Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada:
„Îi iubim mai mult pe ruşi, cum
să facem să nu se întâmple asta?”
23 mai 2012
Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada, kyr Ieronimos, cu o zi înainte de vizita sa oficială în Patriarhia Moscovei, a vorbit agenţiilor de ştiri ruseşti RIA Novosti şi ITAR TASS
Romfea.gr prezintă în exclusivitate interviul pe care l-a acordat jurnalistului rus al agenţiilor de ştiri.
„Am vizitat Rusia şi Moscova de multe ori, însă această vizită este deosebită, deoarece merg ca Arhiepiscop împreună cu alţi înaltpreasfinţiţi fraţi”, a spus Arhiepiscopul jurnalistului rus.
„Vizita aceasta este foarte importantă, deoarece toţi iubim Rusia şi legăturile dintre cele două popoare sunt puternice de-a lungul veacurilor. Mergem să confirmăm această prietenie, să facem schimb de opinii şi să luăm câteva hotărâri, dacă este posibil, să ajutăm comunicarea dintre cele două popoare”, a spus.
În legătură cu rolul Bisericii în această epocă de mare criză Arhiepiscopul a spus că scopul primar al Bisericii nu este să facă cantine. „Este în rolul ei. Însă mai înainte de toate trebuie să creeze persoane după modelul lui Hristos. Să creăm modele de viaţă şi desigur să-l ajutăm şi pe celălalt, deoarece nu poate nimeni să devină model al lui Hristos şi să fie în acelaşi timp egoist şi să nu se uite la aproapele său”.
Despre faptul dacă Biserica trebuie să fie pentru sau împotriva Memorandumu-ului, deoarece este o temă care preocupă turma, a spus:
„Toate problemele preocupă Biserica, dar în modul ei propriu. Criza este abordată într-un fel de partidele politice şi altfel de către Biserică. Biserica nu face misiune, dacă nu se interesează de fiecare persoană, de fiecare om. Desigur, are un cuvânt. Dar un cuvânt care vine din iubirea faţă de om. Biserica vine şi dă mesajul persoanei, omului ca să poată să stea demn”.
Despre cum poate Elada să iasă din criza economică:
„Criza este o problemă, o suferinţă în viaţa oamenilor. Însă trebuie să vedem cauzele care au condus la această criză. Criza provine din exploatare, din egoism. Sistemul este condus de persoane. Dacă persoanele sunt bolnave, se va îmbolnăvi şi sistemul. Prin urmare Biserica, şi în mod special Ortodoxia, trebuie să transmită mesajul de respect faţă de persoană”.
În legătură cu întoarcerea Greciei la drahmă:
„Euro sau drahmă, oriunde am rămâne, dacă nu devenim oameni ai lui Hristos, rezultatul va fi acelaşi. Economiştii spun că nu trebuie să ieşim din zona euro, că este mai bine în zona euro. Eu, personal, sunt de acord cu aceasta”.
Despre separarea Bisericii de stat:
„Elada are o mare istorie. Toţi aceşti ani am colaborat cu statul. Durerile ambelor părţi le-am înţeles. Şi mergem împreună până astăzi, uneori cu probleme, alteori fără. Dacă se va găsi un stat, care ne va spune că nu ne vrea, nu vom reacţiona. Noi vom merge mai departe. Patru sute de ani am trăit sub sclavie şi nu am dispărut. Dacă vom fi lăsaţi liberi să hotărâm noi înşine, să ne administrăm proprietăţile noi înşine, nu avem a ne teme de nimic. Mai degrabă statul va pierde. Până şi plata salariilor clerului nu ne-a fost dată ca dar, ci ca despăgubire pentru proprietate. Nu intrăm în panică, nici nu ne temem, ci ne gândim la această ţară, că va fi orfană.”
Despre faptul dacă trebuie să aibă loc Sinodul Panortodox:
„Sinodul Panortodox trebuie să aibă loc, dar nu în grabă, ci după studiu. Patriarhul nostru Ecumenic, care este interesat de unitatea Ortodoxiei, studiază chestiunea din toate părţile. Cele omeneşti există însă peste tot şi trebuie să fie studiate toate cu atenţie şi să fie rezolvate. Personal, cred că trebuie să aibă loc cât mai curând. Nu pentru a rezolva problemele care sunt maturizate, ci pentru a transmite şi mesajul că ortodocşii sunt toţi adunaţi aici”.
Dacă a discutat cu Patriarhia Ecumenică despre vizita sa în Rusia:
„Nu. Suntem independenţi, autocefali. Respectăm, desigur, mai presus de toate şi mai întâi de toate Patriarhia Ecumenică. Nu intervine în viaţa noastră, dar există respectul. Este nevoie de relaţii duhovniceşti cu celelalte Biserici. Dacă există posibilitatea să colaborăm în lucrurile comune”.
Despre relaţia elinilor cu ruşii, kyr Ieronimos a subliniat că în Ortodoxie întotdeauna am avut o preferinţă sentimentală: „Îi iubim mai mult pe ruşi, cum să facem să nu fie aşa?” .
A semnalat în final că o colaborare duhovnicească, dar şi socială între elini şi ruşi va fi foarte utilă pentru popoare.
Traducere: https://acvila30.ro/; sursa: romfea.gr
Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.