ARHIEPISCOPUL IOVAN AL OHRIDEI: CARCERĂ PENTRU CRIMA DE A SLUJI

ARHIEPISCOPUL IOVAN AL OHRIDEI: CARCERĂ PENTRU CRIMA DE A SLUJI

Înaltpreasfinţitul Iovan, Arhiepiscopul Ohridei şi Mitropolit de Skopje, în ziua de 16 ianuarie 2012  a fost transferat de la secţiunea de recepţie în cea mai aspră secţiune a închisorii “Idrizovo” din Macedonia.

Deşi procedura de dezbatere dacă va exista un nou proces sau nu este în desfăşurare, autorităţile penitenciare au decis să îl transfere pe ierarh în această secţiune cu izolare totală, frig şi cele mai aspre tratamente din întreaga închisoare.

Sentinţa Arhiepiscopului a fost de 2 ani şi 6 luni de închisoare ceea ce înseamnă că el ar trebui să primească un tratament semi-deschis. Deşi în această închisoare există condamnaţi la crimă care beneficiază de tratamente preferenţiale, omul Bisericii suferă carceră, pentru vina de a mărturisi credinţa ortodoxă. El a fost acuzat şi condamnat de un tribunal din Macedonia pentru “instigare la ură şi intoleranţă” şi că a slujit Sfânta Liturghie fără acceptul autorităţilor. El a primit interdicţia de a sluji de către autorităţile macedonene, datorită afilierii sale la Biserica Ortodoxă Sârbă.

Reacţiile internaţionale la această încarcerare au fost pe măsură: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul Rusiei au cerut eliberarea imediată a ierarhului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Greceşti a condamnat întemniţarea, “Amnesty Internaţional” l-a numit “un prizonier al conştiinţei”. Revista „The Orthodox World” l-a numit „noul mărturisitor” al veacului 21.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.spc.rs via doxologia.ro

3 comentarii la „ARHIEPISCOPUL IOVAN AL OHRIDEI: CARCERĂ PENTRU CRIMA DE A SLUJI”

  1. acest mitropolit este victima elinismosului, patriotismul grec. grecii, statul si biserica, nu recunosc existenta republicii macedonene, si implicit a unei biserici nationale. sarbii nu au acordat autocefalia concreta pentru macedoneni pentru a nu leza pe greci. de aici schisma, neintelegeri intre frati.
    iar acum condamna intemnitarea ierarhului…

    suna a fariseism

  2. Schisma este în primul rand în sanul Bisericii Sârbe, din Sinodul căreia face parte Arhiepiscopul Jovan şi din care Sinod au plecat ca nişte tâlhari actualii „ierarhi” ai aşa-zisei „Biserici” Macedoniene, care de facto este o parasinagogă de schismatici. Nu stiu de ce-i amestecati pe greci şi-i faceti vinovaţi… Comm-ul dvs. suna mai degraba cel putin a dezinformare şi susţinere a anarhiei provocatoare de schismă!

    1. sustin ca este dreptul macedonenilor de a avea o tara a lor cu numele de Macedonia, nu caraghioslacal de firom, sau cum ii zice cu o Biserica nationala, recunoscuta oficial de Bisericile ortodoxe surori

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: