Arhimandritul Zaharia Zaharou revine în România

Arhimandritul Zaharia Zaharou revine în România

Arhimandritul Zaharia Zaharou, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Maldon-Essex, Anglia, va conferenţia duminică, 2 noiembrie, şi luni, 3 noiembrie, în Bucureşti, pe teme dedicate Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii), informează “Ziarul Lumina”.

 

„Cu prilejul unei întâlniri cu preoţii din Protopopiatul Sector 3 Capitală, la propunerea Părintelui Patriarh Daniel, pe care a făcut-o anul trecut cu ocazia unei alte vizite în România, şi la invitaţia ASCOR, arhimandritul Zaharia Zaharou vine acum la Bucureşti. Întrucât părintele Zaharia soseşte în România sâmbătă seara, am dorit să organizăm un eveniment mai amplu, şi anume duminică, 2 noiembrie, va participa la Sfânta Liturghie de la Paraclisul universitar «Sfântul Nicolae» – Ghica, apoi, de la ora 18:00, va susţine o conferinţă în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, intitulată «Zdrobirea inimii şi lacrimile -hrana sufletului». Deoarece arhimandritul Zaharia Zaharou este unul dintre ucenicii direcţi ai părintelui Sofronie Saharov şi unul dintre duhovnicii de marcă ai Mănăstirii «Sfântul Ioan Botezătorul» din Maldon-Essex, luni, 3 noiembrie, va susţine o nouă conferinţă, intitulată «Zidirea templului lui Dumnezeu înlăuntrul nostru şi înlăuntrul aproapelui nostru». Conferinţa are loc la ora 10:00, în sala de conferinţe a Protoieriei Sector 3 Capitală, şi vor participa preoţii din cadrul protoieriei noastre“, a precizat pr. Vasile Gavrilă, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală.

 

Luni, 3 noiembrie, de ora 18:00, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, arhimandritul Zaharia Zaharou îşi va lansa volumul „Omul cel tainic al inimii“, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

 

– See more at: http://basilica.ro

Parintele ArhimandritZaharia Zaharou este unul dintre cei mai profunzi traitori si marturisitori contemporani ai credintei ortodoxe. Este ucenicul Parintelui Sofronie Saharov care, la randul sau, a fost ucenic al Sfantului Siluan Athonitul. In prezent, parintele Zaharia este duhovnic in manastirea intemeiata de Parintele Sofronie, Sfantul Ioan Botezatorul din Essex, Anglia.

Parintele Zaharia de la Essex s-a nacut si a crescut in Cipru, in sanul unei familii ortodoxe. Ca tanar, parintele Zaharia a parasit Ciprul pentru a studia Chimia la Londra. Inainte de finalizarea studiilor, a devenit un apropiat al parintelui Sofronie si al Manastirii Sfantul Ioan Botezatorul. Parintele Zaharia a ales sa abandoneze studiile in Chimie, preferand sa raspunda chemarii lui Dumnezeu prin urmarea caii monahale.

Parintele Zaharia Zaharou

Batranul Sofronie l-a trimis pe parintele Zaharia sa studieze Teologia in cadrul Institutului Sfantul Serghie din Paris, unde a petrecut cinci ani, iar apoi a mers la Tesalonic, pentru inca un an, unde a obtinut un doilea titlu stiintific. Lucrarea sa de doctorat, intitulata „Hristos, Calea si Viata noastra”, a fost scrisa sub indrumarea renumitului teolog grec George Mantzaridis.

Parintele Zaharia vorbeste fluent limbile greaca, rusa, franceza si engleza. A tradus alaturi de parintele Sofronie numeroase carti din limba rusa in limba greaca. Acesta este, de semenea, autor al lucrarii „Largiti si voi inimile voastre!” si „Omul tainic al inimii: Cultivarea inimii in Antropologia Ortodoxa”, care s-au bucurat de un real succes in lumea ortodoxa.

Parintele Zaharia Zaharou

A sutinut conferinte legate de teologia Sfantului Siluan Athonitul si Cuviosul Sofronie. A conferentiat la Institutul Sfantul Ioan Damaschin al Universitatii Balamand din Tripoli, Liban, ca de altfel si la Cambridge, in Anglia, in Finlanda, Grecia, Romania si Bulgaria. Parintele Zaharia a fost primul invitat care a deschis seria de conferinte inchinate Sfantului Siluan si Batranului Sofronie in lumea anglofona in cadrul Manastirii Sfantul Tihon in septembrie 1997.

Parintele Zaharia de la Essex a vorbit clerului in conferinte in cadrul Arhidiocezei Antiohiene pastorita de Episcopul Vasile de Wichita in 2001 si 2007. A fost invitat al Manastirii Vatoped sa participe la prima Consferinta Internationala, tinuta in Atena, in octombrie 2007, inchinata exclusiv vietii si operei Parintelui Sofronie de la Essex.

In Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul parintele Zaharia traieste potrivit cu vocatia sa principala, aceea de monah, numarandu-se intre duhovnicii care slujesc cu smerenie si dragoste binevestirii cuvantului lui Dumnezeu vietuitorilor si vizitatorilor.

Parintele Zaharia Zaharou

In scrierile si in cuvantarile sale, parintele Zaharia Zaharou ii sintetizeaza in mod autentic si viu, atat pe Sfantul Siluan, cat si pe duhovnicul sau, Parintele Sofronie de la Essex, dezvaluind cele mai profunde aspecte ale vietii duhovnicesti.

Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: