BISERICA ELADEI: A TRECUT LA CELE VEŞNICE MITROPOLITUL SERGHIE DE GREVENA (update cu traducerea in romana)

grebebon

A adormit în Domnul

 Mitropolitul Serghie de Grevena

 

Joi, 10 iulie 2014

Autor: Emilios Polyghenis

 

A adormit în Domnul joi, 10 iulie, Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Grevena, kyr Serghie.

Menţionăm că răposatul Mitropolit Serghie a avut un accident de circulaţie in timp ce mergea la Atena, ca sa ia parte la intrunirea Sfantului Sinod al Ierarhiei Bisericii Eladei din februarie, în urmă căruia a fost operat şi internat la Spitalul Militar nr. 424.

Recent, Mitropolitul de Grevena a fost internat la secţia de terapie intensivă cu probleme de respiraţie.

Slujba de înmormântare a răposatului Mitropolit Serghie va fi oficiată sâmbătă, 12 iulie, în Catedrala Mitropolitană din Grevena.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήταν να οριστεί Τοποτηρητής ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος δεν απεδέχθει την πρόταση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και γιατί είναι Τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος.

Merită semnalat că dorinţa Arhiepiscopului Atenei şi al întregii Elade, kyr Ieronim,  a fost să-l numească Locţiitor pe Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Stagon şi Meteore, kyr Serafim, care insa nu a acceptat propunerea din cauza unor obligaţii asumate şi deoarece este Locţiitor în Sfânta Mitropolie de Elassona. 

În sfârşit, potrivit informaţiilor, Locţiitor în Sfânta Mitropolie de Grevena a devenit Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Kastoria, kyr Serafim.

Câteva cuvinte despre răposatul Mitropolit de Grevena.

Răposatul Mitropolit de Grevena s-a născut la Pireu în 1934.

A absolvit Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena în 1958.

A fost hirotonit diacon pe 3 martie 1955 şi preot – pe 25 ianuarie 1959.

A slujit ca predicator în armata elenă (1957-1958) şi ca preot paroh al bisericii Sfinţilor Constantin şi Elena din Pireu (1968-1976).

De asemenea, a slujit drept consilier de egumen al Sfintei Mănăstiri a Adormirii Maicii Domnului Penteli (1974-1976) şi în biroul particular al Arhiepiscopului Atenei, kyr Serafim.

A fost ales Mitropolit de Grevena pe 13 august 1976.[1][2] Aavutactivitatefilantropică, socială şipredicatorială.   

A supravegheat inventarierea codicelor Sfintei Mănăstiri a Cuviosului Nicanor din Zavorda si s-a îngrijit de protejarea manuscriselor şi a relicvelor mănăstirii.

A colaborat la scrierea şi publicarea unor Sfinte Slujbe ale Sfinţilor locali, a istoriei Bisericii Grevenelor şi a Sfintei Mănăstiri din Zavorda.

 

SFÂNTUL SINOD DESPRE ADORMIREA ÎN DOMNUL A MITROPOLITULUI DE GREVENA

 

Biserica Eladei anunţă cu profundă emoţie trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitului Mitropolit de Grevena, kyr Serghie.

Ierarhul a trecut la Domnul la vârsta de 80 de ani.

Răposatul Mitropolit de Grevena, kyr Serghie (Sigalas), s-a născut în 1934 la Pireu. A studiat Teologia la Universitatea din Atena.

A fost hirotonit diacon în 1955 şi preot în 1959. A slujit ca predicator în armata din Elassona şi ca preot paroh al bisericii Sfântului Constantin din Pireu.

De asemenea, a slujit în Sfânta Arhiepiscopie a Atenei şi în biroul particular al răposatului Arhiepiscop al Atenei, Serafim.

A fost ales Mitropolit de Grevena în 1976. A refăcut din temelii Mănăstirea istorică Zavorda (a Sfântului Nicanor).

A fost premiat de către Academia Atenei pentru editarea Arhivelor istorice ale Sfintei Mitropolii de Grevena.

Slujba de înmormântare a răposatului Mitropolit de Grevena a fost oficiată în Sfânta Catedrală Mitropolitană a Sfântului Ahile – Bunavestire din Grevena, sâmbătă, 12 iulie, la ora 12.00, şi a fost prezidată de Preafericitul Arhiepiscop al Atenei şi al întregii Elade, kyr Ieronim, cu participarea Mitropoliţilor Bisericii Eladei.

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.