Biserica mobilă de la Mănăstirea Optina (FOTOGRAFII)

Biserica mobilă de la Mănăstirea Optina

Monahii de la Mănăstirea Optina folosesc o biserică mobilă atunci când muncesc pe terenurile mănăstirii.

Deoarece Mănăstirea Optina deține terenuri agricole la mare distanță de vatră, a fost construită o biserică mobilă pentru ca monahii ce au ascultare la diferite activități agricole (și pleacă pentru perioade mari din mănăstire), să nu neglijeze îndatoririle liturgice.

Trapeza mănăstirii este aprovizionată cu fructe și legume produse pe propriile terenuri.

Monahii cultivă cartofi, varză, sfeclă, dovleac, morcovi, ceapă, usturoi, castraveți, roșii și fasole. Înafară de acestea, de pe terenurile ce aparțin mănăstirii se recoltează anual grâu, orz, ovăz, precum și culturi plantate special pentru miere.

Biserica mobilă a fost construită în 2006, și are ca bază o platformă a unei caravane militare mobile pe care a fost sudat un cadru de fier. Biserica este de lemn, de culoare maro deschis, iar pe acoperiș prezintă o mică turlă sub forma de bulb de ceapă, specifică bisericilor rusești.

Acum, biserica mobilă este transportată pe câmp cu ajutorul unui tractor în timpul lucrărilor agricole, transformându-se într-un centru spiritual pentru monahii și pentru pelerini.

Biserica este mică, 9,56 metri în lungime și 3,57 metri în lățime. În ciuda dimensiunilor mici, în ea încap până la 30 de credincioși, iar în altar au loc până la 4-5 clerici, inclusiv diaconi.

În biserica mobilă se oficiază slujbele zilnice (Vecernie, Utrenie, Ceasuri și Sfânta Liturghie), și de asemenea monahii se mărturisesc și împărtășesc.

Biserica a primit hramul Izvorul Tămăduirii datorită faptului că ziua praznicului, Vineri din Săptămâna Luminată, coincide de obicei cu ziua când încep muncile câmpului.Al doilea hram al bisericii mobile este la sfârșitul sezonului agricol, pe 15 octombrie, când este prăznuită Icoana Maicii Somnului „Sporitoarea grânelor”. Astfel, întregul sezon agricol începe și se termină cu sărbători închinate Maicii Domnului.

Traducere şi adaptare: Mihai-Alex Olteanu ( http://www.johnsanidopoulos.com) pentru doxologia.ro