Archevêque André de Novo-Diviyévo: La vie orthodoxe – ARHIEPISCOPUL ANDREI DE NOVO-DIVEEVO: VIAŢA ORTODOXĂ

Archevêque André de Novo-Diviyévo: La vie orthodoxe

L’orthodoxie n’est pas seulement un rituel, ou une croyance, ou un modèle de comportement, ou toute autre chose qu’un homme peut posséder, pensant qu’il est de ce fait un chrétien, et tout en étant encore spirituellement mort. Il s’agit plutôt d’une réalité élémentaire, ou d’un pouvoir, qui transforme un homme et lui donne la force de vivre dans les conditions les plus difficiles et les plus douloureuses, et qui le prépare à partir en paix dans la vie éternelle.

L’essence de la vraie vie orthodoxe est la piété, qui est, selon la définition de Saint Nectaire d’Optino, fondée sur l’étymologie du mot, „garder ce qui appartient à Dieu avec honneur”. Cette doctrine est plus profonde que la simple doctrine juste, elle est l’entrée de Dieu dans tous les aspects de la vie.

Une telle attitude produit la manière orthodoxe de vivre qui n’est pas seulement faite de coutumes extérieures, ou d’un comportement qui caractérise les chrétiens orthodoxes, mais de l’ensemble de la lutte spirituelle consciente de l’homme pour qui l’Eglise et ses lois sont au centre de tout ce qu’il fait et pense.

L’expérience consciente partagée de ce mode de vie, centrée sur les offices divins journaliers, produit la véritable communauté orthodoxe, avec son sentiment de légèreté, de joie et de quiétude intérieure.

Version française Claude Lopez-Ginisty
d’après
http://dormitionorthodoxchurch.org/blog-cats/orthodox-christian-life/

Un comentariu la „Archevêque André de Novo-Diviyévo: La vie orthodoxe – ARHIEPISCOPUL ANDREI DE NOVO-DIVEEVO: VIAŢA ORTODOXĂ”

  1. Ortodoxia nu este doar un ritual sau o credinţă sau un model de comportament, sau orice altceva pe care un om poate să le posede, crezând că este, prin urmare, un creştin, şi totuşi să fie încă mort spiritual . Este mai degrabă o realitate de bază, sau o putere care transformă un om şi îi dă puterea de a trăi în conformitate cu cele dificile şi dureroase, şi il pregăteşte să plece în pace în viaţă veşnică. Esenţa adevăratei vieti ortodoxe, este evlavia ,care este definita, de Sfântul Nectarie din Optina , bazat pe etimologia cuvântului, „să păstreze ceea ce aparţine lui Dumnezeu cu onoare”Această doctrină este mai adâncă decât doctrina simpla, este intrarea lui Dumnezeu în toate aspectele vieţii. O astfel de atitudine produce modul ortodox de viaţă care nu este numai exterior făcut la comandă sau comportamentul care caracterizează creştinii ortodocşi, dar si intraga lupta spirituala ,conştienta a omului, pentru care Biserica şi legile sunt esenţiale ,pentru tot ceea ce face şi crede.Experienţa conştienta a acestui stil de viata comuna, centrat pe serviciu divin de zi cu zi, produce cu adevărat comunitatea ortodoxă, cu simţul său de strălucire, bucurie şi pace interioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: