la tratament. Un examen de măduvă va arăta dacă citostaticele sunt suficiente (şi medicul curant crede că nu vor fi) sau este nevoie de un transplant de măduvă de la donator, o operaţie dificilă şi foarte scumpă, dar care poate salva viaţa micului Ilie. Pe 20 iulie, chiar de ziua numelui, are loc examenul de măduvă.

În ultima zi petrecută la munte, Iliuţă s-a plimbat pe lângă lacul Mănăstirii Caraiman. Ajuns pe pod, a aruncat un bănuţ în apă şi şi-a pus o dorinţă. „Vreau să fim mereu împreună!”, le-a spus părinţilor.

Dorinţele nu se îndeplinesc doar printr-un bănuţ aruncat în apă. Dorinţele se îndeplinesc când mulţi oameni cu suflet mare îşi unesc puterile, gândurile şi rugăciunile.

Iliuţă are nevoie de noi, ca să vadă şi să meşterească tot alte minuni. Şi noi avem nevoie de el, avem nevoie să ne arate frumuseţea pe care numai un copil o poate găsi în cele mai anoste obiecte. Avem nevoie de un copil învingător care să ne arate ce înseamnă să crezi, să iubeşti viaţa şi să lupţi.

TREBUIE SA-L AJUTAM !!!

Conturile in care puteti face donatiile :

UniCredit Tiriac Bank
RO54BACX0000000816605000 pentru RON
RO27BACX0000000816605001 pentru Euro
Swift: BACXROBU
Titular: Florin Nedea

PayPal:  ilie.anton09@gmail.com

Un comentariu la „APEL UMANITAR!

  1. Mihaela

    Multumim foarte mult pentru anunt! Cu ajutorul lui Dumnezeu, Iliuta, va pleca maine in Italia, unde va continua tratamentul si va face trasplantul de maduva. Pentru asta, va trebui ca parintii lui Iliuta sa obtina in cateva saptamani rezidenta in Italia, ceea ce va fi destul de greu, dar speram sa se rezolve tot cu ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului, cum au fost toate pana acum. Eu sunt matusa lui Iliuta. Doamne ajuta!

Comentariile sunt închise.