ATENŢIE LA BIBLIILE DĂRUITE PE STRADĂ

Astăzi, în Piața Voievozilor, se împărțeau pliante electorale și, separat… biblii. Într-un cort amenajat, oameni cu tricolorul pe ei serbau, cică, zilele bibliei – și făceau propagandă pentru o campanie națională de citire a cărții sfinte. Aparent, nimic rău. Lăudabil chiar, dacă scopul n-ar fi unul pătat.
Până acum ceva timp, cărțile sectanților, în general, nu aveau Sfânta Cruce pe copertă. Pentru că, între noi fie vorba – nu cred în ea. Cum, însă, la ortodocși, crucea înseamnă Viață, Speranță, Mântuire, domnii s-au modernizat și au considerat că vor atrage mai mulți în capcană, dacă vor copia design-ul. Dintre două biblii care arată la fel, dacă una costă măcar 50 de lei și cealaltă e gratis… nu-ți vine să alegi promoția? Ba da. Numai că, chiar dacă înfățișarea e aceeași, conținutul diferă.
M-am apropiat de lumea cea veselă și am întrebat dacă ceea ce-mi întindeau, ademenitor, este o biblie ortodoxăToate bibliile sunt la fel!, mi s-a răspuns, zâmbind. Am aflat, scotocind pe google, că inițiativa de a serba o asemenea zi, cu scopul de a introduce o biblie-păcălici în casele oamenilor este a Uniunii Baptiste din România.
Până la urmă, prea puțin contează cui aparține. Important e că nu ne aparține nouă, creștinilor ortodocși, dar că suntem făcuți să credem contrariul. Lumea care se înghesuia ca la plăcinte era mulțumită doar pentru faptul că a obținut ceva gratis. Totuși, nu cred că impactul ar fi fost același, dacă pe cort, pe lângă restul detaliilor, scria mare și cuvântul baptist. Nu cred că lumea ar fi fost dispusă ca, în schimbul unei cărți, să răspundă la întrebări dintr-un chestionar și să-și dea inclusivdate personale.

Nu arunc cu pietre în sectanți. Dar, mă deranjează minciuna lor și o acuz, la fel cum fac, de atâtea ori, și în cazul celor de o credință cu mine. Biblia este, într-adevăr, doar una. Dar traducerile și interpretările diferă, iar baptiștii, ca și cei din alte secte, schimbă unele cuvinte/ paragrafe/ idei, după le pică lor mai bine. De la lucruri mărunte [ei nu zic nicăieri preoți (ci bătrâni), nici nu pronunță Duhul Sfânt], până la descoperirea faptului ca Psalmul 50 e altceva și până la aspecte mai grave.

Cea mai mare consolare, gândindu-mă la toți cei care au luat biblii moca, se bazează pe un defect de-al nostru și pe un mare păcat. Citim puțin, din ce în ce mai puțin, iar Biblia este, de multe ori, element de decor în casele noastre. În cazul ăsta, poate nu i-o apuca pe oameni fix acum cititul…

Sursa: aici

Un comentariu la „ATENŢIE LA BIBLIILE DĂRUITE PE STRADĂ

Comentariile sunt închise.