https://acvila30.ro/2012/02/04/arhiepiscopul-ieronim-la-egumenul-efrem/
Arhiepiscopul Ieronim al Atenei şi a toată Elada:
„De ce un astfel de tratament inegal faţă de Biserică?”
Miercuri, 29 februarie 2012
Împotriva conducerii ministerelor ţării, care nu pot să se pună de acord ca activitatea Bisericii să se poată dezvolta, dar şi împotriva celor ce tratează Biserica ca pe „un organism de categoria a doua şi a treia” s-a dezlănţuit astăzi dimineaţă Arhiepiscopul Ieronim.
La prima întâlnire de lucru pe care a organizat-o Secretariatul General pentru Culte din cadrul Ministerului Educaţiei, Învăţământului Continuu şi Cultelor cu tema: „Statul şi Biserica: Relaţii de colaborare într-o epocă de criză” şi cu participarea preoţilor Sfintei Arhiepiscopii a Atenei, Arhiepiscopul Ieronim, în prezenţa Ministrului, A. Diamantopoulou şi a miniştrilor adjuncţi, s-a referit, printre altele, la importanţa colaborării strânse dintre Biserică şi Stat în beneficiul oamenilor, dar şi al societăţii, în general, „colaborare care devine şi mai imperativă într-o perioadă excepţional de critică pentru ţară”, după cum a menţionat în acest sens.
„Partenerii noştri – a adăugat – urmăresc să ne transforme într-o colonie, atingând în mod brutal demnitatea şi independenţa noastră naţională. Suntem datori să reacţionăm având ca arme principiile şi valorile pe care le-am creat ca popor şi cu voinţa noastră de a înfrunta criza cu curaj şi fermitate”.
În cadrul acestei colaborări, a subliniat Preafericitul, vehicule, precum comisia formată sunt extrem de utile în sensul că ajută să se rezolve orice probleme încă din faşă, în cadrul dialogului calm şi temperat, astfel încât acestea să nu evolueze în crize.
A accentuat că în cadrul dialogului dintre Biserică şi Stat, Biserica îşi menţine mereu liniile sale roşii (sensibile, intangibile – n.tr.).
Preafericitul s-a exprimat extrem de dezamăgit despre colaborarea sa cu cele mai multe ministere, vorbind despre „ o incredibilă birocraţie, dar şi despre o lipsă de înţelegere dintre conducerile politice ale ministerelor şi dintre structurile lor administrative”.
„Când Biserica încearcă să-şi realizeze şi să-şi extindă activitatea sa socială şi de asistenţă, întotdeauna apar brusc tot felul piedici”, a spus.
Şi a continuat: „Nu e posibil ca pentru eliberarea unei autorizaţii de lucru pentru o instituţie filantropică să fie nevoie de mai mult de trei ani, mai ales într-o perioadă în care Biserica încearcă în orice mod să-şi asume lucrarea de asistenţă socială.
„Nu e posibil ca Statul să o priveze în mod consecvent de posibilitatea de a-şi îndeplini activitatea sa socială, mai ales într-o perioadă în care aceasta poate constitui cheia pentru menţinerea coeziunii sociale”, a spus în acest sens.
În sfârşit, cu prilejul proiectului de lege al Ministerului Mediului, Energiei şi Schimbării Climaterice, legat de programul „ΗΛΙΟΣ” -„SOARE”, Preafericitul a semnalat că „nu se poate ca Biserica să fie abordată de către Stat în legătură cu valorificarea propriei averi în cei mai negativi termeni cu putinţă, în contrast cu abordarea eventualilor investitori germani”.
„Se pare că Biserica în ţara noastră, în ciuda contribuţiei ei îndelungate oferite poporului şi naţiunii, este tratată ca un organism de categoria a doua şi a treia”, a încheiat.
Fotografii: Χρήστος Μπόνης
traducere https://acvila30.ro, sursa: romfea.gr
Pingback: PRIMATUL BISERICII ELENE, PREAFERICITUL IERONIM: “NU TREBUIE SĂ INTRĂM ÎN PANICĂ DIN CAUZA GREUTĂŢILOR EXISTENTE” « PELERIN ORTODOX