Biserica Ortodoxă a intrat în Perioada Octoihului

Biserica Ortodoxă a intrat în Perioada Octoihului

*

Biserica Ortodoxă a intrat în Perioada Octoihului

 
 
Credincioşii ortodocşi au intrat de astăzi, 10 iunie 2012, în cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, Octoihul. Aceasta este, pe lângă Triod şi Penticostar, una din cele trei perioade ale Anului Bisericesc. Perioada Octoihului începe cu Duminica de astăzi şi se încheie cu Duminica Vameşului şi Fariseului.

Perioadele anului eclezial depind de data la care prăznuim Sfintele Paşti în anul în curs şi în cel următor. Astfel, Penticostarul ţine de la Praznicul Învierii şi până la Odovania Praznicului Rusaliilor, Octoihul de la Duminica Tuturor Sfinţilor şi până la Duminica Vameşului şi Fariseului, atunci când începe perioada Triodului. Toate au caracteristici liturgice şi tipiconale speciale, marcând, fiecare în mod specific, accentele teologice ale timpului sacru bisericesc.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului: „Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc, ea variind în funcţie de data Paştelui din doi ani consecutivi, din anul acesta şi din anul următor. Numărul duminicilor poate varia de la 28 până la 38. Perioada aceasta este rânduită după cartea care i-a şi dat numele. Cântările sunt rânduite pe cele opt glasuri, fiecare săptămână având un glas special. Tot cu Duminica I după Rusalii începe şi numerotarea Voscresnelor, adică acele cântări care sunt inspirate din cele 11 Evanghelii ale Învierii, rânduite la Slujbele Utreniilor noastre”.

A doua duminică a Octoihului este închinată, în calendarul Bisericii noastre, Sfinţilor Români.

Sursa: basilica.ro

Un comentariu la „Biserica Ortodoxă a intrat în Perioada Octoihului”

  1. Domnul cel iubitor de oameni asteapta cu rabdare si dragoste parinteasca la usa sufletului nostru si bate,poftindu-ne in Biserica Sa Cea Una Sfanta si Apostolica,Mantuitoarea,pana a ne apuca moartea,care poate veni in orice clipa,sa raspundem acestei chemari mantuitoare pentru intoarcerea la pocainta.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: