Atât valorează o familie şi un neam, cât a înţeles din Evanghelie

Atât valorează o familie şi un neam, cât a înţeles din Evanghelie

Dacă ne între­băm acum unii pe alţii câţi am citit astăzi măcar o pagi­nă din Evanghelie, ne ascundem mâinile pe sub masă. A ajuns Evanghelia lui Hristos să fie ultima carte, ultima carte. Citim cursuri, referate, ziare, reviste, citim texte, citim mail-uri, citim sms-uri, citim… nici nu mai ştiu ce citim – firme de maşini. Iar Evanghelia lui Hristos stă în praf! Stă în praf pentru că suntem praf.

Încercaţi să depăşiţi unele prejudecăţi şi să înţelegeţi că, uneori, în spatele unor lucruri de genul acesta, se ascunde cuvântul Evangheliei la fel de plenar ca în Evanghelia însăşi, pe care, de fapt, o ţineţi pe raft şi care se prăfuieşte de neumblat la ea. Că, dacă ne între­băm acum unii pe alţii câţi am citit astăzi măcar o pagi­nă din Evanghelie, ne ascundem mâinile pe sub masă. A ajuns Evanghelia lui Hristos să fie ultima carte, ultima carte. Citim cursuri, referate, ziare, reviste, citim texte, citim mail-uri, citim sms-uri, citim… nici nu mai ştiu ce citim – firme de maşini. Iar Evanghelia lui Hristos stă în praf! Stă în praf pentru că suntem praf.

Atât valorează o familie şi un neam, cât a înţeles din Evanghelie. Asta este măsura unei familii. Acum, sigur că nu trebuie nici cu asta să exagerăm… Vine doamna de la serviciu cu două genţi şi fratele o întâmpină în uşă: Soro, după cuvântul psalmistului te întâmpin. Tu binecuvânta­tă fiind… Să fim serioşi! Când Sfântul Apostol Pavel ne spune să vorbim în cuvinte duhovniceşti, în psalmi, nu ne spune să nu punem mâna pe sacoşele doamnei care urcă treptele. Cuvântul duhovnicesc trebuie să nască ges­tul duhovnicesc. Din nefericire, gesturile noastre intime din familie sunt de adâncă nepăsare şi orice creştinism schiţăm, îl schiţăm de pomană.

(Preot Conf. Dr. Constantin Necula, Creștinism de vacanță, Editura Agnos, Sibiu, 2011, pp. 40-41)

http://www.doxologia.ro/