Acasă > ECUMENISM > ASSISI ŞI VOLOS: SĂRBĂTORIRI ECUMENISTE PARALELE

ASSISI ŞI VOLOS: SĂRBĂTORIRI ECUMENISTE PARALELE

30/10/11

ASSISI ŞI VOLOS: SĂRBĂTORIRI ECUMENISTE PARALELE

O manifestare simultană a ecumenismului fanariot la nivel teoretic şi practic a avut loc în ultimele zile ale lunii octombrie. În timp ce Patriarhul Bartolomeu se ruga la Assisi împreună cu papa, cu tot felul de protestanţi, monofiziţi şi cu cei de alte religii, în Volos era premiat unul din cei mai importanţi promotori ai ecumenismului fanariot, Mitropolitul de Pergam, Ioannis (Zizioulas). Mitropolitul de Pergam este preşedintele celor mai importante comisii de diverse dialoguri, pe care le desfăşoară Patriarhia Ecumenică cu „bisericile surori” ale romano-catolicilor şi protestanţilor, mai bine zis ale ereticilor catolici şi protestanţi. S-au adunat deci în cunoscuta Academie anti-patristică (patro-mahă) din Volos toţi cunoscuţii clerici şi teologi inovatori şi ecumenişti la o manifestare prilejuită de premierea Mitropolitului de Pergam.
Acolo, Mitropolitul locului, promotorul „renaşterii” liturgice şi grădinarul viei „teologiei postpatristice” şi celălalt mitropolit profesor, care cu multă uşurinţă separă Nedespărţita Biserică în două şi o uneşte din nou pentru a evita inevitabila mustrare sinodală a părerilor lui eclesiologice. Acolo şi conferenţiarul despre actuala oră de religie – cu caracter general şi sincretist – şi numai cu noţiuni de catehism nu. Acolo şi profesorii tesaloniceni, care au reuşit în decurs de câţiva ani să transforme Facultatea de Teologie din capitala de nord într-un spaţiu ecumenist.
În acelaşi timp, Patriarhul Bartolomeu, încă mirosind a tămâie atonită, la câteva zile după vizita sa în Athos, s-a grăbit să răspundă invitaţiei papei. Acolo, la Assisi, s-a rugat împreună cu catolicii, protestanţii, monofiziţii, evreii, budiştii şi tot felul de credincioşi şi necredincioşi. Oare cărui dumnezeu? Şi astfel a amestecat mireasma de tămâie atonită cu fumurile slujbelor inter-religioase pe care le-a urmărit cu atenţie.

Fanar – Volos – Assisi sunt, din păcate, atât de aproape. Sunt însă la kilometri distanţă de Ortodoxia patristică şi ascetică!

(traducere : Frăţia Ortodoxă Misionară « Sfinţii Trei Noi Ierarhi », sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/10/blog-post_5577.html)

Categories: ECUMENISM Tags: